Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Advertisements

Žlázy s vnitřní sekrecí
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Trávící soustava trávení, živiny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Dagmar Sýsová Název materiálu: Soustava žláz s vnitřním vyměšováním Označení.

ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vysvětlení pojmu hormony
Hormonální řízení.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Další přírodní látky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Hormonální soustava tercie.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Hormonální soustava.
Přírodní látky Hormony –různé chem. látky, ovlivňují živé buňky a procesy v nich – řídí a ovlivňují činnost buněk –rostlinné hormony = fytohormony – řídí.
ŘÍZENÍ LIDSKÉHO TĚLA.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_12B_12_Hormony Téma: 12B_PŘ8.roč.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_7_Trávicí soustava Téma: 4A_PD5.roč.
VY_32_INOVACE_PŘČL.12 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
VY_32_INOVACE_14_PR_SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ (opakování)
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PŘÍRODOPIS
Hormony.
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Žlázy s vnitřní sekrecí
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_18_28_Hormonální soustava
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECI
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Žlázy s vnitřní sekrecí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Bílkoviny (proteiny).
= přeměna látek a energií
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč. Datum ověření: VM ověřen dne v 9.A Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM je určen k výkladu a procvičení učiva. Žáci se seznamují s významnými látkami v organismu – biokatalyzátory. DUM slouží také k zápisu a zopakování. Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost

Katalyzátory v živých organismech

= látka, která ovlivňuje chemickou reakci (urychluje ji, spouští ji nebo zpomaluje) Biokatalyzátory – látky, které ovlivňují reakce v organismech (enzymy) ENZYMY = ovlivňují metabolismus Metabolismus – látková výměna, soubor chemických reakcí, základní projev života

Makromolekulární látky Základem enzymů jsou bílkoviny Nacházejí se v buňkách rostlin, hub i živočichů, v krvi živočichů Ovlivňují veškeré děje v těle Např.: trávení – enzym amylasa štěpí cukry v ústní dutině (je ve slinách), enzym pepsin štěpí bílkoviny v žaludku (součást žaludečních šťáv)

Výroba některých látek se neobejde bez enzymů = BIOTECHNOLOGIE Např. výroba piva, vína, ethanolu, kyseliny octové, antibiotik Výroba piva: Jaké jsou suroviny pro výrobu piva? Jaké enzymy se používají?

Nezbytné pro činnost některých enzymů Organické sloučeniny různého chemického složení Člověk je nedokáže v těle vytvářet, musí je přijímat v potravě 13 druhů Nedostatek vitamínů – hypovitaminóza - vede k poruchám a onemocněním Rozpustné v tucích – A,D,E,K Rozpustné ve vodě – B,C Vitamín C = kyselina askorbová (karboxylová kyselina) Ovoce a zelenina by se měly strouhat na nerezovém struhadle

VITAMÍN ZDROJ FUNKCE PŘI NEDOSTATKU A MÁSLO, MLÉKO, ŠPENÁT, MRKEV DOBRÝ STAV KŮŽE, ZRAK ŠEROSLEPOST, SUCHÁ, HRUBÁ KŮŽE B1 TMAVÁ MOUKA, MASO, KVASNICE, LUŠTĚNINY DOBRÝ STAV NERVŮ, SVALŮ, TS NECHUTENSTVÍ, ÚNAVA, BERI-BERI B2 MLÉKO, KVASNICE, VEJCEENZYMY V TĚLEBOLAVÉ ÚSTNÍ KOUTKY PP (SOUČÁST B KOMPLEXU) KVASNICE, VNITŘNOSTI, TMAVÁ MOUKA OBDOBA VIT.BZMĚNY NA KŮŽI, NS C BRAMBORY, ZELENINA, OVOCE ODOLNOST, SNIŽUJE ÚNAVU SNÍŽENÁ ODOLNOST, KRVÁCIVOST, KURDĚJE D RYBÍ TUK, MÁSLO, VEJCE, JÁTRA ZDRAVÝ RŮST KOSTÍ KŘIVICE E ŽIVOČIŠNÉ TUKY, OLEJEVLIV NA METABOLISMU ROZPAD ČERV. KRVINEK, JATER K ZELENINA, OBILOVINYVLIV NA SRÁŽLIVOST KRVE KRVÁCIVOST

Regulují rovnováhu vnitřního prostředí Ovlivňují činnost enzymů Zdravý organismus si je vytváří sám Nedostatek či nadbytek vede k poruchám Chemicky velmi složité látky

Žláza vyměšující hormony HormonyHlavní význam Podvěsek mozkový (hypofýza) Různé, např. růstový hormon STH Řízení vyměšování hormonů, tělesného růstu, vývinu pohlaví Štítná žlázaTyroxinŘídí látkovou výměnu, tělesný a duševní vývoj Příštítná tělískaParathormonŘídí využití fosforu a vápníku Nadledviny – kůra - dřeň Kortizol Adrenalin Stálost vnitřního prostředí Připravenost organismu na zátěž Slinivka břišníInzulinŘídí přeměny cukrů v krvi Pohlavní žlázy – vaječníky - varlata Estrogen, progesteron Testosteron Vývin druhotných pohlavních znaků, řídí rozmnožování, ovlivňují chování

Použití zdroje: Obrázky jsou použity z galerie Microsoft office Citace: Anotace: Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost