DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_14 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smíšené a listnaté lesy
Advertisements

Přírodní společenstva
Tajga.
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
Přírodověda – Podnebné pásy ( Mírný pás )
TAJGY A JEHLIČNATÉ LESY
Cizokrajné ekosystémy
PODNEBNÉ PÁSY.
Lesy mírného pásu.
TUNDRA A LESOTUNDRA.
Biosféra Lesy mírného pásu
PODNEBNÉ PÁSY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Sabina Skácelová ZŠ Ilji Hurníka 2010
Tajga, smíšené a listnaté lesy
Lesy mírného pásu Obr. 1 – Listnatý les
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
TAJGA Pás jehličnatých lesů.
Lesy mírného pásu Jan Dušek.
Lesy mírného pásu Listnaté (J) Smíšené Jehličnaté (S)
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
LISTNATÉ LESY MÍRNÉHO PÁSU
Rostlinstvo, živočišstvo
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
MÍRNÝ PÁS.
LESY MÍRNÉHO PÁSU Lesy, louky, pole.
Podnebné pásy III. – 5. ročník / mírný podnebný pás /
Tajga Jehličnatý les.
ROZMANITOST EKOSYSTÉMŮ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_13 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
SPOLEČENSTVO LESA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ ZEMĚPIS 6. ROČNÍK TEMA: Risk-biosféra ČÍSLO PROJEKTU:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_01 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření
Lesy a jejich význam Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hulejová VY_32_INOVACE_17_LESY A JEJICH VÝZNAM_HULEJOVÁ Člověk.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_07_Les_opakování Téma:
ŠABLONY 32 VY_32_INOVACE_18_22_ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ EVROPY.
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
TEST - SPOLEČENSTVO LES
MÍRNÝ PÁS PŘÍRODOVĚDA 5.TŘ. Mgr. Renata Šimková.
TAJGA Váňová Stanislava.
Lesy mírného pásu.
Podnebné pásy – mírný pás
Zeměpis – 6.ročník Tajga VY_32_INOVACE_ Název školy
VEGETAČNÍ PÁSY.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Člověk a příroda
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_15
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
TAJGY A JEHLIČNATÉ LESY
VY_32_INOVACE_13_Z_LESY MÍRNÉHO PÁSU - TAJGA
VY_52_INOVACE_09_02_rostlinstvo a živočišstvo v Evropě
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
TAJGA Vladan Čirka
BIOSFÉRA stepi, lesy mírného pásu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Podzim v lese a plody. Jehličnaté a listnaté stromy.
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
14. f Vegetace mírného pásu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Šablona III/2 Tundra a lesotundra
VY_32_INOVACE_Z Evropa Autor: Mgr
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Přírodověda Podnebné pásy ( Mírný pás )
18. TAJGA - pás jehličnatých lesů
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_14 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření Vzdělávací oborZeměpis Tematická oblastZeměpis 6. a 7. ročník TémaPřírodní oblasti Země – Tajga a lesy mírného pásu

Anotace Prezentace obsahuje učivo jedné vyučovací hodiny – Přírodní oblasti Země (Tajga a lesy mírného pásu) Str.4 až 8 - obsahují výklad učiva obohacený o mapky a fotografie. Text se objeví po kliknutí se světelným efektem a fotky i se zvukovým efektem. Str.9 až 11 - kvízové otázky. Dvě nesprávné odpovědi se po kliknutí ztratí se světelným efektem. Při kliknutí na správnou odpověď se zvýrazní pole a objeví se fotky se světelným i zvukovým efektem. Str.12 až 15 - obsahují výklad učiva obohacený o mapky a fotografie. Text se objeví po kliknutí se světelným efektem a fotky i se zvukovým efektem. Str.16 až 19 - kvízové otázky. Dvě nesprávné odpovědi se po kliknutí ztratí se světelným efektem. Při kliknutí na správnou odpověď se zvýrazní pole a objeví se fotky se světelným i zvukovým efektem. Str.20 - kvízové otázky z učiva. Dvě nesprávné odpovědi se po kliknutí ztratí se světelným efektem. Při kliknutí na správnou odpověď se změní barva pole a ozve se zvukový efekt. Str.21 - výpisky Str.22 - pracovní list. Žáci odpoví na vybrané otázky z učiva. Str.23 - pracovní list. (řešení)

Přírodní oblasti Země Tajga a lesy mírného pásu

TAJGA – SEVERSKÝ JEHLIČNATÝ LES Oblast jehličnatých lesů v severní části severní polokoule (Aljaška, Kanada, Severní Evropa a Sibiř). Na jižní polokouli je to jižní část Patagonie a jižní část Nového Zélandu. Nejvíc se vyskytují smrky (ve vlhčích oblastech), borovice (v sušších oblastech) a modříny (v oblastech s velkými výkyvy teplot – na Sibiři). Bylinné patro lesa tvoří hlavně drobné keříky (vřesy, brusinky a borůvky). Zima je stále dlouhá a chladná, ale léto je už delší a teplejší jako v tundře. To právě vyhovuje růstu jehličnanů. Půdy jsou většinou podzolové. Velkým problémem je těžba dřeva, hlavně ve Skandinávii a Kanadě (stromy dorůstají pomalu). Těžba ropy a zemního plynu (Sibiř). Občas dojde k požáru a silné vichry poškodí velké kusy lesa. Tyto kalamity jsou přirozené a tajze nevadí.

tajga na Aljašcetajga na Sibiři – povodí řeky Vasjugan FLORA borůvkabrusinka

modřín dahurský – poloostrov Kolymavřes obecný smrk štětinatýborovice lambertova

FAUNA Amerika - největší šelmy - medvěd grizzly (i celkově), puma a vlk. Evropa a Asie – největší šelmy - medvěd hnědý, vlk a rys. Další známá zvířata jsou los, jelen wapiti, bobr…. Z ptáků třeba datli, strakapoudi (doktoři lesa)…. Nejznámější škůdce je lýkožrout. grizzly při lovu lososůmedvěd hnědý

puma americkálos evropský bobr kanadský – při kácení stromujelen wapiti

Největší šelma tajgy MEDVĚD HNĚDÝ MEDVĚD GRIZZLY MEDVĚD BARIBAL

Zvíře, které pomocí zubů kácí stromy ZAJÍCMEDVĚDBOBR

Největší kočkovitá šelma Ameriky PUMARYSVLK

LESY MÍRNÉHO PÁSU Je to oblast od tajgy směrem na jih. Léto se prodlužuje a otepluje.Jehličnaté lesy jsou postupně nahrazovány lesy smíšenými a listnatými (buky, duby…). Na podzim opadává listí a rozkladem vzniká humus. Půdy jsou tedy velmi úrodné. Lidé lesy odnepaměti káceli a na jejich místě budovali pole, vesnice a města. Tady jsme doma. Spotřeba dřeva stoupala a listnaté stromy byli nahrazeny rychle rostoucím smrkem (uměle vysazené lesy).

Velký problém znamená lýkožrout smrkový. Dalším problémem jsou orkány (polomy) a kyselé deště, způsobené lidskou činností. Lidem nezbývá nic jiného než tuto oblast chránit a pečovat o ní, protože v ní trvale žijí. Pro Čechy mají velký význam houby. polom po orkánu Kyrill les poničený kyselými dešti lapač na lýkožrouta - feromony

FLORA hřib smrkový ostřicová dubohabřina s příměsí břízy bučina – buk je nejrozšířenější listnatý strom hranice ČR (lesnický zásah) a Německa (bez zásahu)

FAUNA vlci bránící kořist rys ostrovidjelen lesní - samec lýkožrout smrkový

Nejrozšířenější listnatý strom HABRBUKBŘÍZA

Lesní plodina, kterou Češi rádi sbírají ŠIŠKYTRNKYHOUBY

Největší psovitá šelma lovící ve smečkách VLKLIŠKAPUMA útok smečky na bizona

Největší škůdce smrkových lesů DŘEVOKAZSMRKOJEDLÝKOŽROUT smrkový les zničený největším škůdcem

Druh stromu, vyskytující se často na Sibiři SMRKJEDLEMODŘÍN Nejrychleji rostoucí druh stromu SMRKJEDLEMODŘÍN Největší kočkovitá šelma Evropy VLKPUMARYS

Výpisky Tajga – Severský jehličnatý les Výskyt – severní polokoule (s. Asie, s. Ameriky, s. Evropy) jižní polokoule (j. Patagonie aj. Nového Zélandu) Flora – smrk (sušší oblasti)Fauna – medvěd grizzly, bobr, borovice (vlhčí oblasti) puma, wapiti, rys, modřín (Sibiř) vlk, datel, lýkožrout… Současnost - těžba dřeva, ropy, zemního plynu = poškozování přírody a krajiny Lesy mírného pásu Podnebí – teplejší, delší léto = smíšené a listnaté lesy Flora – dub, buk, habr, bříza, houby, jahody, borůvky… Fauna – zajíc, srnka, jelen, ježek, rys, vlk, prase divoké… Současnost – úrodná půda (černozem) = kácení (pole, města) tady jsme doma – uměle vysazen smrk (zisk) Problémy – kyselé deště, lýkožrout, orkány…

1.Uveďte dva drobné keříky, tvořící bylinné patro lesa. 2.Uveďte dvě věci poškozující tajgu. 3. Uveďte dvě věci sice poškozující tajgu, ale přirozeně. 4. Uveďte alespoň jednoho ptáka, tzv. doktora lesa. 5.Jaké jsou půdy v lesech mírného pásu? 6.Jaké jsou půdy v tajze? 7.Co zanechá po sobě silný vítr v lese? 8. Kde jsme doma?

Pracovní list - řešení 1.Uveďte dva drobné keříky, tvořící bylinné patro lesa. (vřes, borůvka, brusinka…) 2.Uveďte dvě věci poškozující tajgu. (těžba dřeva, těžba nerostných surovin) 3. Uveďte dvě věci sice poškozující tajgu, ale přirozeně. (požáry – od blesku, polomy – od silných větrů) 4. Uveďte alespoň jednoho ptáka, tzv. doktora lesa. (datel strakapoud…) 5.Jaké jsou půdy v lesech mírného pásu? (úrodné, hnědé až černé) 6.Jaké jsou půdy v tajze? (neúrodné, podzolové) 7.Co zanechá po sobě silný vítr v lese? (polom) 8. Kde jsme doma? (v lesech mírného pásu)

Taiga.pnghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/31/Taiga.png/800px- Taiga.pngmapa Vasyugan.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2d/Vasyugan.jpg/800px- Vasyugan.jpgpovodí idaea_at_stump_of_Pinus_sylvestris.jpg/800px-Vaccinium_vitis- idaea_at_stump_of_Pinus_sylvestris.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b3/Vaccinium_vitis- idaea_at_stump_of_Pinus_sylvestris.jpg/800px-Vaccinium_vitis- idaea_at_stump_of_Pinus_sylvestris.jpgbrusinka Jiuzhaigou2.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b7/Jiuzhaigou2.jpg/420px- Jiuzhaigou2.jpgsmrk Sugar_Pine.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/50/Sugar_Pine.jpg/332px- Sugar_Pine.jpgborovice CallunaVulgaris.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/30/CallunaVulgaris.jpg/702px- CallunaVulgaris.jpgvřes s_Falls.jpg/399px-Grizzly_Bear_Fishing_Brooks_Falls.jpggrizzly tos_arctos%29_running.jpg/796px-Brown_bear_%medvědhnědý px-CMM_MountainLion.jpgpuma s_Falls.jpg/399px-Grizzly_Bear_Fishing_Brooks_Falls.jpg tos_arctos%29_running.jpg/796px-Brown_bear_% px-CMM_MountainLion.jpg Zdroje

mpgroud_4.jpg/800px-Moose_in_Gros_Ventre_Campgroud_4.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c6/Moose_in_Gros_Ventre_Ca mpgroud_4.jpg/800px-Moose_in_Gros_Ventre_Campgroud_4.jpglos _cutting.jpg/734px-American_Beaver%2C_tree_cutting.jpgbobr /650px-Cervus_canadensis2006.jpgwapiti Grizzlybear55.jpggrizzly _Alhambra_Creek_2008.jpg/800px- Beaver_Yearling_Grooming_Alhambra_Creek_2008.jpgbobr MountainLion.jpgpuma _cutting.jpg/734px-American_Beaver%2C_tree_cutting.jpg /650px-Cervus_canadensis2006.jpg Grizzlybear55.jpg _Alhambra_Creek_2008.jpg/800px- Beaver_Yearling_Grooming_Alhambra_Creek_2008.jpg MountainLion.jpg legend.PNG/800px-Vegetation-no-legend.PNGhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7b/Vegetation-no- legend.PNG/800px-Vegetation-no-legend.PNGmapabiomů %29.jpg/493px-Trap_on_bark_beetle_%281%29.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ec/Trap_on_bark_beetle_%281 %29.jpg/493px-Trap_on_bark_beetle_%281%29.jpglapač px-Acid_rain_woods1.JPGkyselýdéšť x-Wald_nach_Kyrill.JPGpolom px-Acid_rain_woods1.JPG x-Wald_nach_Kyrill.JPG AFrky%2C_Bab%C3%AD_hora%2C_bu%C4%8Dina.jpg/800px- Palkovick%C3%A9_h%C5%AFrky%2C_Bab%C3%AD_hora%2C_bu%C4%8Dina.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0a/Palkovick%C3%A9_h%C5% AFrky%2C_Bab%C3%AD_hora%2C_bu%C4%8Dina.jpg/800px- Palkovick%C3%A9_h%C5%AFrky%2C_Bab%C3%AD_hora%2C_bu%C4%8Dina.jpgbu čina

m%29.jpg/799px-Boletus_edulis_%28Tillegem%29.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Boletus_edulis_%28Tillege m%29.jpg/799px-Boletus_edulis_%28Tillegem%29.jpghřib %99icov%C3%A1_dubohab%C5%99ina.jpg/800px- Karpatsk%C3%A1_ost%C5%99icov%C3%A1_dubohab%C5%99ina.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d2/Karpatsk%C3%A1_ost%C5 %99icov%C3%A1_dubohab%C5%99ina.jpg/800px- Karpatsk%C3%A1_ost%C5%99icov%C3%A1_dubohab%C5%99ina.jpgdubohabřina 0px-Sumava_Vilgus_54.JPGhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/Sumava_Vilgus_54.JPG/80 0px-Sumava_Vilgus_54.JPGhraniceČRaNěmecka Heildelberg_Zoo_2005.jpg/800px-S205_Lynx-Heildelberg_Zoo_2005.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/S205_Lynx- Heildelberg_Zoo_2005.jpg/800px-S205_Lynx-Heildelberg_Zoo_2005.jpgrys Red_Deer_Stag.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/06/Red_Deer_Stag.jpg/800px- Red_Deer_Stag.jpgjelen %C4%8Diny.JPG/800px-Jizerskohorsk%C3%A9_Bu%C4%8Diny.JPGbučina pg/800px-Cep_in_basket_2006_G01.jpghouby son.jpgsmečka ssen.jpg/796px-Bayerischer_wald_kahlgefressen.jpglesponičenýkůrovcem %C4%8Diny.JPG/800px-Jizerskohorsk%C3%A9_Bu%C4%8Diny.JPG pg/800px-Cep_in_basket_2006_G01.jpg son.jpg ssen.jpg/796px-Bayerischer_wald_kahlgefressen.jpg