Česká republika – základní údaje, poloha, hranice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká republika poloha, rozloha
Advertisements

SOCRATES Aleš Rovenský.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Česko.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovensko.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Česká republika – poloha, hranice, základní údaje
Povrch České republiky
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Česká republika.
ZÁPADNÍM SOUSEDEM ČR JE
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Evropa Poloha a rozloha.
Za předpokladu použití mapy Polska a psacích potřeb
ČR – základní údaje + práce s mapou
Česká republika.
Česká republika: povrch, poloha
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6-31_ poloha_rozloha_CR
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Členské státy a jejich hlavní města
SLOVINSKO.
EVROPSKÁ UNIE.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Česká Republika.
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Člověk a příroda Zeměpis Zeměpis v praxi Česká republika na mapě Evropy VY_32_INOVACE_13 Sada 7 Základní škola.
Prvouka pro 3. třídu NAŠE VLAST.
Anotace Prezentace – Poloha a rozloha České republiky Autor Mgr. Michaela Eisenhammerová JazykČeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s novými informacemi.
- poloha - rozloha - reliéf
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_13.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Čína Jan Dušek.
Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město
Česká republika Naše vlast.
Nejmocnější státy Evropy
Chorvatsko Země s českým mořem Ostrov Dugi Otok.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Švýcarsko Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Francouzská republika Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Moldavsko Kamil Bulka Sexta. Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření21.9.
Hlavní města Evropy Poznávej podle panoramatu, typických staveb a památek, uveď zemi, kde město leží.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_009_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-11 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
ČESKÁ NEJ – VYHLEDEJ A UKAŽ NA MAPĚ nejsevernější obec – Lobendava (okres Děčín) nejjižnější obec – Vyšší Brod (okres Český Krumlov) nejzápadnější obec.
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
Česká republika Členění státního území ČR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Poloha České republiky
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Severní Evropa - přehled
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
Změř na mapě přibližné přímé vzdálenosti
zpracovaný v rámci projektu
Andorra Vatikán San Marino
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
VY_32_INOVACE_01_Poloha České republiky
POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY
Naše vlast – Česká republika
Poloha České republiky
ČESKÁ REPUBLIKA Základní přehled
Česká republika Srdce Evropy.
Transkript prezentace:

Česká republika – základní údaje, poloha, hranice

Základní údaje Název – Česká republika, Česko (zajímavost: spor o název) Rozloha – km 2 Počet obyvatel - 10,5 mil (14. místo Evropa) Hlavní město: Praha (1,25 mil. obyvatel) Státní zřízení: parlamentní demokracie Hlava státu: prezident volený na pět let Správní členění: 14 krajů (od ) Jazyk: čeština Měna: 1 česká koruna (Kč)

Poloha Střední Evropa, vnitrozemský stát rozlohově středně velká země hlavní rovnoběžka 50 s.š. hlavní poledník 15 v.d. geologicky – rozhraní České vysočiny a Karpat podnebně – severní mírný pás (oceánsko-kontinentální rozhraní) hydrologicky – hlavní evropské rozvodí „střecha Evropy“ Krajní body ČR nejsevernější Lobendava nejjižnější Vyšší Brod nejzápadnější Krásná u Aše nejvýchodnější Bukovec u Jablunkova

Hranice ČR přirozené (okrajová pohoří, na JV dolní tok Moravy a Dyje) sousedí se čtyřmi státy (P, S, R, N)

Samostatná práce a opakování Pomocí tabulek zjistěte počet obyvatel a rozlohu států Střední Evropy a vytvořte pro tyto údaje kruhový graf (%) nebo sloupcový graf (absolutní čísla, pořadí). Grafy okomentujte. Vyhledej několik evropských i mimoevropských států ležících na 50 s.š. a několik států ležících na 15 v.d. Zjisti, které státy mají stejný pásmový čas jako ČR? Jak je na tom s časem Velká Británie a Řecko? Změř na mapě přibližné přímé vzdálenosti: -Je z Prahy blíž do Moskvy nebo Londýna, do Helsinek nebo do Athén, do Bratislavy nebo do Mnichova, Kodaně nebo Říma, Madridu nebo Kyjeva? Změř na mapě ČR přímé vzdálenosti: -Je z Prahy blíž do Brna nebo Chebu, je ze Zlína blíž k hranicím Rakouska nebo Polska, je z Napajedel blíž Břeclav nebo Olomouc? Uspořádejte ve třídě výzkum veřejného mínění o výhodnosti polohy naší vlasti. Rozhodněte je-li poloha ČR v Evorpě (dobrá, spíše dobrá, spíše špatná, špatná) podle: přístupu k moři, dopravy, blízkosti k hlavním evropským střediskům, podnebí pro rekreaci, pro zemědělství, výskytu nerostných surovin (pokuste se vymyslet další kritéria). Srovnejte výsledky a proveďte hodnocení výzkumu a závěry.