ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS NA ZEMI ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Porod Kód VM:
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
ROZLOHA A ČLENITOST POBŘEŽÍ
Autor: Mgr. Helena Nováková
STŘEDNÍ EVROPA 8. třída Mgr. Jakub Karásek
Cyril a Metoděj r Cyril a Metoděj r
Časová pásma.
AUSTRÁLIE A OCEÁNIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_267_Svět v rekordech 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
OBJEVENÍ, POLOHA NA ZEMI, HRANIČNÍ BODY
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Glóbus- model Země autor VM:Ondřej.
Čas a časová pásma Název školy
Tvar, velikost a pohyby Země
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ OBYVATELSTVO ČR – NÁBOŽENSKÉ VYZNÁNÍ.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ STŘEDNÍ EVROPA SLOVENSKO A ČESKO.
Časová pásma, datová hranice, smluvený čas
Čas na Zemi Jan Dušek.
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
Autor: Mgr. Helena Nováková
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Měsíc autor VM:Ondřej Vojáček období.
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_415_Skype AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova VY_52_INOVACE_162_časová pásma Vytvořil: Jana Slaboňová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova.
MÍSTNÍ ČAS, PÁSMOVÝ ČAS Jan Dušek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Slunce a vesmír autor VM:Ondřej.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPISNÉ SOUŘADNICE 1 ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Časová pásma.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_PLANETA ZEMĚ ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Čas na Zemi Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_06_Čas na Zemi Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK ŠKOLA: ZŠ A MŠ J. A. KOMENSKÉHO V NOVÉM STRAŠECÍ AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ATMOSFÉRA ROČNÍK: 6. ročník.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_EVROPA-ÚVOD ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_08_Časová pásma Číslo projektu:
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_LIDSKÉ RASY ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Autor.
Litovelské Pomoraví Litovel CHKO Tato práce je šířena pod licencí CCBY-SA3,0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_38.
Matematika zábavně Natálie Kozáková, 9.c.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Člověk a jeho svět Vlastivěda Evropa – nížiny
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_02_Střídání dne a noci
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Název školy: Základní škola Netvořice
Základní škola a mateřská škola J. A
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Významné průplavy světa
4. a II Čas a datum.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
Název školy: Základní škola T. G
Obyvatelstvo ČR VY_32_Inovace_08KR-7
Transkript prezentace:

ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS NA ZEMI ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ OBOR: Zeměpis TEMATICKÝ OKRUH: Glóbus a mapa TÉMA: Čas na Zemi KLÍČOVÁ SLOVA: Časová pásma, datová mez, světový čas VYTVOŘENO: ANOTACE: Žáci získávají znalosti v tématu čas na Zemi, procvičují a upevňují vědomosti v tématu. Pracují s atlasem a vyhledávají čas ve světě. Procvičování je ve dvou úrovních, pro žáky průměrné a pro žáky nadanější.

výklad

 Není stejný v důsledku otáčení Země kolem své osy  24 časových pásem  každý stupeň představuje 4 minuty (360 poledníků: 24 hodin)  na nultém poledníku- světový čas ( zn. UTC)  směrem na východ čas zvyšujeme, na západ snižujeme

 180 poledník  smluvená hranice, která prochází Tichým oceánem  při překročení hranice se mění datum ( ze západu na východ se den přičítá, z východu na západ se ubírá) + 1 den - 1 den 180°

 Úroveň 1) V Praze je 24. prosince 13 hodin a ty chceš zavolat svým kamarádům v zahraničí a popřát jim hezké Vánoce. Spočítej, kolik hodin bude v jednotlivých zemích a kterému kamarádovi zavoláš později a proč.První kamarád Alex bydlí v Paříži, druhý se jmenuje Bill a žije v Anchorage a třetí Kim v Tokiu.

 Alex ( Paříž): 13hodin  Bill ( Anchorage): 3 hodiny  Kim ( Tokio): 22 hodin

 Úroveň 2) 1. července letíš z Prahy do Honolulu, ale letadlo neletí přímo, musíš přestupovat v Londýně. Spočítej,v kolik hodin místního času a jaký den doletíš do Honolulu. Odlet z Prahy: 10 hodin, cesta do Londýna trvá 1,5 hodiny a hned letíš do Honolulu, cesta Londýn- Honolulu trvá 14 hodin.

 V Honolulu bude 15hodin 30 minut 1.7.

 International Date Line. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 13:09 [cit ]. Dostupné z: Line.png Line.png  Standard time zones of the world. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 16:51 [cit ]. Dostupné z: ve/a/ad/ %21Standard_time_zones_ of_the_world.png ve/a/ad/ %21Standard_time_zones_ of_the_world.png