NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Hrachovská NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_14.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V lidském těle je více než 600 svalů.
Advertisements

Svalstvo.
POHYBOVÁ SOUSTAVA Svaly tvoří zhruba 40 % váhy těla
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Pohybová soustava (výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
Člověk.
Pohybová soustava-svaly 1
POHYBOVÁ SOUSTAVA SVALY
VY_52_inovace_PRV.5.20 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Inovace školství Šablona – název: I. Čtenářská a informační gramotnost.
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
Svalová soustava – prověrka VY_52_INOVACE_21 Sada 1
Základy vybraných kapitol z anatomie a fyziologie zátěže
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
SVALOVÁ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Člověk 1.díl Za předpokladu použití psacích potřeb.
Svalstvo člověka autor: David Hainall.
Svalová (pohybová) soustava
BIGY, 2009, HCl.  Svaly dělíme dle tvaru - ploché - kruhové -dvouhlavé -tříhlavé -čtyřhlavý - dlouhé - krátké - hranaté,… Celkem asi 600 svalů!
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
Kostra a svaly – doplňovačka VY_52_INOVACE_17 Sada 1
Svaly člověka – doplňovačka VY_52_INOVACE_20 Sada 1
Zápis SVALY umožňují pohyb celého těla upínají se na kostru
Soustava pohybová - svalstvo
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Člověk. Etapy lidského života Kostra a svaly Orgánové soustavy Zdraví
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Hana Hrachovská NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_TV_12 TÉMA:
Popis svalů lidského těla
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název : VY_12_INOVACE_20_Vnitřní ústrojí Téma:
Lidské tělo - svaly. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Lidské tělo – svaly.
 umožňují pohyb celého těla  upínají se na kostru  Svaly ovládané lidskou vůlí:  - svaly velké - umožňují skákání, běhání, práci  - svaly menší -
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Hrachovská NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+ PŘÍ_10.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Gabriela Hnátková NÁZEV: VY_52_INOVACE_03_PRV_3.
LIDSKÝ ORGANISMUS SVALY. Šablona : V/2 Sada: 2/21 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu.
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Savci – nejvyvinutější obratlovci
AUTOR: Mgr. Gabriela Hnátková NÁZEV: VY_52_INOVACE_03_PRV_4
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Svalová soustava.
Svalová soustava Funkce - spolu s kosterní soustavou umožňuje pohyb
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
SVALY ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_28_Svaly.
Test Svalová soustava.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Andrea Kunovjánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_HV_13
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ČLOVĚK.
Prezentace – výklad učiva
AUTOR: Mgr. Jitka Plaširybová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘI_28
AUTOR: RNDr. Ivana Bělohradová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_F+Z_03
AUTOR: Mgr. Jitka Plaširybová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘI_31
AUTOR: Mgr. Hana Hrachovská NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_PŘÍ+VLA_12
Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název: VY_32_INOVACE_8B39M6_Krychle
AUTOR: Mgr. Jitka Zajíčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_TV_19
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
zpracovaný v rámci projektu
Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_TKÁNĚ2_P1-2
Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název: VY_32_INOVACE_8B40M6_Kvádr
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
AUTOR: Mgr. Helena Dobešová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_02
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Hrachovská NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_14 TÉMA: VLA – 5.B – SVALY ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Je určeno pro žáky 5. ročníku Je určeno pro žáky 5. ročníku Je použit PowerPoint Je použit PowerPoint Je určeno pro interaktivní tabuli Je určeno pro interaktivní tabuli Je určeno pro opakování učiva Je určeno pro opakování učiva Leden Leden Děti aktivně spolupracovaly, test splnily bez problémů Děti aktivně spolupracovaly, test splnily bez problémů Anotace

SVALY

SVALY Zajišťují pohyb těla Zajišťují pohyb těla Upínají se většinou na kostru Upínají se většinou na kostru Energii získávají z potravy Energii získávají z potravy Prospívá jim tělesná práce a sport Prospívá jim tělesná práce a sport

Rozdělení svalů 1.Příčně pruhované Jsou ovládány vůlí Jsou ovládány vůlí Např. obličejové svaly, svaly nohy Např. obličejové svaly, svaly nohy 2.Hladké 2.Hladké Nejsou ovládány vůlí Nejsou ovládány vůlí Např. svaly stěn žaludku a střev Např. svaly stěn žaludku a střev

Testík 1. Co zajišťují svaly ? 1. Co zajišťují svaly ? 2. Kam se upíná většina svalů? 2. Kam se upíná většina svalů? 3. Jak rozdělujeme svaly? 3. Jak rozdělujeme svaly? 4. Uveď příklad příčně pruhovaného svalstva. 4. Uveď příklad příčně pruhovaného svalstva. 5. Kde se nachází hladké svalstvo? 5. Kde se nachází hladké svalstvo? 6. Odkud získávají svaly energii? 6. Odkud získávají svaly energii?

Řešení 1. Svaly zajišťují pohyb. 1. Svaly zajišťují pohyb. 2. Většina svalů se upíná na kostru. 2. Většina svalů se upíná na kostru. 3. Svaly dělíme na příčně pruhované a hladké. 3. Svaly dělíme na příčně pruhované a hladké. 4. Obličejové svaly.Svaly nohy. 4. Obličejové svaly.Svaly nohy. 5. Svaly stěn žaludku, střev. 5. Svaly stěn žaludku, střev. 6. Energii získávají svaly z potravy. 6. Energii získávají svaly z potravy.

CITACE Vlastní text autora Vlastní text autora