Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_251.DEJ.01 Baroko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Advertisements

BAROKO V ČECHÁCH.
Baroko.
Baroko Baroko je umělecko-kulturní směr, který vládl v Evropě mezi roky 1600 a Vznikl v Itálii a rozšířil se po celé Evropě a v jejích koloniích.
Baroko.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Baroko.
BAROKNÍ DOBA 8. ROČNÍK.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
BAROKO století protiklad renesance v latině „bradavice“
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Barokní umění.
Baroko a rokoko Věk nové zbožnosti.
Baroko v českých zemích
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
17. a první polovina 18. století
BAROKO Doba protikladů.
1/ Barokní architektura
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Baroko - procvičení 8. ročník.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Baroko Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Barokní architektura © Markéta Ceháková, 2012.
Baroko – výtvarné umění, hudba – 8. ročník
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_360.ŠPJ.34 Madrid - prezentace.
České baroko má kořeny v Itálii a Španělsku. Přestože byla kultura v českých zemích ovlivněna situací po bitvě na Bílé hoř, dosáhlo české umění vysoké.
Naše baroko Architektura a malba. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Jan Blažej Santini Architektura. klášterní kostel Nanebevzetí P. Marie a sv. Jana Křtitele, Sedlec u Kutné Hory.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Barokní kultura Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3611_Barokní_kultura Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
VÝTVARNÉ UMĚNÍ Sochařství vnitřní výzdoba kostelů zámecké a palácové interiéry venkovní schodiště sochy v zahradách, na mostech atd. většinou byl ztvárněný.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 8. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Modernizace společnosti.
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
Šablona III/2 BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_288_BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _02 Osobnosti českého baroka Téma: Dějepis 8. ročník.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – baroko, sochařství,umělci.
Baroko Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Baroko Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_17.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
Baroko.
VY_32_INOVACE_203_Baroko Šablona Identifikátor školy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Průhonice
BAROKO sochařství, malířství, literatura
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Baroko.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_18
BAROKO významní představitelé
BAROKO sochařství, malířství, literatura
BAROKO - OPAKOVÁNÍ Anotace: Prezentace je určena žákům osmého ročníku
Baroko.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Poznávačka 8. třída 1. pololetí.
Transkript prezentace:

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_251.DEJ.01 Baroko

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: VY_32_INOVACE Číslo DUMU: 251. DEJ.01 Předmět: Dějepis Název materiálu: Baroko Autor: Mgr. Soňa Havlíková Formát: Prezentace Microsoft Powerpoint Velikost: 11,7 MB Stupeň a typ vzdělávání: SŠ – odborné vzdělávání Licence k obrazovému materiálu: CC BY, BY-SA Datum vytvoření: Klíčová slova: baroko, umění, malířství, architektura, hudba Anotace: Prezentace je zaměřena hlavně na umění baroka, které představují jednotlivé významné osobnosti této doby. Žák by měl být schopen poznat některá světová díla, pohovořit o jejich autorech, poznat znaky baroka a vysvětlit používané pojmy.

BAROKO CC BY-SA, autor. Fojsinek CC BY-SA, autor:Dezidor

PŮVOD A ZNAKY Z Itálie, projevil se hlavně v 17. století Původně hanlivé označení „pošetilý“, „směšný“ Obrat od člověka k Bohu Znaky: okázalost, bohatství, různé formy, tvary, pohyb Dvě hlavní linie: klasicizující baroko (typické pro protestantskou Evropu) a dynamické (katolická Evropa, zvláště Španělsko a habsburské území)

ARCHITEKTURA Cit pro kompozici a monumentalitu, Stavby skvěle zapadaly do okolní krajiny Mělo zapůsobit na lid jako nebe na zemi Kontrasty tmy a světla Barevné mramory, zlato, drahé dřevo Zámky, městské paláce, zahrady s fontánami, sochami a altány Hlavně církevní stavby

Gian Lorenzo BERNINI Chrám sv. Petra v Římě – kolonáda a baldachýn CC BY-SA, autor: Federico

Fontána čtyř řek v Římě Vidění svaté Terezie CC BY-Sa, autor: Tango7174

Franceso BORROMINI Kostel San Carlo a San Agnes v Římě http ://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/90/Parione_-_s_Agnese_in_Agone_ JPG/759px-Parione_-_s_Agnese_in_Agone_ JPGhttp ://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/90/Parione_-_s_Agnese_in_Agone_ JPG/759px-Parione_-_s_Agnese_in_Agone_ JPG, CC BY-SA, autor: lalupa

Versailles a Invalidovna ve Francii CC BY-SA, autor: Marc Vassal CC BY-SA, autir: Myrabella CC BY-SA, autor: benh

Chrám sv. Pavla v Londýně, Schönbrunn a chrám sv. Karla Boromejského ve Vídni CC BY-Sa, autor: Bernard Gagnon CC BY-SA, autor: Steve Collis CC BY-SA, autor: Luke1ace

Klementinum a Černínský palác CC BY-SA, autor: Klaus Graf CC BY-Sa, autor: Ra Boe

Jan Blažej Santini-Aichel Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou Zámek Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou CC BY-SA, autor. Fojsinek CC BY-SA, autor: Lubomír Havrda

Kilián Ignác a Kryštof Dientzenhoferové Chrám sv. Mikuláše na Malé straně s interiérem Břevnovský klášter - přestavba CC BY-SA, autor: Ludek Interior_of_Church_of_St_Nicholas_in_Mala_Strana_in_Prague.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8f/Interior_of_Church_of_St_Nicholas_in_Mala_Strana_in_Prague.jpg/462px- Interior_of_Church_of_St_Nicholas_in_Mala_Strana_in_Prague.jpg, CC BY-SA, autor. Heinz-Josef Lücking CC BY-SA, autor: Sokoljan

Selské baroko CC BY-SA, autor: Sgbeer CC BY-SA, autor: Chmee2

MALÍŘSTVÍ Náměty hlavně z církevní, biblické a antické historie, stylizované krajiny, lovecké náměty Carravaggio [Karavadžo]- Ital Rembrandt van Rijn - Nizozemec Peter Paul Rubens – Nizozemec, proslulý ideálem ženské krásy Diego Vélazquez [Vélazkéz]- Španěl Karel Škréta –portrétista, nejvýznamnější český barokní malíř Petr Brandl – Čech, vrcholné baroko

Carravaggio Stětí Jana Křtitele

Rembrandt van Rijn Noční hlídka

Peter Paul Rubens Klanění tří králů Tři grácie upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9c/Peter_Paul_Rubens_026.jpg/486px-Peter_Paul_Rubens_026.jpg

Diego Vélasquez Infantka a dvorní dámy

Karel Škréta Narození sv. Václava Paris a Helena (Dvojportrét)

Petr Brandl Boháč Jan Křtitel křtí Ježíše Krista

SOCHAŘSTVÍ Ferdinand Maxmilián Brokoff – sochy na Karlově mostě, výzdoba chrámu sv. Mikuláše Matyáš Bernard Braun – sochy ctností a neřestí na zámku Kuks u Dvora Králové, sochy na Karlově mostě

Ferdinand Maxmilián Brokoff CC BY-SA, autor: Zp Svatá Barbora, sv. Markéta a sv. Alžběta na Karlově mostě CC BY-SA, autor: Zp Sv. Vojtěch – Karlův most

Matyáš Bernard Braun CC BY-SA, autor: Stanislav Jelen Ctnosti a neřesti – Kuks Sen sv. Luitgardy – Karlův most

Hudba Johann Sebastian Bach Antonio Lucio Vivaldi Georg Friedrich Händel Adam Michna z Otradovic

Zdroje %C5%BD%C4%8F%C3%A1r_nad_S%C3%A1zavou_-_25.jpg, CC BY-SA, autor. Fojsinek %C5%BD%C4%8F%C3%A1r_nad_S%C3%A1zavou_-_25.jpg CC BY-SA, autor:Dezidor CC BY-SA, autor: Federico CC BY-SA, autor: Tango ://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/90/Parione_-_s_Agnese_in_Agone_ JPG/759px-Parione_-_s_Agnese_in_Agone_ JPG, CC BY-SA, autor: lalupa ://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/90/Parione_-_s_Agnese_in_Agone_ JPG/759px-Parione_-_s_Agnese_in_Agone_ JPG CC BY-SA, autor: Marc Vassal CC BY- SA, autir: Myrabella CC BY-SA, autor: benh _entr%C3%A9e_principale.jpg, CC BY-Sa, autor: Bernard Gagnon _entr%C3%A9e_principale.jpg Sch%C3%B6nbrunn_Palace_% %29.jpg, CC BY-SA, autor: Steve Collis Sch%C3%B6nbrunn_Palace_% %29.jpg CC BY-SA, autor: Luke1ace

521px-Las_Meninas%2C_by_Diego_Vel%C3%A1zquez%2C_from_Prado_in_Google_Earth.jpg _Narozen%C3%AD_svat%C3%A9ho_V%C3%A1clava.jpg/800px-Karel_%C5%A0kr%C3%A9ta_- _Narozen%C3%AD_svat%C3%A9ho_V%C3%A1clava.jpg _Narozen%C3%AD_svat%C3%A9ho_V%C3%A1clava.jpg/800px-Karel_%C5%A0kr%C3%A9ta_- _Narozen%C3%AD_svat%C3%A9ho_V%C3%A1clava.jpg Karel_%C5%A0kr%C3%A9ta_-_Paris_a_Helena.jpg Karel_%C5%A0kr%C3%A9ta_-_Paris_a_Helena.jpg CC BY-SA, autor: Klaus Graf CC BY-Sa, autor: Ra Boe CC BY-SA, autor: Lubomír Havrda Chram_sv_Mikulase_z_upati_Petrina.jpg, CC BY-SA, autor: Ludek Chram_sv_Mikulase_z_upati_Petrina.jpg Interior_of_Church_of_St_Nicholas_in_Mala_Strana_in_Prague.jpg, CC BY-SA, autor. Heinz-Josef Lücking Interior_of_Church_of_St_Nicholas_in_Mala_Strana_in_Prague.jpg CC BY-SA, autor: Sgbeer CC BY-SA, autor: Chmee2 Z%C3%A1lu%C5%BE%C3%AD_-_selsk%C3%A9_baroko.JPG CC BY-SA, autor: Zp CC BY-SA, autor: Zp CC BY-SA, autor: Stanislav Jelen