HYDROSFÉRA -Vodní obal země -Oceány a Moře -Ledovce -Podpovrchová voda -Voda v Atmosféře.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrosféra.
Advertisements

Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Evropa Podnebí a vodstvo.
HYDROSFÉRA.
Hydrosféra = vodní obal Země
Rozdělení zásob vody na Zemi
HYDROSFÉRA.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
Oceány a moře.
VNĚJŠÍ PŘÍRODNÍ ČINITELÉ narušují zemský povrch dochází k pozvolnému rozpadu hornin = ZVĚTRÁVÁNÍ takto narušený povrch je postupně zarovnáván.
vypracovala: Vendula skalová
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
HYDROSFÉRA - Vodní obal.
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
Oceány a moře ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Pohyb vody na Zemi.
HYDROSFÉRA.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
HYDROSFÉRA.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
URČETE CO NEPATŘÍ MEZI METEOROLOGICKÉ JEVY URČUJÍCÍ POČASÍ
video: obří vlny, korálové útesy, Panamský průplav, Suezský průplav
Hydrosféra oceánská voda
Hydrosféra – vody pevnin
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Hydrosféra 23. ledna Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:
HYDROSFÉRA MOŘÍ A OCEÁNŮ
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
POHYB VODY NA ZEMI.
Hydrosféra Kristýna Kotnová, 8.J.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy vodních nádrží, ať už přirozených,
Tématický celek: HYDROSFÉRA
Hydrosféra – ledovce a podzemní vody
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
VODSTVO NA PEVNINĚ Vítek Urban prima.
HYDROSFÉRA - Vodní obal Země - Nezbytná podmínka života.
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Mgr. Alena Hrušková. 1. Uveď procentové zastoupení souše a oceánů na Zemi. 2. Co je to světový oceán a co ho tvoří? 3. Který oceán je největší? 4. Který.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření15.11.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
Vodstvo na pevninách A) povrchová voda 1. tekoucí povrchová voda 2. voda se zpomaleným oběhem B) podpovrchová voda 1. půdní voda 2. podzemní voda.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
{ Hydrosféra pevnin B. Hofmanová. veškeré vodstvo na Zemi97 % oceán + 3 % pevnina hydrologický cyklus ( malý a velký koloběh) obr. č. 1.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
12.1 Hydrosféra - vodní obal Země
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_14_ZEMĚPIS
Hydrosféra záliv podmořský svět jezero
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
VY_32_INOVACE_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
Vodstvo České republiky
VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VY_32_INOVACE_
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Hydrosféra – vody pevnin
Oceány.
Hydrosféra – vodní obal země.
Transkript prezentace:

HYDROSFÉRA -Vodní obal země -Oceány a Moře -Ledovce -Podpovrchová voda -Voda v Atmosféře

OCEÁNY A MOŘE OCEÁNY -Tichý oceán -Atlantský oceán -Indický oceán MOŘE -Vnitřní(Středozemní,Karibské) -Okrajové(Arabské)

OSTROVY-sopečného původu(Malé Antily) -odtržené od pevniny(Velká Brit.,Gronsko) ZÁLIVY- části oceánů vnikající do pevniny POLOOSTROVY- části pevnin vybíhající do Oceánů a moří PRŮLIV- zúžené části oceánů mezi pevninami PRŮPLAV- uměle zbudovaný průliv

POHYBY MOŘSKÉ VODY 1.VLNĚNÍ 2.PŘÍLIV A ODLIV 3.OCEÁNSKÉ PROUDY VLNĚNÍ- vznikají vlivem větru mořský příboj TSUNAMI-dlouhé a vysoké vlny PŘÍLIV A ODLIV-způsobeno přitažlivostí měsíce a slunce OCEÁNSKÉ PROUDY-pravidelné větry,teplota vody,různá slanost vody

VODSTVO NA PEVNINĚ -vodní toky(řeky,potoky) -jezera -bažiny -umělé vodní nádrže(přehrady,rybníky)

VODNÍ TOKY PRAMEN-na začátku řeky,potoka ŘÍČNÍ SÍT-vodní toky na určitém území POVODÍ-území,ze kterého voda stéká do jedné řeky ÚMOŘÍ-území,z něhož všechny toky odvádějí vodu do moře PRŮTOK-množství vody které proteče za 1 vteřinu

JEZERA- přirozená nádrž, VZNIK:příkopové propadliny,zbytky bývalých moří,sopečného původu,ledovcového původu BAŽINY- trvalé zamokření území,porostlá vlhkomilnými rostlinami RYBNÍKY- nádrže určené obvykle k chovu ryb PŘEHRADY- vznikají k přehrazením řek VYUŽITÍ:výroba el. Energie,zavlažování,zásobování pitnou vodou

LEDOVCE Sněžná čára- úroven nadmořské výšky kde už netaje sníh Ledovce- těleso z ledovcového ledu Horské ledovce- ve velehorách Pevninské ledovce- velmi chladné oblasti PODPOVRCHOVÁ VODA Půdní- je obsažena v půdě Podzemní- vsakuje se hlouběji