Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Somatologie Reprodukční systém muže. Pohlavní vývoj. Stavba a funkce varlat. Sperma. Spermiogram.Testosteron.
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
52.1 Člověk – rozmnožovací soustava
Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Mužská pohlavní soustava
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Pohlavní soustava - muž
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
REPRODUKČNÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Mužská pohlavní soustava
Pohlavní soustava muže
Název Pohlavní soustava - mužská Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Rozmnožovací soustava muže
BIOLOGIE ČLOVĚKA POHLAVNÍ SOUSTAVA
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Rozmnožovací soustava
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Vylučovací soustava Filip Bordovský.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Pohlavní soustava.
SEXUÁLNÍ VÝCHOVA - PROCVIČOVÁNÍ
Anatomie a fyziologie reprodukčních orgánů, menstruace
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA MUŽE
Mužské pohlavní ústrojí
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS.
Mužská pohlavní soustava. Anotace Prezentace je ur č ena pro žáky 8. ro č níku ZŠ Prezentace navazuje na kapitolu Hormonální soustava Heslovité pojmy.
Sexuální dospívání. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
POHLAVNÍ SOUSTAVA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
POHLAVNÍ SOUSTAVA MUŽE ZŠ Hejnice - M. Hradil. Rozmnožování  Je jedním ze základních znaků živé hmoty.  Schopnost reprodukce je podmínkou udržení existence.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_20_Rozmnožovací soustava muže Autor.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
1 09 pohlavní soustava mužská VY_32_INOVACE_09 autor:Mgr. Helena Žovincová identifikace:G2-09 třída:8. předmět:Př. anotace:Materiál slouží k probírání.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_PŘ8_BO.
VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘ8_BO
Vylučovací soustava.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_14_PR_SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PŘÍRODOPIS
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Rozmnožovací soustava - muž TÉMATICKÝ CELEK:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_08_PŘÍRODOPIS
Pohlavní soustava muže
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOPIS
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECI
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS Téma: Anatomie a fyziologie člověka- Mužské pohlavní orgány Ročník: 8. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Mužské pohlavní orgány Mužské pohlavní orgány se dělí na zevní: –šourek - pyj-penis a vnitřní pohlavní orgány: – varle - nadvarle - chámovod - semenné váčky - předstojná žláza Mužské pohlavní orgány se dělí na zevní: –šourek - pyj-penis a vnitřní pohlavní orgány: – varle - nadvarle - chámovod - semenné váčky - předstojná žláza

Varlata Varlata jsou párový pohlavní orgán. Jsou uložena v šourku. Varlata produkují mužský pohlavní hormon – testosteron – zajišťuje vývoj druhotných pohlavních znaků typických pro muže. Varlata jsou velká jako švestky. Tvoří se zde spermie. Spermie dozrávají zhruba dva měsíce. Varlata jsou párový pohlavní orgán. Jsou uložena v šourku. Varlata produkují mužský pohlavní hormon – testosteron – zajišťuje vývoj druhotných pohlavních znaků typických pro muže. Varlata jsou velká jako švestky. Tvoří se zde spermie. Spermie dozrávají zhruba dva měsíce.

Šourek Šourek je kožený váček Varlata jsou uložena v šourku. Varlata tak leží mimo tělo člověka, protože spermie vznikají při teplotě o 2 stupně nižší než je teplota těla. Šourek je kožený váček Varlata jsou uložena v šourku. Varlata tak leží mimo tělo člověka, protože spermie vznikají při teplotě o 2 stupně nižší než je teplota těla.

Nadvarlata a chámovody V nadvarlatech se shromažďují vytvořené spermie z varlete a dozrávají zde. Chámovody – vedou z nadvarlat do penisu. Jsou asi 40 cm dlouhé. Prostupují předstojnou žlázou a ústí do močové trubice společně s vývody dvou semenných váčků. Semenné váčky produkují tekutinu dodávající spermiím energii. V nadvarlatech se shromažďují vytvořené spermie z varlete a dozrávají zde. Chámovody – vedou z nadvarlat do penisu. Jsou asi 40 cm dlouhé. Prostupují předstojnou žlázou a ústí do močové trubice společně s vývody dvou semenných váčků. Semenné váčky produkují tekutinu dodávající spermiím energii.

Močová trubice Mužská močová trubice je delší než ženská. Na rozdíl od ženské močové trubice má dvě funkce : 1. odvádí moč 2. odvádí ejakulát při pohlavním vyvrcholení Mužská močová trubice je delší než ženská. Na rozdíl od ženské močové trubice má dvě funkce : 1. odvádí moč 2. odvádí ejakulát při pohlavním vyvrcholení

Penis Penis je válcovitý mužský pohlavní orgán. Penis je kryt tenkou kůží – v přední části na žaludu je kůže pohyblivá – předkožka. Penis je asi 5 – 10 cm dlouhý. Zvětšení penisu umožňují houbovitá topořivá tělesa. Při pohlavním vzrušení dochází k naplnění topořivých těles krví – erekce. Při vyvrcholení je vystříknuto z močové trubice asi 3-5 ml ejakulátu – obsahuje milionů spermií. Penis je válcovitý mužský pohlavní orgán. Penis je kryt tenkou kůží – v přední části na žaludu je kůže pohyblivá – předkožka. Penis je asi 5 – 10 cm dlouhý. Zvětšení penisu umožňují houbovitá topořivá tělesa. Při pohlavním vzrušení dochází k naplnění topořivých těles krví – erekce. Při vyvrcholení je vystříknuto z močové trubice asi 3-5 ml ejakulátu – obsahuje milionů spermií.

Onemocnění mužských pohlavních orgánů - zúžení předkožky - nesestouplé varla - zvětšení prostaty - nádorová onemocnění - zúžení předkožky - nesestouplé varla - zvětšení prostaty - nádorová onemocnění

Otázky 1. Co patří k zevnímu pohlavnímu ústrojí muže? 2. Kde se tvoří spermie ? 3. Jaké jsou druhotné pohlavní znaky u muže ? 4. Vyhledejte na internetu, co obsahuje ejakulát ? 1. Co patří k zevnímu pohlavnímu ústrojí muže? 2. Kde se tvoří spermie ? 3. Jaké jsou druhotné pohlavní znaky u muže ? 4. Vyhledejte na internetu, co obsahuje ejakulát ?

Odpovědi 1. prezentace str. 1 – šourek a pyj 2. prezentace str. 3 – ve varlatech 3. typický tvar ochlupení do trojúhelníku s vrcholem u pupku, změna hlasu, růst penisu, růst vousů, tzv. ohryzek 1. prezentace str. 1 – šourek a pyj 2. prezentace str. 3 – ve varlatech 3. typický tvar ochlupení do trojúhelníku s vrcholem u pupku, změna hlasu, růst penisu, růst vousů, tzv. ohryzek

ANOTACE Cíl hodiny: - seznámení se stavbou a funkcí pohlavních orgánů - zdůraznit důležitost prevence nákazy pohlavními nemocemi - antikoncepce a plánované rodičovství - práce s prezentací Znalosti lze využít v dalších předmětech: výchově ke zdraví, chemii.

Použitá literatura, zdroje  LUDĚK J. DOBROURUKA, BLANKA VACKOVÁ, REGINA KRÁLOVÁ, PAVEL BARTOŠ. Přírodopis III. Praha: Scientia, ISBN  IVAN DYLEVSKÝ. Anatomie a fyziologie člověka. Olomouc: Epava, ISBN  JAN KANTOREK, JAROSLAV JURČÁK,JIŘÍ FRONĚK A KOL. Přírodopis 8. Olomouc: Prodos, ISBN  EDUARD KOČÁREK, EDUARD KOČÁREK. Přírodopis pro 8. ročník základní školy. Praha: Jinan,  JIŘÍ FRONĚK. Lidské tělo. Praha: Blug, ISBN  Zdroje : Vlastní tvorba 