Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR STAV REALIZACE ENERGETICKY ÚSPORNÉHO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kotlíkové dotace – výzva pro fyzické osoby Ing. Martin Plucha.
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE 16. výzva IROP „Energetické úspory v bytových domech“ Praha.
Splašková kanalizace a ČOV Voleč Seznámení se základními daty kanalizace a ČOV a s novými podmínkami udělování dotací.
Sociální program RPG Sociální program RPG
Bytová politika ČR Ministr pro místní rozvoj 1.října 2009
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky v období Mgr. Jan Veselský, specialista pro absorpční kapacitu DSO ORP Příbram.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Ing. Jaroslav Kořínek – výkonný ředitel společnosti KIC Odpady a.s. KRAJSKÉ INTEGROVANÉ CENTRUM NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍMI ODPADY v MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI.
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
Východiska pro administraci ROP Střední Morava Semináře: Olomouc Zlín
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Sekce pro školy a neziskovky Gabriela Kaločová
VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČESKÉ REPUBLICE, , PRAHA Ing. František Hadáček, ředitel SFRB.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 2 – Zlepšování kvality.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Stav strategií MAS + aktuální výzvy Plán harmonogramu SCLLD 25. ledna projednání Programovým výborem 27. ledna projednání a schválení SCLLD.
Operační program Životní prostředí ENERGETICKÉ ÚSPORY
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Dotační programy Ústeckého kraje
T I S K O V Á K O N F E R E N C E K O N F E R E N C E
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Operační program Životní prostředí ENERGETICKÉ ÚSPORY
Podpora dopravní infrastruktury z fondů EU
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP 100 mil. Kč na vozidla s alternativním pohonem pro obce a kraje + Memorandum o spolupráci Mgr.
Představení programu Obecné informace. Představení programu Obecné informace.
Vyhodnocení realizace IPRM v IOP
Opatření k jednodušší a rychlejší administraci projektů
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Hrozby a příležitosti pro vzdělávání v pražském prstenci
Integrace VISION a VIS Mail do NS-VIS – VIS Mail fáze II projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU
JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. Ministerstvo průmyslu a obchodu
Snížení nákladů na vytápění budov
Zákon o sociálním podnikání
hejtman Pardubického kraje
Pracovní skupina ŘKV Finance
Operační program Zaměstnanost 2014 – 2020
Benefit7.
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
SC 3.3 IROP - dokumenty územního rozvoje se zaměřením na územní studie krajiny Praha Mgr. Ondřej Pešek.
Nová Zelená úsporám - podpora obnovitelných zdrojů energie a úspor energie Infotherma Ostrava 22. ledna 2018 Ing. Lukáš Minařík Odbor energetiky a.
Energetický management
Školení – představitelé příspěvkových organizací
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Informace k uzavřeným a plánovaným výzvám MAS Zubří země
Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji
Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor
Operační program Životní prostředí ENERGETICKÉ ÚSPORY
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Programy na podporu bydlení
Sociální a dostupné byty
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
FINANČNÍ ZDROJE VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ 9. ledna 2019, Praha.
Seminář k Národnímu rozvojovému programu mobility pro všechny
Energetický management budov
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Pracovní skupina Základní vzdělávání II.
Transkript prezentace:

Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR STAV REALIZACE ENERGETICKY ÚSPORNÉHO BYDLENÍ V IROP Mgr. Zdeněk Semorád náměstek pro řízení sekce evropských programů

PODPORA SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH A RODINNÝCH DOMŮ V ČR 2 Podporu na projekty úspory energie v rodinných a bytových domech poskytují tyto programy: -IROP – bytové domy mimo Prahu -NZÚ – rodinné domy v celé ČR, bytové domy v Praze -Panel úvěry na renovace bytových domů v celé ČR -OPŽP – podpora výměny zdrojů tepla v rodinných domech v celé ČR -FN Jessica – podpora rozvoje znevýhodněných městských zón (od nejsou přijímány žádost o úvěr) -národní programy MMR – podpora bydlení; programy nejsou zaměřeny speciálně na snížení energetické náročnosti

PODPORA SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH A RODINNÝCH DOMŮ V ČR 3

SPECIFICKÝ CÍL 2.5 IROP SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ 4 -územní dimenze – celá ČR mimo Prahu -podpora panelových i nepanelových bytových domů -podpora poskytována na úspory energie -zateplení, -výměna oken, -instalace systému nuceného větrání se zpětným získáváním tepla, -využívání obnovitelných zdrojů energie (podpora solárních systémů, tepelných čerpadel, kotlů na biomasu)

16. VÝZVA ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH 5 -výzva vyhlášena uzavřena celkově přijato 177 žádostí v celkovém objemu 1,2 mld. Kč způsobilých výdajů -k bylo vydáno celkem 20 rozhodnutí o poskytnutí dotace -v letošním roce očekáváme ukončení realizace 34 projektů -výzva uzavřena z důvodu vyjednání vyšší podpory a administrativních zjednodušení

16. VÝZVA ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH – AKTUÁLNÍ STAV -nejčastější typ žadatele: SVJ, obec -průměrná výše podpory: 1,9 mil. Kč -nejžádanější opatření: zateplení obvodových stěn a výměna oken 6

16. VÝZVA ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH – AKTUÁLNÍ STAV 7

-vyhlášena , žádosti je možné předkládat od podáno celkem 182 žádostí na celkový objem podpory 357 mil. Kč (téměř stejný objem žádostí a požadované podpory, jako v 16. výzvě) -nejčastějším typem žadatele jsou společenství vlastníků jednotek (66 %) a obce (23 %) -v letošním roce očekáváme ukončení realizace 27 projektů VÝZVA ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH II

-předpokládáme podporu zhruba 2000 bytových domů -předpokládáme splnění milníku v počtu podpořených bytových jednotek se zlepšenou klasifikací energetické spotřeby: bytových jednotek do VÝZVA ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH II – AKTUÁLNÍ STAV

VÝZVA ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH II

-plánované vyhlášení v návaznosti na ukončení výzvy č. 37 na konci roku podporované aktivity obdobné jako v předchozích výzvách -změna oproti předchozím výzvám: podpora také formou finančního nástroje, předpoklad kombinace dotace a zvýhodněného úvěru 11 NAVAZUJÍCÍ VÝZVY VE SPECIFICKÉM CÍLI 2.5

-výběrová řízení na dodavatele – snížení administrativní náročnosti u zakázek do výše 20 mil. Kč -cost benefit analysis (CBA) - odstranění povinnosti zpracovat CBA při podání žádosti, platí pro žádosti podané v 37. výzvě i v navazujících výzvách -navýšení podpory až na 40 % z celkových způsobilých výdajů (v závislosti na úspoře energie) -sjednocení stavebních prací do hlavních způsobilých výdajů 12 SPECIFICKÝ CÍL 2.5 IROP – VYŘEŠENÉ PROBLÉMY

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Mgr. Zdeněk Semorád Ministerstvo pro místní rozvoj ČR náměstek pro řízení sekce evropských programů