SAP & Aleph na VUT v Brně závěrečná fáze vývoje Antonín Vaishar, Sualeph podzim 2010, Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JIP / KAAS / ZR aneb „Co budeme dělat
Advertisements

ICAU v roce 2005 Martin Vojnar Ústav výpočetní techniky UK / Vědecká knihovna v Olomouci SUAleph, VUT Brno, října 2005.
Co na knihovnický web? Aleš Brožek Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem.
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
MIGRACE SYSTÉMU ALEPH A IMPLEMENTACE PRIMO V KNIHOVNĚ ANTONÍNA ŠVEHLY Setkání uživatelů Aleph, Brno Veronika Synková (ÚZEI KAŠ), Martin.
Zkušenosti se zpracováním elektronicky dodaných záznamů seriálů do Souborného katalogu ČR Danuše Vyorálková
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
E-knihy E-čtečky Zkušenosti NTK Jana Římanová, Národní technická knihovna,
DRMS forum Brno, září 2009 Mgr. Daniela Kobilková Praha, 7. září 2009.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
JIB Jednotná informační brána seminář Digitální knihovna STK Praha, 9. října 2001 Martin Vojnar Jiří Pavlík Naděžda Andrejčíková.
Co se děje na VUT? Antonín Vaishar. Import čtenářů Postaru p-file-20, nyní x-server Dále zpracování XML ill-bor-info, update-bor („obaluje“ p-file-20)
Elektronické knihy: Tak trochu jiný způsob akvizice Filip Vojtášek Albertina icome Praha 24. akviziční seminář
Vykazování věcných aktivit v rámci MZ Datum: Zpracovala: Mgr. Mária Borovská „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Moravskoslezském.

Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
SLDK Zvolen, 12. září 2007 Boj s plagiáty Milan Šorm
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Povodňový informační systém Ing
Statistický modul EZproxy a další aktuální vývoj MULTIDATA Praha Mgr. Petr Novák Bibliotheca academica 2009, 3.listopadu 2009, UTB Zlín.
Sdílená katalogizace po pěti letech provozu Ing. Jiří Šilha,
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Propojení Alephu se systémy ZČU Ing. Radka Tichá SUAleph, VUT Brno, 23. –
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Porada pracovníků dílčích knihoven kateder fakult ČVUT
Školení ALEPH Akvizice/Seriály. Akviziční proces Akviziční proces (obecně) : 1.Vytvoření BIB záznamu 2.Vytvoření objednávky, odeslání objednávky dodavateli,
Školní informační systémy
E-utility report 9. Národní konference kvality 20.února 2013.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Jak se implementuje Primo v ČR Martin Vojnar, MULTIDATA Praha s.r.o.
Realizační tým ICZ duben 2005
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Import záznamů diplomových prací nové řešení Antonín Vaishar, SUAleph, 26. –
MoReq2 Ing. Miroslav ŠIRL Hradec Králové.
Petr Dadák, Centralizovaná správa účtů v heterogenním prostředí Centralizovaná správa účtů v heterogenním prostředí Petr Dadák Bakalářská práce.
Studentská PARDUBICE Implementace MIIS na Univerzitě Pardubice Petr Švec, Univerzita Pardubice.
Informační systém UNIV 2 Kraje Ing. Marek Kocan , UNIV 2 KRAJE, Ostrava, PragoData Consulting, s.r.o.
Novinky v registru digitalizace a možnosti další spolupráce RD SK ČR Helena Dvořáková, NK ČR.
Rozšíření knihovnicko-informačních služeb v systému knihoven VUT v Brně CPVŠK Olomouc, Kateřina Jílková.
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi Kurz právního minima Jihlava 26. – Ing. Libuše Nivnická.
Informace o propojení služeb Souborný katalog ČR a Virtuální polytechnická knihovna informace o propojení služeb Mgr. Marcela Ouzká oddělení meziknihovních.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Předběžná finanční kontrola Příkazce operace. Úvod S účinností od byl na fakultě upřesněn vnitřní kontrolní systém předběžné finanční kontroly.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
Ekonomický IS SAP na MENDELU Seznámení s ekonomickým informačním systémem SAP a jeho praktické nasazení na MENDELU RNDr. Jana Gotthardová.
Stav zpracování historických knihovních fondů ve správě NPÚ.
WEBOVÁ APLIKACE MS2014+ Ing. Anna Kreutziger Seminář pro SC 1.3 ZVÝŠENÍ PŘIPRAVENOSTI K ŘEŠENÍ A ŘÍZENÍ RIZIK A KATASTROF Průběžná výzva č. 19 Technika.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Odbor doplňování a zpracování fondů
Školení ALEPH 500 verze 22 Modul Akvizice. Akviziční proces Akviziční proces (obecně) : 1.Vytvoření BIB záznamu 2.Vytvoření objednávky, odeslání objednávky.
Skenování obálek a obsahů v praxi NK ČR Seminář účastníků SK ČR,
Centrum pro regionální rozvoj ČR Vinohradská 46, Praha 2 | tel.: | fax: | | Příprava.
Vznik a provoz společného katalogu s vyžitím evergreenu Eva Cerniňáková (Knihovna Jabok) Seminář Evergreen v Českých knihovnách Praha, SKIP.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Karel Mašát, RssToEvernote Karel Mašát,
Úvodní slovo o sekci SJS
Informační den ÚVIS MZLU, Brno
Evidence aplikací a jejich dokumentace
Nástroje podpory uživatelů
Identity management v UIS
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Spolupráce se Souborným katalogem ČR
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Národního registru hospitalizací
Transkript prezentace:

SAP & Aleph na VUT v Brně závěrečná fáze vývoje Antonín Vaishar, Sualeph podzim 2010, Brno

PROGRAM 1.Historie a popis projektu 2.Motivace 3.Workflow 4.Role 5.Změny v pracovních postupech 6.Technické řešení na straně Alephu 7.Invokace 8.Výhody a nevýhody 9.Směrnice 10.Současný stav SAP & Aleph na VUT v Brně

HISTORIE A POPIS PROJEKTU  Myšlenka vznikla koncem roku 2008, v roce 2009 se diskutovaly varianty řešení, intenzivně se pracuje od začátku roku 2010  Aleph – Multidata, SAP – Novasoft  Webová aplikace nad SAPem sloužící pro objednávání knih  V SAPu se nachází a udržuje obraz relevantní části bibliografické báze  V Alephu se tvoří bib. záznamy a objednávky  Aleph předává SAPu zprávu o dodání

SAP & Aleph na VUT v Brně MOTIVACE  Nepoměr mezi výdaji na účtu za knihy (SAP) a přírůstky jednotek (Aleph)  Knihovny nemají ani páru, co se nakupuje  Knihy mají být v knihovním systému, ekonomické záležitosti v ekonomickém systému  Knihovny by měly být (spolu)zodpovědné za akviziční politiku

SAP & Aleph na VUT v Brně WORKFLOW

SAP & Aleph na VUT v Brně WORKFLOW

SAP & Aleph na VUT v Brně ROLE  Žadatel – kterýkoliv zaměstnanec VUT  Akvizitér – pověřený pracovník knihovny  Příkazce operace – sedí na penězích  Správce rozpočtu – kontroluje čerpání  Knihovna – příslušná žadateli

SAP & Aleph na VUT v Brně ZMĚNY V PRACOVNÍCH POSTUPECH  Další systém  Prvotní katalogizace se provádí v Aplikaci, s uživatelskými daty a bez knihy v ruce  Nové řešení duplicit – nemažou se  Zvýšené nároky na rychlost vyřízení  Práce s modulem akvizice  Lokální změny zaběhnutých postupů

SAP & Aleph na VUT v Brně TECHNICKÉ ŘEŠENÍ NA STRANĚ ALEPHU  Synchronizace bib. údajů – dávkově, SAP periodicky volá x-server, služby find & present. Nové uloží, označené smaže.  Tvorba bib. záznamu – online, vrací sysno. Aplikace volá x-server, služba update-doc.  Tvorba objednávky – dávkově, perl. skript zasahující do Oraclu, indexace  Dodání – dávkově, získání dat z Oraclu, perl. skript volá SOAP službu SAPu

SAP & Aleph na VUT v Brně INVOKACE  Přístup z portálu VUT  Notifikace prostřednictvím u

SAP & Aleph na VUT v Brně VÝHODY A NEVÝHODY  Sladění knihovnické a ekonomické stránky  Propagace a emancipace knihoven v rámci VUT  Reálný obraz o akvizici a možnost jí ovlivnit −Zvýšená zátěž −Na první pohled nulový přínos pro zaměstnance (delší, zato horší cesta)

SAP & Aleph na VUT v Brně LEGISLATIVA  Směrnice rektora (ve stádiu návrhu)  Zakotvena vedoucí úloha Alephu  Definice předmětu, včetně výjimek  Definice rolí, práv a povinností  Popis workflow  Tlak na rychlost zpracování  Navazující dokumenty  Metodické pokyny  Manuály

SAP & Aleph na VUT v Brně SOUČASNÝ STAV  Testovací provoz na rektorátě  Ladění technických chyb  Příprava dokumentace  Model fungovaní v UK  Evaluace procesů

SAP & Aleph na VUT v Brně Děkuji za pozornost Dotazy na: