Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Člověk náhle zemřel... Najednou uviděl, jak se k němu blíží Bůh - s kufrem v pravici. -Synu, přišel čas, musíme jít... Člověk se zeptal: - Proč tak.
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jakub Deml Život, dílo, citáty. Jakub Deml Život, dílo, citáty.
Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
PETR BEZRUČ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
ALOIS MRŠTÍK VILÉM MRŠTÍK Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Galík, J.: PANORAMA ČESKÉ LITERATURY Bauer, A.: Čeština na dlani, přehled světové a české literatury.
BAROKO - umělecký směr 16. – 18. století
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.2.2.
Christian Morgenstern
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
JAROSLAV HAŠEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
FRANTIŠEK GELLNER Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Pro svého miláčka na dobré ráno ….. Já a Ty Jsme my.
ANARCHISTIČTÍ BUŘIČI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Existencionalismus, neorealismus
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu.
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_06_FOBIE.
Mgr. Marie Havránková KATOLICKÝ PROUD, RURALISTÉ Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Nicolas.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_CJ_4_KRE_20_PROZA_MLADSICH_GENERACI_III.
Catullus Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník středních.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20. století – Jakub Deml Autor Mgr. Lenka Nečilová Tematický okruh Česká literatura 20. století Ročník třetí Datum tvorby AnotaceJakub Deml, katolický básník Metodický pokynPrezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu. Procvičovací cvičení lze použít jako test. Možnosti využití: promítání ve třídě při výkladu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Jakub Deml 1878 – 1961

ŽivotŽivot básník, prozaik, tvůrce české moderní básně v próze předchůdce moderních literárních směrů pod vlivem O. Březiny vstoupil do semináře v Brně. Jako kněz však kritizoval nadřízené, byl překládán na zapadlé fary a nakonec odešel předčasně do penze. Byl příliš volnomyšlenkářský. Prožil i citové vzplanutí a nakonec se usadil v rodném Tasově. Po 2. světové válce byl obviněn z kolaborace, ale pro nedostatek důkazů byl 1948 osvobozen. mmons/1/1a/Jakub_Deml_1928.jpg

TvorbaTvorba všechny texty vycházejí z jeho života, často odrážejí rozporuplnou povahu Šlépěje Šlépěje – koláže z poezie, prózy, recenze knih, dopisů, dojmů.... Objevují se ale i antisemitské myšlenky, sarkasmus, útoky proti demokracii.

Moji přátelé Moji přátelé Moji přátelé – báseň v próze, hovory s květinami, něha, pokora. Hledá v květinách přátelství a moudrost 2/ _1.jpeg

Moji přátelé MATEŘÍDOUŠKO, nevidím tě, tolik jsi se ztratila ve svém okolí, ale jako bys jenom ty voněla ze šatů léta, přítelkyně pasáčků – moje myšlenka není o nic méně ztracená a já nevěděl, že tě budu někdy zváti Sestrou! Těžký je kalich tvůj, ZVONKU, příliš jsi jej nalil modří ocele, spravedlivče. BLATOUCHU, příteli včel, služebnic oltáře, bez tebe bych nerozuměl Proroctví, jež dí: Máslo a med jísti bude, aby uměl zavrhnouti zlé a vyvoliti dobré. Na místech, která nevysýchají, když všichni tvoji bratři a sestry hynou žízní, blyskotá kalich tvůj hlubokým leskem zlata jako kalich mešní o Božím těle, a člověk se chvěje, že tvoje poupata každým okamžikem mohou rozpuknout a že se při tom stane veliké zjevení Krásy. DIVIZNO, kněžno, lid je ti vděčen, že jsi opět zavítala na svoje venkovské sídlo.

Tanec smrti, Hrad smrti motivy úzkosti, ohrožení, život je stále umrtvován smrtí. Zabývá se otázkou bytí, nicoty a zániku. Vypravěčem je mladý kněz, který nalezne tajemný rukopis. Postupně ho pročítá a ujišťuje se o manipulaci s lidskými osudy. Nakonec se setkává se samotnou Smrtí. Tato próza obsahuje prvky surrealismu.

Miriam Miriam - vzpomínky na mrtvou sestru, báseň v próze Mé svědectví o Otokaru Březinovi Mé svědectví o Otokaru Březinovi – vzpomínková kniha, způsobila šok, protože otevřeně mluví o Březinově antisemitismu Další tvorba tbook.cz/imag es/Foto/b/ jpg

Zapomenuté světlo Zapomenuté světlo – osamělý, zoufalý básník bloudí Tasovem, propadá pocitům marnosti Zapomenuté světlo Kniha se stala předlohou filmu režiséra Vladimíra Michálka Zapomenuté světlo. (1996)

Ilustrace Františka Bílka k Demlově knize Pro budoucí poutníky a poutnice pedia/commons/3/3a/Pro_budou c%C3%AD_poutn%C3%ADky_a_p outnice%2C_Franti%C5%A1ek_B %C3%ADlek.gif 0/01/Jakub_Deml_signature.jpg

Ve kterém městě se Jakub Deml narodil? Které básníky považoval za své vzory? Ve které knize rozmlouvá s přírodou, s květinami? Podle kterého díla vznikl film Zapomenuté světlo? Kde se objevují motivy smrti a úzkosti? OtázkyOtázky

VLADIMÍR PROKOP. Přehled české literatury 20. století. 1. vyd. Karlovy Vary: O.K.soft, Literatura pro 3. ročník středních škol. 1. vyd. Brno: Didaktis, ISBN Zdroje obrázků použitých knih citovány přímo v textu JAKUB DEML. Moji přátelé. 1. vyd. Praha: BB art, ISBN X. Zdroje: