P ÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracoval: Jan Filka ZŠ a MŠ Horníkova 1
Advertisements

Tepelné motory Jan Nguyen 2.D Telskol.
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
Čtyřdobý zážehový motor (čtyřtakt)
TEPELNÉ MOTORY.
Výuka předmětu automobily
ZÁŽEHOVÝ MOTOR.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
VYUŽITÍ TEPELNÉ ENERGIE V PRAXI
Tepelné motory.
Tepelné motory. Tepelné motory Parní stroj Vaří-li se voda v hrnci s poklicí, pára poklici nadzvedá koná práci Parní stroj přeměňuje teplo.
Vznětový motor Zbyněk Plch, Tercie, 2008.
Pístové stroje . Pístové stroje s klikovým ústrojím se vyznačují vratným pohybem některých jejich mechanických částí. Pístové stroje mohou.
Tepelné stroje -motory
Spalovací motor zážehový
Pístové spalovací motory
(čtyřdobý zážehový motor)
SPALOVACÍ MOTORY.
Spalovací motory s pístem
Čtyřdobý motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 2.Carnotův cyklus 2.Carnotův.
Čtyřdobý zážehový motor – konstrukce, popis činnosti
Tepelné motory.
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
Mgr. Lenka Hanáková 2.ročník Gymnázium Otrokovice
Čtyřdobý vznětový motor – konstrukce, popis činnosti
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Spalovací Motory Benzínové
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co mají tyto věci společného?
MOTORY Mgr. Martin Tichý MOTORY Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:F8 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Spalovací motory čtyřdobé (mění tepelnou energii na mechanickou) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Tučímová. Dostupné.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
AnotacePracovní list k procvičení znalostí o tepelných motorech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
T LAK VZDUCHU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Pístové spalovací motory
Spalovací motory 1 VY_32_INOVACE_21_420
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Spalovací motor Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Spalovací motory čtyřdobé (mění tepelnou energii na mechanickou)
Rozdělení Podle způsobu zapálení pohonné směsi  Zážehové motory  Vznětové motory Podle počtu pracovních dob  Dvoudobé motory  Čtyřdobé motory.
Transkript prezentace:

P ÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY Ing. Jan Havel

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_2.FY.33 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: únor Ročník: 3. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhZměny skupenství látek Materiál slouží k výkladu nauky o spalovacích motorech. V prezentaci jsou je vyložena definice spalovacích motorů, možné ztráty v procesu transformace tepelné energie na mechanickou. V další části jsou popsány hlavní části spalovacího motoru, popsán pracovní cyklus a rozdělení motorů podle různých kriterií. Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Spalovací motor Motor: stroj, transformující jeden druh energie na mechanickou práci Spalovací motor:  tepelný stroj  spalování paliva  tepelná energie  plynné médium  mechanická práce  Energie plynného média  potenciální energie (tlak - pístové)  energie kinetická (rychlost proudu - turbínové)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Spalovací motor Transformace energií ve spalovacím motoru: Chemická energie Tepelná energie Mech. energie uvnitř stroje Mechanická energie spalování TD oběhMechanismus Produkty nedokonalého spalování Nutný odvod Q pro uzavření TD oběhu Odvod tepla  chlazení, nedokonalá tepelná izolace Mechanická energie odváděná s pracovní látkou mechanické ztráty

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Hlavní části spalovacího motoru o C – kliková hřídel o R – ojnice o P – píst o V – ventily o E, I – vačka ovládající ventily o S – svíčka o W – kanály chladícího okruhu [5]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Pracovní cyklus 4-D motoru 1.Sání – otevřený sací ventil, píst jde dolů a nasává směs paliva a vzduchu 2.Komprese - píst jde nahoru, oba ventily jsou uzavřené a píst stlačuje palivovou směs 3.Expanze – pracovní část cyklu – palivo hoří a rozpíná se  tlačí píst dolů 4.Výfuk – píst jde nahoru, otevřeným výfukovým kanálem vytlačuje vyhořelou směs [6]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Rozdělení spalovacích motorů Podle způsobu přívodu tepelné energie: a) s vnitřním spalovánímb)s vnějším spalováním [1] [2]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Podle způsobu transformace energie: a) Pístové b) Lopatkové c) Proudové Rozdělení spalovacích motorů [1] [4]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Podle druhu paliva: a) Plynové P-B, zemní plyn, generátorový, bioplyn… b) Kapalné c) Vícepalivové motory (PB-benzín, CNG-benzín, NG- nafta, bioplyn-nafta…) Rozdělení spalovacích motorů Ropná, lehce odpařitelná benzín, petrolej Ropná, těžko odpařitelná nafta, mazut Neropná líh, bionafta Směsná nafta+bionafta

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Parametrů pro rozdělení je celá řada: Způsob výměny směsi:  Dvoudobé  Čtyřdobé Počet pracovních ploch:  Jednočinné  dvoučinné Způsob chlazení  Kapalinou  Vzduchem  Kombinace Zdvihový poměr  krátkozdvihové (Z/D<1)  čtvercové (Z/D=1)  dlouhozdvihové (Z/D>1)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Parametrů pro rozdělení je celá řada: Způsob plnění:  podtlakem  s výplachem  přeplňované Rychloběžnost:  pomaloběžné v s < 6,5 m.s -1  rychloběžné v s > 6,5 m.s -1 Použitý rozvod  Ventilem (OHV, OHC, DOHC, SOHC, SV, desmodronický…)  Šoupátkový  kanálový

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Parametrů pro rozdělení je celá řada: podle uspořádání válců : a) jednoválcové b) víceválcové: víceválcové motory řadové (A), dvouřadové (B), do H (C), invertní (D), s protilehlými válci (E), do V (F), vějířovité (G), hvězdicovité (H)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Otázky k opakování Popiš pracovní cyklus 4D spalovacího motoru Vyjmenuj a popiš hlavní části spalovacího motoru Popiš různé druhy ztrát ve spalovacích motorech Rozděl spalovací motory podle různých kritérií: o Druh paliva o Počet pracovních cyklů o Uspořádání a počet válců

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] PIERCE, Eric. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [2]TOGO. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [4]DAHL, Jeff. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [5] NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [6]NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ANDREOVSKÝ, Jan. Spalování paliv - spalovací motory [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BEROUN, Stanislav. Vozidlové motory [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Není-li uvedeno jinak, jsou obrazové materiály dílem autora, vytvořené v open-source sw Inkscape, případně jde o fotografie pořízené autorem materiálu