Kultivace systému SVL v ČR Doc. MUDr. Vojtěch Havlas, PhD. Předseda KOR 2. lékařská fakulta UK UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 2. LÉKAŘSKÁ FAKULTA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Způsobilost k výkonu povolání
Vzdělávání zdravotnických pracovníků
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Aktuální stav postgraduálního vzdělávání v gynekologii a porodnictví
24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská služba první pomoci Jan Bělobrádek Sdružení praktických lékařů ČR Konference České lékařské komory Praha,
IS na podporu Projektu vzdělávání zdravotníků - prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí Ing. Michal Opat.
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Specializační vzdělávací program
MUDr. Radomír Maráček Praha
Mgr. Vendula Pírková odbor vědy a vzdělávání 27. května 2010
Projekty prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů Konference „Podpora vzdělávání zdravotnických pracovníků z fondů Evropské unie“ Hotel ILF
VÝROČNÍ KONFERENCE VÝROČNÍ KONFERENCE k projektu prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů ÚVN.
Ivan Novák, Katedra pediatrie IPVZ
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
Pracovní doba lékařů.Josef Vymazal. Evropská směrnice 2003/88/ES v ČR Základní pracovní doba v ČR je 40 hodin Přesčas max. 8 hod. týdně, 150 hod. ročně.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Praha.
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Praha.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
Pracovní setkání Vzdělávání zdravotnických pracovníků prostřednictvím finančních prostředků z ESF.
Specializační kurz Interní základ
Novinky ve specializačním vzdělávání
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ČESKÉ ZDRAVOTNICTVÍ NA ROZCESTÍ Josef Vymazal MZ ČR.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Pracovníci ve zdravotnictví, zdravotnické vzdělávání MUDr.Petr Kašpar Ústav veřejného zdravotnictví a preventivního lékařství, 2.LF UK Praha.
ROLE ÚJOP UK VE VZDĚLÁVÁNÍ ZAHRANIČNÍCH VYUČUJÍCÍCH ČEŠTINY Dana Hůlková Nývltová ÚJOP UK.
Kudy vede cesta z pasti ven z pasti ven MUDr. Milan Kubek - prezident ČLK1.
Atestace, jak na to… Ondřej Blohoň.
Vzdělávání zdravotníků. Transformace specializačního vzdělávání – 2 fáze  Fáze – změna zákonů (lékaři a nelékaři) – realizováno v roce 2008  Fáze.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
I NFORMATIVNÍ SCHŮZKA PRO ABSOLVENTY MAGISTERSKÉHO STUDIA Šafránkův pavilon
Vzdělávání sester Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK Mgr. Pavla Kordulová.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
DOTAČNÍ PROGRAM MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ REZIDENČNÍ MÍSTA Mgr. Vendula Pírková odbor vzdělávání a vědy MZČR.
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 3 Seminář Seč 6. října 2015.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROVÁDĚCÍM PRÁVNÍM PŘEDPISŮM zákona č. 95/2004 Sb. Hana Blechtová vedoucí oddělení lékařských povolání a uznávání kvalifikací.
1.  Má svoji odbornou společnost v rámci ČLS JEP  Má svoji subkatedru v rámci IPVZ  Nemá svůj obor, jednotný systém vzdělávání RL  Kvalifikace RL.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Vzdělávání zdravotnických pracovníků
Fakulta zdravotnických studií
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Institut zdravotnických studií Ústav ošetřovatelství
Ústav zdravotnických věd
Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy
Zkušenosti a poznatky o praxích a výuce ve zdravotnických oborech Zdeněk Hon
Reforma vzdělávání Vyhláška o oborech specializovaného vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů a oborech certifikovaných kurzů V této vyhlášce je.
NOVELA ZÁKONA č. 95/2004 Sb. Konference NCO NZO 12. září 2008
Studijní program Ošetřovatelství
Adaptační program lékařů – absolventů 2018
Zpracovala: MUDr. Jana Šeblová, Ph.D., předsedkyně výboru
Univerzity Karlovy a Ministerstva zdravotnictví ČR
Adaptační program lékařů – absolventů 2019
Podpora procesů uznávání
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Ukázka prezentace LF MU v jednotném vizuálním stylu MU
Transkript prezentace:

Kultivace systému SVL v ČR Doc. MUDr. Vojtěch Havlas, PhD. Předseda KOR 2. lékařská fakulta UK UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 2. LÉKAŘSKÁ FAKULTA

Spec. vzdělávání 95/2004 Sb. + Vyhlášky 17 kmenů (LF)17 kmenů (LF) 46 základních specializačních oborů (LF)46 základních specializačních oborů (LF) 50 certifikovaných kurzů (IPVZ)50 certifikovaných kurzů (IPVZ) Průnik několika systémůPrůnik několika systémů –Program 2005 (část praxe bez akreditace) –Program 2009/2010 (již akreditovaná pracoviště) –Program 2011 (zjednodušení 2009/2010) –od registrace kmenů a ZO jen na LF –IPVZ - VPL, ZL, farmaceuti, nelékařská povolání … SVL od 2005 v turbulencích !

95/2004 Sb. Požadavky na úpravy 95/2004 Sb. Stabilizace současného systému SVLStabilizace současného systému SVL Vzdělávání lékařů = nemocnice + fakultyVzdělávání lékařů = nemocnice + fakulty Zjednodušení systému SVL na fakultáchZjednodušení systému SVL na fakultách Posílení koordinačních / harmonizačních prvkůPosílení koordinačních / harmonizačních prvků Minimalizace turbulencí (odliv lékařů !)Minimalizace turbulencí (odliv lékařů !) Zlepšení návaznosti na výkon povoláníZlepšení návaznosti na výkon povolání Zakotvení kompetencí L1 a L2Zakotvení kompetencí L1 a L2 Finanční krytí SVLFinanční krytí SVL Vytvoření strategie SVL (SMART Administration)Vytvoření strategie SVL (SMART Administration)

Nástroje Formát ukončení kmeneFormát ukončení kmene –zkouška –počet kmenů ? Definice kompetencí pro L1, L2Definice kompetencí pro L1, L2 –adaptační proces L1 –timing absolvování „kolečka“ ? Více praktické výuky v 6.r. na LFVíce praktické výuky v 6.r. na LF Definice odborného dohleduDefinice odborného dohledu –dohled / dozor / školitel Maximum výkonu SVL do nemocnic II. typuMaximum výkonu SVL do nemocnic II. typu Zjednodušení procesu akreditace pro SVZjednodušení procesu akreditace pro SV Vazba školitele na konkrétní LFVazba školitele na konkrétní LF –Přítomnost u zkoušky –Zpětná vazba Zlepšení koordinace vzděláváníZlepšení koordinace vzdělávání –Harmonizace VP (logbooky, rozsah) –Metodika –Platforma propojení AK Role IPVZ (rozsah podílu na SVL/koordinace ?)Role IPVZ (rozsah podílu na SVL/koordinace ?)

Děkuji za pozornost