PaedDr. Jozef Beňuška OKO JAKO OPTICKÁ SOUSTAVA aneb O akomodaci, brýlích a pod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lom světla F f čočky, lidské oko Autor: Ing. Jiřina Ovčarová 2011.
Advertisements

Fyzika, 3. nebo 4.ročník, SOŠ pořadové číslo 160
GÁBINA HRABÁČKOVÁ IVANA KUKULOVÁ
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Světelné jevy a jejich využití
Digitální učební materiál
Zobrazování optickými soustavami
Geometrická optika Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY
Optické vlastnosti oka
Smysly - zrak (c) Mgr. Martin Šmíd.
Optické vlastnosti oka
Složení lidského oka Bloudíčková Gabriela, Radová Jana, Spáčal Josef, Březinová Dagmar, Marek Hrůza, Ludvík Josef.
Optické přístroje A. Zobrazovací A1) Subjektivní – obraz neskutečný (brýle, mikroskopy, dalekohledy) A2) Objektivní – obraz skutečný (fotografické přístroje,
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Světelné jevy Optika II..
Optické vlastnosti oka
Oko jako optická soustava, optické přístroje
Optické zobrazování Základní pojmy
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
19. Zobrazování optickými soustavami
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
OPTICKÉ JEVY OPTIKA 12. Oko a vidění Mgr. Marie Šiková
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Soustavy smyslové Ústrojí zrakové
OKO.
Oční vady Krátkozrakost, dalekozrakost, šedý zákal, zelený zákal, vetchozrakost, šilhání, astigmatismus, barvoslepost, šeroslepost.
Oko spojná optická soustava obraz komorová tekutina oční čočka sklivec
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
39. Geometrická optika II Martin Lola.
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
STAVBA OKA.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Oční vady Eliška Gálová, 3.G.
Oko.
OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA
OPTICKÉ JEVY OPTIKA 13. Vady oka Mgr. Marie Šiková
Zrak Úkon vidění.
Smyslové vnímání OKO.
Optické vlastnosti oka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Prezentace - youtubeyoutube Optické klamy Spočítej černé puntíky.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_19 Fyzika - vady oka Autor: Jana Pěničková Období:
Biofyzika - optika Vady oka a jejich korekce Základní oční vady Vady čočkyVady sítniceVady rohovky KrátkozrakostBarvoslepostAstigmatismus DalekozrakostŠeroslepost.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Z očí do očí Lidské oko z hlediska fyziky Filip Šefčík, Dominik Nop, Lubomír Pala, Matěj Tomešek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Optické vlastnosti oka TÉMATICKÝ CELEK:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Fyzika - optické přístroje subjektivní Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_20_ Optické přístroje - oko Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Optika - část fyziky zabývající se světlem. Vlastnosti světla Světlo je elektromagnetické vlnění. Šíří se v každém prostředí. Od zdroje se šíří přímočaře.
Lidské oko. Stavba Bělima cévnatka sítnice Žlutá skvrna Zrakový nerv Slepá skvrna Komorová voda čočka duhovka rohovka Řasnaté tělísko sklivec.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L
Čočky a zrcadla Mirek Kubera.
Z očí do očí.
O spojkách a rozptylkách
Souhrnné otázky, Světelné jevy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Oko a vidění Mirek Kubera.
GEOMETRICKÁ OPTIKA Oko, přístroje.
Z očí do očí Fyzikální Část.
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
1) LIDSKÉ OKO AKOMODACE =děj vyklenování či zplošťování čočky – umožňuje zaostřování Oko je vyplněno kapalinou Rohovka je průhledná (vchod světla) Průchod.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Zobrazování optickými soustavami
Transkript prezentace:

PaedDr. Jozef Beňuška OKO JAKO OPTICKÁ SOUSTAVA aneb O akomodaci, brýlích a pod.

Vlastnosti obrazu: - skutečný, zmenšený, převrácený. Oko je optická soustava, která se skládá z: - oční čočky (dvojvypuklá spojka), - sítnice (místo, na němž se utváří obraz).

Kruhový ciliární sval stahuje čočku, čím mění její zakřivení a tím také optickou mohutnost. Oční akomodace - je zaostřování oka na předměty v různých vzdálenos- tech od něho.

Oční akomodace - je zaostřování oka na předměty v různých vzdálenos- tech od něho. Přiblížením předmětu, tj. zmenšením a při konstantním a /, se mění optická mohutnost čočky .

Akomodační schopnost normálního oka blízký bod Blízký bod – je nejbližší bod, který se zobrazí na sítnici ostře (při největší akomodaci oka).

Akomodační schopnost normálního oka Daleký bod – je nejvzdálenější bod, který se zobrazí na sítnici ostře (oko je bez akomodace). daleký bod blízký bod

Akomodační schopnost normálního oka Konvenční zraková vzdálenost - vzdálenost, z níž můžeme pozorovat (číst, psát) bez větší únavy. daleký bod d = 25 cm blízký bod

Chyby oka 1. Krátkozrakost normální krátkozraké Daleký bod je v konečné vzdálenosti. Blízký bod je posunut k oku. korekce rozptylkou

Chyby oka 1. Dalekozrakost normální dalekozraké Blízký bod je v značné vzdálenosti od oka ( cm). korekce spojkou

Osvětlení obrazu na sítnici se tvoří adaptací duhovky (kruhové clony oka). Průměr duhovky při denním světle je asi 2 mm. Průměr duhovky v tmě je asi 6 mm. Duhovka při denním světle Duhovka v tmě

Test 1 Oční akomodace je: a)změna polohy blízkého bodu vzhledem k oku, b) změna polohy dalekého bodu vzhledem k oku, c) zaostřování oka na předměty v různých vzdálenos- tech od něho, d) změna konvenční zrakové vzdálenosti oka.

Test 2 Pro krátkozraké oko platí: a) daleký bod je v konečné vzdálenosti, b) blízky bod je posunut od oka, c) daleký bod je v nekonečnu, d) blízky bod je posunut k oku.

Test 3 Pro dalekozraké oko platí: a) daleký bod je v konečné vzdálenosti, b) blízky bod je posunut od oka, c) daleký bod je v nekonečně, d) blízky bod je posunut k oku.