Ernest Hemingway Benešová Tereza C3B 25.11.2015. Obecné informace Charakter spisovatele Život Literární tvorba Stěžejní díla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Advertisements

Téma: Ztracená generace
USA.  mluvčí americké „zlaté mládeže“  generace „jazzového věku“  v USA stoupá životní úroveň, lidé se stěhují do měst, jsou bohatší Povídky jazzového.
Uměleckořemeslné zpracování kovů
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Světová literatura po 1. světové válce
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Světová literatura po 1. světové válce
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1760_ZEM
Realistický román.
ERNEST HEMINGWAY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ernest Hemingway, Romain Rolland PaedDr. Hana Vítová
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Předmět: Literatura Cílová skupina: 3. ročník (septima) gymnázia Oblast podpory: III/2 Inovace výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Milena Krumphanzlová.
Romantismus.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_2060_ZEM
Victor Hugo ( ).
Světová próza v 1. polovině 20. století
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Portréty literárních osobností světové literatury.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Portréty literárních osobností světové literatury.
SVĚTOVÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA
Guy de Maupassant
Opakování Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Michail Šolochov (1905 – 1984).
WILLIAM FAULKNER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Friedrich Dürrenmatt Katka Berková, V8A
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1760_ZEM Světová meziválečná próza
3. Pozdně romantické ideály 1. Na sklonku slávy Žít osaměle !... Jaká trýzeň! Stendhal.
FRANCIS SCOTT FITZGERALD
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Josef Škvorecký Ondřej Suk.
Vladimír Páral Lukáš Provazník V8A
Meziválečná literatura
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Markéta Marešová, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT  Název školy: SPŠ a SOŠGS Most  Předmět: ČJL  Tematický okruh:
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
KOMU ZVONÍ HRANA Ernest Hemingway. 21. července 1899 – 2.července 1961 americký spisovatel, žurnalista, esejista představitel ztracené generace vyrůstal.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
Ernest Heminhway Jana Cihelková, Kateřina Klausová.
James Joyce Odysseus. James Joyce ( )  prozaik, básník, učitel  narozen v Dublinu  studoval univerzitu v Dublinu  1902 odjel do Paříže  většinu.
Vypracoval: Ondřej Dutka
Immanuel Kant Kritik čistého rozumu.
Naturalismus v české literatuře
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Ernest Hemingway.
Ernest Hemingway Barbora Beláková.
život a dílo „velikána“ Jakub Sosnovec
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
Americká próza mezi válkami
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Česká próza mezi válkami
VY_12_INOVACE_Jir_I_05 E.Hemingway Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Ernest Hemingway Benešová Tereza C3B

Obecné informace Charakter spisovatele Život Literární tvorba Stěžejní díla

Obecné informace americký novinář a prozaik nejvlivnější spisovatel naší doby čelního představitel „Ztracené generace“ Pulitzerova a Nobelova cena pseudonym: Nick Adams

Charakter spisovatele levicově zaměřený -> humanista cestování ovlivněn válkou bohém -> zhýralý a nespořádaný život milovník žen - 4 manželky, milenky záliby - příroda, adrenalin a nebezpečí – lovec a rybář

Život narození v Illinois – rodina lékaře dobrovolník Červeného kříže – těžce raněn pobyt v Evropě - Paříž návrat do USA –> život s manželkou na Floridě válečný zpravodaj ve španělské občanské válce odešel na Kubu –> skutečný domov zahraniční zpravodaj ve 2. světové válce zhoršení jeho fyzického i psychického stavu umírá na střelné zranění

Literární tvorba – znaky prozaik objektivní vypravěčství mistrem krátkých forem v próze -> METODA POTOPENÉHO LEDOVCE díla inspirována a založeno na osobních zážitcích -> autobiografické motivy motivy lidské statečnosti a nezdolnosti hrdinové: - autobiografie - morálně lidské kvality - muži – nebezpečný způsob života - v nebezpečí -> prokazování cti a odvahy

Literární tvorba - díla drama „Pátá kolona" povídky „Muži bez žen“ romány „Komu zvoní hrana“ „Sbohem armádo“ novely „Stařec a moře“

novela 1952 poslední dílo Nobelova cena autobiografické prvky - lov a nebezpečí hl. postava: starý rybář Santiago Smysl: - poukázání na lidskou cílevědomost -> „Člověka je možno zničit, ale ne porazit.“

„Sbohem armádo“ 1929 pětidílný román název převzat z básně ze 16. století. vydáním posílena autorova pozice v americké literatuře cenzurováno -> vulgarismy Vypravěčem = americký poručík Frederic Henry Hl. postavy: Frederik Henry a Catherine Barkleyová -> autobiografie tragická láska -> americký voják a britská zdravotní sestra první světová válka střet osobní tragédie s celospolečenskou poukázání na cynismus vojáků a jejich vytěsnění ze společnosti

Shrnutí americký novinář a prozaik čelního představitel „Ztracené generace“ obliba adrenalinu, nebezpečí, žen (lov, box) ovlivněn válkou styl psaní: METODA POTOPENÉHO LEDOVCE -> mistrem krátkých forem, stručnost, kontext, objektivita, autobiografie motivy lidské statečnosti a nezdolnosti – postavami muži „Komu zvoní hrana“, „Sbohem armádo“, „Stařec a moře“

Pár citátů na závěr! „Jedině neústupné ženské za něco stojí. Musí se na ně ale něžně. Chovej se něžně, i když se ti do toho nejmíň chce. Dělal jsem v životě opravdu rád jenom tři věci – lovil, psal a miloval se s nimi“,,Je třeba dvou let, než se naučíme mluvit. A padesáti, než se naučíme mlčet.´´,,Láska jedněch je jiným nepochopitelná, jejich věrnost ještě méně.´´ „Člověk není k stáru moudřejší, je jen opatrnější.“ „Dávejte si pozor co předstíráte, neboť se tím časem stanete.“ „Inteligentní člověk, jenž je šťastný, je tou nejvzácnější věcí, jakou znám.“ „Každý má pravdu, pokud se nemýlí.“

Děkuji za pozornost

Zdroje hemingway hemingway way way hemingway-a-jeho-zeny-0 hemingway-a-jeho-zeny-0