Typy nervových soustav Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření19.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LÁTKOVÁ A NERVOVÁ REGULACE
Advertisements

KMEN: STRUNATCI Chordata
Živočichové rybníka Žahavci.
Nervová soustava bezobratlí
Název:VY_32_INOVACE_PR7_03 Strunatci – vyšší živočichové
Složka sady:EU III/2 č. 15 VY_32_INOVACE_Př.8.15
ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY.
PAVOUKOVCI I (Arachnida) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.19/Li
VY_32_INOVACE_9B11 KROUŽKOVCI morfologie a anatomie
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
SOUSTAVA NERVOVÁ Řídí činnost lidského těla
Nervová soustava Stavba nervové buňky: nervová buňka = neuron
NERVOVÁ SOUSTAVA. NERVOVÁ SOUSTAVA STAVBA Základem je nervová buňka (neuron) CNS (centrální nervový systém) - mozek mícha PNS (periferní.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
VY_32_INOVACE_9B7 PLOŠTĚNCI, HLÍSTI morfologie a anatomie
Název Smyslová soustava, úvod, čidlo Předmět, ročník
2. Nervová soustava: fylogeneze.
Strunatci Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Jsou dvoustranně souměrní Jsou dvoustranně.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Zdeněk Ogrodník NÁZEV:Soustava nervová - reflex TÉMATICKÝ CELEK:Biologie.
Rozmnožování hub a žahavců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření.
Svalová soustava - protista až žahavci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Nervová soustava měkkýšů a kroužkovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Řízení živočišného organismu.
Oběhová soustava pásnic a měkkýšů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum.
Obecná charakteristika, polypovci. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_11_TEMA.
Rozmnožování hmyzu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření Ročník3.
Strunatci - pokožkové deriváty Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie živočichů Datum vytvoření13.
Soustava trávicí – měkkýši a kroužkovci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů.
Stavba kostry hrudního koše strunatců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů Datum.
Vývoj a stavba mozku obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření21.
Nervová soustava členovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření20.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Oběhová soustava obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření17.
Typy oběhových soustav a srdcí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření1.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Funkce trávicí soustavy a typy trávení
Soustava krycí – od měkkýšů po členovce
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Kmen: Žahavci /Cnidaria/
Soustava kosterní prvoků až měkkýšů
Dýchací soustava vyšších obratlovců
Typy trávicích soustav
Nervová soustava vyšších obratlovců
Krycí soustava strunatců a škárové deriváty
Typy dýchacích soustav
Nervová soustava nižších obratlovců
Lebka a končetiny obratlovců
Rozmnožování klepítkatců a korýšů
Dýchací soustava členovců
Rozmnožování obojživelníků
Hormonální regulace bezobratlých
Projekt: Moderní výuka
Název prezentace (DUMu): Nervová soustava
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01B_01_Strunatci-charakteristika.
Nepohlavní rozmnožování prvoků
Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_NERVOVÁ SOUSTAVA ČLOVĚKA2_P1-2
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Kostra kroužkovců a členovců
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_TKÁNĚ2_P1-2
Řízení živočišného organismu
Anotace Prezentace slouží k úvodní hodině do tématického celku: nervová soustava Je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ.
Základní škola, Hradec Králové
Vyšší živočichové.
Transkript prezentace:

Typy nervových soustav Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření Ročník3. ročník čtyřletého G a 7. ročník osmiletého G Stručný obsahPrezentace doplnění a procvičení typů nervových soustav. Způsob využitíPostupně procházíme listy prezentace. Úkoly pro samostatné procvičení a jejich řešení viz strana 15 a 16. AutorRNDr. Ilona Houšková KódVY_32_INOVACE_33_BHOU02

Typy nervových soustav Nervová soustava rozptýlená neboli difúzní Kruhová nervová soustava Gangliová nervová soustava Trubicovitá nervová soustava

Soustava difúzní Je velmi primitivní, chybí členění na centrální a obvodové nervstvo. Rychlost šíření vzruchu difúzní soustavou je poměrně malá, 4 – 15 cm za sekundu. Jednodušší forma Nervové buňky s dlouhými výběžky, jsou rozptýleny ve vrstvičce mezi ektodermem a entodermem (houby).

Soustava difúzní Složitější forma Nervové buňky jsou propojeny ve dvě sítě. Jedna se nachází pod ektodermem a druhá mezi mezogleou a entodermem. Nervové výběžky nejsou rozlišeny na neurity a dendrity, vzruchy mohou být vedeny všemi směry a všemi výběžky. Silnější podnět vyvolá reakci celého těla. Vyskytuje se např. u přisedlých žahavců a některých bezstřevných ploštěnek.

Difuzní nervová soustava polypovců Obr. 1 Obr. 2

Popište kruhovou nervovou soustavu Je charakteristická pro pohyblivé paprsčitě souměrné živočichy. Je už naznačeno centrální nervstvo ve formě kruhovitých nervů. Nervy jsou tvořeny větším počtem neuronů. Obr. 3

Kruhová soustava Obr. 4 U dokonalejších živočichů (např. medúz) vybíhají z kruhovitého nervu výběžky k smyslovým orgánům. Dochází také k vytváření shluku neuronů, které tvoří tzv. okrajová ganglia.

Gangliová soustava Nervové buňky se začínají sdružovat do nervových uzlin – ganglií (nejčastěji párových). Ganglia představují CNS. Neurity těchto buněk tvoří obvodové nervstvo. Jsou to komisury (spojují ganglia téhož páru) a konektivy (propojení těla v podélné ose).

Gangliová soustava Do hlavové části se přesunula největší zauzlina, kterou označujeme jako zauzlinu mozkovou. Kromě této zauzliny se vytváří řada dalších uzlin v ostatních částech těla. Uzliny bývají často párové. Propojením vzniká tzv. žebříčková soustava. Obr. 5 Obr. 10

Gangliová nervová soustava Pokud dochází ke splývání párových uzlin, může vzniknout břišní nervová páska. Posledním typem je modifikovaná gangliová soustava. Obr. 9

Gangliová nervová soustava Je pro ni charakteristické splývání ganglií ve větší uzliny: o pavouci – velká zauzlina v hlavohrudi o měkkýši (plži a mlži) - velké párové zauzliny o splynutí v „mozek“ u hlavonožců Obr. 8

Trubicovitá soustava Je charakteristická pro strunatce. Základem trubicovité soustavy je nervová trubice. Vzniká během embryonálního vývoje vchlípením hřbetní části ektodermu z tzv. neurální ploténky. Obr. 7

Trubicovitá soustava - mozek U pokročilejších strunatců (obratlovců) se hlavová část trubice rozšiřuje v mozek. Mozek vzniká ve 3 fázích, zbývající část se přetváří v míchu. Mozek se postupně člení na pět částí (u savců šest). Uvnitř mozku pak vznikají čtyři mozkové komory. Obr. 11

Vývoj mozku Obr

Řešte úkoly Úkol: Popište difuzní nervovou soustavu žahavců. Řešení Nervové buňky jsou propojeny ve dvě sítě. Jedna se nachází pod ektodermem a druhá mezi mezogleou a entodermem. Úkol: Čím je tvořena CNS a obvodové nervy u gangliové soustavy? Řešení Ganglia představují CNS. Neurity těchto buněk tvoří obvodové nervstvo. Jsou to komisury (spojují ganglia téhož páru) a konektivy (propojení těla v podélné ose).

Řešte úkoly Úkol: Uveďte tři příklady modifikované nervové soustavy. Řešení: Pavouci – velká zauzlina v hlavohrudi, měkkýši (plži a mlži) - velké párové zauzliny, splynutí v „mozek“ u hlavonožců. Úkol: Charakterizujte trubicovitou nervovou soustavu. Řešení: Je typická pro strunatce. Základem trubicovité je nervová trubice, která vzniká během embryonálního vývoje vchlípením hřbetní části ektodermu z tzv. neurální ploténky.

Informační zdroje JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007, ISBN ALTMANN, Antonín; KUBÍKOVÁ, Marie, Biologický náčrtník – zoologie. Praha: SPN, KNOZ, Jan. Obecná zoologie. Brno: Masarykova universita, 1979, ISBN Obr. 1, 3, 5, 8: převzato z JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007, ISBN Obr. 2: LIFETRANCE. [online]. [cit ]. Dostupný podle licence Creative commons na WWW:. Obr.4: KEAT, Derek. [online]. [cit ]. Dostupný podle licence Creative commons na WWW:. Obr. 6: převzato z KNOZ, Jan. Obecná zoologie. Brno: Masarykova universita, 1979, ISBN Obr. 7: ABITUA. [online]. [cit ]. Dostupný jako volné dílo na WWW:. Obr. 9, 10: převzato z ALTMANN, Antonín; KUBÍKOVÁ, Marie, Biologický náčrtník – zoologie. Praha: SPN, Obr. 11: BEAL, John A. [online]. [cit ]. Dostupný poldle licence Creative commons na WWW:.