SPOLEČENSKÉ A HISTORICKÉ POZADÍ konec 19. století ve znamení ve znamení velkých změn vede ke katastrofickým představám, chaos, dezorientaci rychlé životní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
První představitelé impresionismu
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ČESKÝ IMPRESIONISMUS 90. léta 19. století.
Přelom 19. a 20. století ve světové literatuře
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Osvícenství.
Friedrich Nietzsche Kamil Závorka C4B.
Olympijské hry Athény 1896 Na prvních letních olympijských hrách se soutěžilo ve 43 soutěžních disciplínách devíti sportů. LOH se účastnilo 245 sportovců.
13. MO Moderní umělecké směry z konce 19. stol
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
PROKLETÍ BÁSNÍCI 1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Realismus,impresionismus, secese, kubismus
Literární moderna Konec 19. století.
Prokletí básníci 1 Mgr. Jitka Polišenská.
Obecné poučení o literatuře
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ - 1
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Mgr. Jitka Polišenská.  bohém, žil s J. A. Rimbaudem, postřelil ho, vězení  symbolismus, citovost, hudebnost, náladovost, melancholie  sbírky: Saturnské.
IMPRESIONISMUS.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Literatura přelomu 19. a 20. století
Poezie ve světové literatuře
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE - Verlaine, rimbaud…
PROKLETÍ BÁSNÍCI 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
DEKADENCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Evropské umění počátku 20. století
SYMBOLISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Symbolismus.
SYMBOLISMUS 1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Impresionismus Název školy
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Umělecké směry přelomu století Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Poezie 1. pol. 20. století Skupina 42. Skupina 42 Skupina 42 České umělecké sdružení, vzniklo v roce 1942, odtud označení celé skupiny Sdružovala výtvarníky,
Mgr. Marie Havránková NOVÉ UMĚLECKÉ SMĚRY Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_04.
Prokletí básníci By Petra Marshallová.
Anotace: Text je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období česká.
Impresionismus Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
Česká moderna Václav Špála. Úvod do doby Doba prokletých básníků. Nová generace, nastupující v 90. letech 19. století, se odklonila od lumírovců a ruchovců.
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ - 2
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ROMANTISMUS.
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_03 Prokletí básníci
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Konec 19. století ve světové literatuře
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus
SVĚTOVÁ LITERATURA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Název materiálu: Impresionismus
Transkript prezentace:

SPOLEČENSKÉ A HISTORICKÉ POZADÍ konec 19. století ve znamení ve znamení velkých změn vede ke katastrofickým představám, chaos, dezorientaci rychlé životní tempo, růst sociálních problémů – klima plné pesimismu a beznaděje krize myšlení + krize kultury = důsledek společenských změn MYŠLENKOVÉ A UMĚLECKÉ SMĚRY NIHILISMUS (nihil = nic) myšlenkový směr – nic na světě nemá absolutní hodnotu / platnost Friedrich Nietzsche – filozof odmítající absolutní základ pravdy či dobra, jemuž by byl člověk bezvýhradně zavázán

VOLUNTARISMUS (voluntas = vůle) filozofický směr – pokládá vůli za základní složku poznání vůle = nejvyšší podstata bytí, rozhodující základ vědomí, psychiky vůle = prazáklad světa Arthur Schopenhauer – vůle = prazáklad světa Friedrich Nietzsche (15. října 1844, Röcken poblíž Lipska – 25. srpna 1900, Výmar) originální německý filozof a klasický filolog hlavním tématem byla ostrá kritika evropského myšlení, zejména platónské tradice a křesťanské morálky, jimž Nietzsche vytýkal, že se staví proti síle tvořivého života a nakonec vedou k nihilismu MYŠLENKOVÉ A UMĚLECKÉ SMĚRY

IMPRESIONISMUS (impressio = otisk, dojem) původně označoval výtvarnou orientaci mladých francouzských malířů – výstava 1874 (Claude Monet) snaha zachytit okamžitý dojem nezkreslený racionální ani empirickým poznáním Claude Monet Imprese vycházejícího slunce

MYŠLENKOVÉ A UMĚLECKÉ SMĚRY SYMBOLISMUS (symbolon= znak) opozice proti impresionismu a popisnému naturalismu výrazovým prostředkem v literatuře – nepřímé pojmenování = symbol, náznak, obraznost = symbol, náznak, obraznost obraznost a a hudebnost veršů, neočekávané spojení představ, užití verše a přenášení významu Gustave Moreau Svatý Jiří

MYŠLENKOVÉ A UMĚLECKÉ SMĚRY DEKADENCE (décadence = úpadek) provokativně sahá k tématům – erotika, morbidita, poetizace násilí a zla, neuctivý vztah k Bohu, oslava Satana a kultu smrti v literatuře téma smrti, rozkladu, erotiky a nadpřirozeného mysticismu Jaroslav Panuška: Expresivní hlava 1900 František Drtikol: Salome

FRANCOUZSKÁ LITERATURA CHARLES PIERRE BAUDELAIRE ( (9. dubna 1821, Paříž – 31. srpna 1867, Paříž) básník a překladatel; první z řady tzv. prokletých básníků literární a výtvarná kritika DÍLO Charles Baudelaire Květy zla považována za klíčové dílo moderní světové poezie básnická (lyrická) sbírka, za kterou musel zaplatit pokutu z mravnostních důvodů (urážka náboženství a morálky) v básnické sbírce odráží jeho nespoutaná osobnost i jeho život báseň Zdechlina = nepřikrášlený obraz skutečnosti, které vládne nepoetické Zlo, jehož ztvárnění se až dosud poezie vyhýbala

FRANCOUZSKÁ LITERATURA JEAN ARTHUR RIMBAUD [:rembo:] (20. října 1854 – 10. listopadu 1891) básník, nejvýznamnějších tzv. prokletých básníků považován za geniální dítě, snadno se učí jeho poezie stojí na subjektivních prožitcích, především pocitu rozporu mezi umělcem a společností umírá na rakovinu DÍLO Jean Arthur Rimbaud Iluminace soubor básní v próze i ve verších pečlivě propracovává zvukovou stránku veršů báseň Spáč v úvalu