NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_133_Škodlivý hmyz TÉMA: Živá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HMYZ S PROMĚNOU DOKONALOU
Advertisements

Hmyz s proměnou dokonalou
HMYZ s proměnou dokonalou
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
HMYZ S PROMĚNOU NEDOKONALOU Vajíčko – larva - dospělec zdroj: www. cs
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
Zoologická zahrada Východ ZOO.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.07 Název pro školu:
Parazité člověka Přírodopis 7. třída
Hmyz Digitalizace výuky Příjemce
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola,
HMYZ VE SLUŽBÁCH ČLOVĚKA
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Dvoukřídlí systémové zařazení: ÚKOL- zařaďte systémově dvoukřídlí:
Hmyz - stavba těla, zástupci
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_PŘ _Dvoukřídlí,motýli,prac
 podle nového systému se rozdělují do dvou řádů  Saranče (Caelifera)  Kobylky (Ensifera)  kobylky, cvrčci, krtonožky.
Živočichové žijící v lidském obydlí
Bezobratlí živočichové travních společenstev
Dvoukřídlí 1. pár blanitých křídel
Hmyz s proměnou dokonalou vajíčko – larva –kukla –dospělec zdroj:www
Bezobratlí.
Podkmen : V Z D U Š N I C O V C I
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Poznávačka : HMYZ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Pří_081_Rozmanitost přírody_Denní motýli Autor: Mgr. Marie Boučková
Hmyz s proměnou nedokonalou
Hmyz s proměnou dokonalou
ČLENOVCI - HMYZ Řád: DVOUKŘÍDLÍ.
Hmyz domácí Karolína Černá.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Číslo přílohy: VY_52_INOVACE_02_MOTÝL Autor:Mgr. Libuše Stonawská Předmět:Přírodověda Třída: 4. ročník Šablona projektu:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Dvoukřídlí Hmyz Holometabola vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Blechy, chrostíci Hmyz Holometabola vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
 Materiál pro výuku přírodopisu v 6. ročníku základní školy praktické  Určeno pro interaktivní tabuli  Výklad nové látky – druhy hmyzu, stavba těla,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Vlastimil Kopečný VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Přírodopis_18_Hmyz,
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_18_Hmyz Téma: Hmyz
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_130_Hmyz - motýli
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
VY_32_INOVACE_40_Hmyz s proměnou dokonalou
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_132_Užitečný hmyz
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
BROUCI.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, přísp. organ.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výukový materiál VY_52_INOVACE_17_HMYZ-V DOMÁCNOSTI
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
HMYZ S PROMĚNOU DOKONALOU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
RISK HMYZ ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO
Podkmen : V Z D U Š N I C O V C I
Výukový materiál VY_52_INOVACE_15_HMYZ_VE_VODE_A_V_BLIZKOSTI_VOD
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Č. DUMu VY_32_INOVACE_02_13_Zvířata
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
HMYZ S PROMĚNOU DOKONALOU
Výukový materiál VY_52_INOVACE_16_HMYZ-V LESE
Hmyz s proměnou dokonalou
Hmyz s proměnou dokonalou
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Hmyz s proměnou dokonalou
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_133_Škodlivý hmyz TÉMA: Živá příroda 2 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

SARANČE STĚHOVAVÁ MANDELINKA BRAMBOROVÁ BĚLÁSEK ZELNÝ MŠICE BEKYNĚ MNIŠKA LÝKOŽROUT SMRKOVÝ KOMÁR PISKLAVÝ OVÁD HOVĚZÍ VEŠ DĚTSKÁ ŠTĚNICE DOMÁCÍ MOUCHA DOMÁCÍ BLECHA OBECNÁ MOL ŠATNÍ Žáci se seznámí s jednotlivými zástupci škodlivého hmyzu.

Žije na rostlinách. Některá je okřídlená. Živí se šťávou rostlin, rostlina pak usychá. Loví ji slunéčko sedmitečné a někteří ptáci.

hlavahruď zadeček křídlo noha tykadlo mouchy kladou vajíčka larva kukla

 má jeden pár blanitých křídel, kterými kmitá dvěstěkrát za sekundu  na nohou má polštářky, které jí umožňují lézt po stropě  živí se potravinami  ochranou je balení potravin, sítě v oknech, mucholapky  mohou přenášet zárodky nebezpečných nemocí

Saranče obecná Žije na louce a u lesa. Má dva páry blanitých křídel. Spíše skáče na svých dlouhých zadních nohách. Živí se listy všech bylin a keřů. Rozmnožuje se vajíčky. Mandelinka bramborová Je to brouk. Žere listy brambor. Někteří ptáci, brouci, slunéčka se živí larvami i dospělými mandelinkami. Bělásek zelný Je to motýl. Rozmnožuje se vajíčky. Housenky se živí listy zeleniny. Housenka se zakuklí, pak se vylíhne dospělý motýl. Bělásek se živí nektarem květů a šťávou ovoce. Žije na zahradách a v sadech.

Bekyně mniška Žije v lese, nejvíce v jehličnatém. Je to noční motýl. Housenky žerou jehličí, stromy pak usychají. Dospělý motýl se živí nektarem květů. Nepřátelé jsou někteří ptáci, kteří si pochutnávají na vajíčkách i housenkách. Můry loví sovy a netopýři. Lýkožrout smrkový Je to brouk. Žije v jehličnatých lesích. Živí se lýkem, ve kterém si dělá chodbičky. Strom chřadne a pak usychá. Nepřátelé jsou někteří ptáci a někteří draví brouci.

Komár pisklavý Žije v blízkosti vody. Má blanitá křídla a bodavé sací ústní ústrojí. Je to vnější cizopasník. Samička se živí krví, samečci nektarem květů. Samičky kladou vajíčka na vodní hladinu. Larvy žijí ve vodě. Zakuklí se na vodních rostlinách. Dospělý komár žije mimo vodu. Komáry loví někteří ptáci a netopýři, larvami se živí někteří vodní živočichové. Mohou přenášet choroby. Ovád hovězí Žije u vody a na vlhkých místech. Je to vnější cizopasník. Samec i samička se živí krví člověka i živočichů. Vajíčka i larvy se vyvíjí ve vodě. Larvami se živí vodní živočichové.

Veš dětská Žije ve vlasech. Živí se lidskou krví i drobnými šupinkami kůže. Nemá křídla. Ochranou je osobní hygiena a nepůjčování si hřebenů, čepic, spon do vlasů. Štěnice domácí Žije ukrytá v bytě. V noci vylézá a živí se krví člověka. Nemá křídla. Ochranou je čistota a úklid domácnosti.

Blecha obecná Je to vnější cizopasník. Živí se krví člověka i zvířat. Nemá křídla. Má kousavé ústní ústrojí. Může přenášet nakažlivé choroby. Ochranou je osobní čistota, úklid domácností. Mol šatní Žije v domácnosti. Je to drobný noční motýlek. Živí se látkami a kožešinami. Ochranou je praní oděvů a větrání šatníku.

HMYZUŽITEČNOSTŠKODLIVOSTOCHRANA Bělásek zelný Slunéčko sedmitečné Vosa obecná Mšice

HMYZKDE ŽIJEUŽITEČNOSTŠKODLIVOSTOCHRANA Mravenec lesní Bekyně mniška Lýkožrout smrkový

HMYZKDE ŽIJEČÍM ŠKODÍOCHRANA Veš dětská Štěnice domácí Mol šatní Blecha obecná Moucha domácí

  1.jpg/769px-Musca_domestica_September_ jpg 1.jpg/769px-Musca_domestica_September_ jpg      Colorado_potato_beetle.jpg Colorado_potato_beetle.jpg  Pi%C3%A9ride_du_chou.JPG Pi%C3%A9ride_du_chou.JPG  Lymantria_monacha02.jpg Lymantria_monacha02.jpg     g/408px-Pediculus_humanus_var_capitis_female2.jpg g/408px-Pediculus_humanus_var_capitis_female2.jpg  Cimex_lectularius.jpg Cimex_lectularius.jpg   Tineola.bisselliella.7218.jpg Tineola.bisselliella.7218.jpg