ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
13. Rezistor a elektrická vodivost
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Reostat. Dělič napětí (potenciometr)
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
VY_32_INOVACE_08-08 Odpor vodiče.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Rezistor. Je to elektrotechnická součástka, která svým
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
odpor vodiče, supravodivost
elektrický proud v kovech
zapojování kondenzátorů
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 2. část Elektrický proud v látkách
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Fyzika.
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
Č ESKÁ SOCIOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.02.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
STR Mgr. Kamil Kučera.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Paralelní řazení rezistorů
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Digitální učební materiál
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon (odvození)
07 ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ - SÉRIOVĚ
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Reostat, potenciometr TÉMATICKÝ CELEK:
Obor: Elektrikář slaboprod Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
Ohmův zákon Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.41 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: srpen Ročník: 3. ročník – čtyřleté gymnázium, 7. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhElektrický proud v kovech Materiál slouží k zopakování elektrického odporu vodiče. Materiál se zabývá především rezistory, jejich druhy a možnostmi jejich zapojení. Učivo je ověřeno závěrečným testem. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Elektrický odpor vlastnost látky, která se projevuje zmenšením procházejícího proudu skalární veličina, která charakterizuje elektrický odpor vodivého tělesa v elektrickém obvodu značíme R vodivost G [1][1] [2][2]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Rezistor součástka se soustředěným odporem stálé velikosti vyrobena z materiálu s malým teplotním součinitelem elektrického odporu rezistory, jejichž odpor lze měnit:  reostaty – rezistory s nastavitelnými kontakty, které umožňují měnit jeho odpor R  potenciometry - rezistory s nastavitelnými kontakty, které se používají k nastavení požadované hodnoty el. napětí [3][3] [4][4] [5][5] [6][6]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Využití rezistorů nejpoužívanější slaboproudá elektronická součástka topná tělesa (pračka, el. trouba, rychlovarná konvice) měření proudu – bočník v ampérmetru tlumení kmitavých obvodů měření výkonu u elektrodynamických brzd [9] [10]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Druhy rezistorů Rezistory se rozlišují podle konstrukce, podle velikosti odporu a dovoleného zatížení. dělení podle konstrukce: drátové drátové - dlouhý drát navíjí kolem izolačního tělíska vrstvové vrstvové - nanesení elektricky vodivé vrstvy (např. grafitu) na izolační (keramické) tělísko velikost odporu rezistorů určena barevným proužkovým kódem dovolené zatížení dovolené zatížení - největší přípustné provozní zatížení rezistoru, které je určeno nejvyšší teplotou součástky, při které ještě nenastávají trvalé změny jejího odporu ani podstatné zkracování doby její životnosti. [7] [8][8]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zapojení rezistorů Rezistory se vyrábějí v řadách s určitými hodnotami elektrických odporů. Požadovanou hodnotu el. odporu dostaneme vhodným zapojením. Druhy zapojení kondenzátorů: paralelní sériové kombinované

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Paralelní zapojení Uvažujme dva (resp. tři) rezistory o el. odporech R 1, R 2, (R 3 ) a zapojíme je paralelně (vedle sebe). Výsledný el. odpor po zapojení kondenzátorů označme R. R1R1 R2R2 R1R1 R2R2 R3R3 Výsledný elektrický odpor zapojení se zmenší.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Sériové zapojení Uvažujme dva (resp. tři) rezistory o el. odporech R 1, R 2, (R 3 ) a zapojíme je sériově (za sebou). Výsledný el. odpor po zapojení kondenzátorů označme R. Výsledný elektrický odpor zapojení se zvětší. R1R1 R2R2 R1R1 R2R2 R3R3

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Kombinované zapojení Rezistory můžeme zapojit kombinací paralelního a sériového zapojení. Ukázky možného zapojení 3 rezistorů. R1R1 R2R2 R3R3 R1R1 R3R3 R2R2 R´R´ R´R´

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Příklady na zapojení rezistorů (1. část) Př. Vypočítejte výsledný elektrický odpor tří rezistorů zapojených podle schémat:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Příklady na zapojení rezistorů (2. část)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Trocha opakování 1.Vysvětlete, co je to rezistor. 2. Porovnejte reostat a potenciometr. 3. Vysvětlete pojem elektrický odpor. 4. Uveďte využití rezistorů v praxi. 5. Vypočítejte výsledný elektrický odpor rezistorů zapojených podle schématu:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] WDWD. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2] DRDOHT. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [3] JIC. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [4] SERYCH. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [5] KUDRYAVTSEV, Sergey. wikipedia [online]. cit ]. Dostupný na WWW: [6] IAINF. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [7] OMEGATRON. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [8] DLLUDOV. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: atings.jpg [9] MEDITOR333. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [10] SESE, Ingolstadt. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: schémata zapojení rezistorů byla vyrobena ve freewarovém programu Curcuit Diagram 2.0 SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN