NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ ZAŘÍZENÍ PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Základní škola, Brno, Štolcova 16
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení IPn SETKÁNÍ ŘEDITELŮ STŘEDOČESKÉHO KRAJE
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Koncepce DVPP pro Českou republiku. Obsah prezentace Cíle koncepce a rámec její tvorby Obsah koncepce Priority státní vzdělávací politiky Poradní sbor.
Role školního koordinátora EVVO
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Výzkumný ústav pedagogický v Praze PhDr. Jaroslav Jeřábek, CSc. Rámcové vzdělávací programy jako cesta zkvalitňování vzdělávání v ČR.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
Transformuje Kraj nebo kraj ?
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
KONFERENCE AŘG ČR PŘEROV-3. DUBNA – 5. DUBNA 2013.
Vzdělávací institut Středočeského kraje Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků V Kolonii 1804, Nymburk visk.cz.
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Organizace s celostátní působností v oblasti dalšího vzdělávaní pedagogických pracovníků a.Plnění priorit vzdělávací politiky státu b.Reakce na aktuální.
Rámcové a školní vzdělávací programy
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ (KAP)
Personální řízení Podpora řízení a rozvoje lidských zdrojů ve školství.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/ Příjemce podpory: Vysočina Education Partner projektu: Kraj Vysočina Rozpočet projektu: ca ,- Kč.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Národní institut pro další vzdělávání Příspěvková organizace přímo řízená MŠMT Působnost v celé České republice Státní garance DVPP.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Systém DVPP Národní institut pro další vzdělávání Jiří Nekola, Miloslav Vyskočil.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
„Podpora činnosti základního uměleckého školství při realizaci výuky podle Rámcového vzdělávacího programu pro umělecké obory základního uměleckého vzdělávání“
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
Metodická pomoc realizátorům MAP zejména v oblasti podpory kvalitního a společného vzdělávání dětí a žáků.
PODPORA UČITELE Individuální projekt národní Garant projektu: Odbor 22 MŠMT.
Cíl a identifikace výzvy
MAP – Místní akční plán ORP RK
„Okna technickým oborům dokořán“
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Realizace vašich potřeb prostřednictvím OP VVV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Aktuální informace o KAP
Název operačního programu:
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Setkání kariérových poradců
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Model intenzivní podpory
Transkript prezentace:

NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ ZAŘÍZENÍ PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKU

ZÁKLADNÍ ÚDAJE Příspěvková organizace MŠMT Celostátní působnost Pracoviště v každém kraji ČR

UČÍME UČITELE – STÁTNÍ GARANCE V OBLASTI DVPP Příprava a realizace vzdělávacích programů pro učitele v oblasti státních priorit Tvorba koncepcí a analýz v oblasti DVPP (např. tvorba Dlouhodobého záměru DVPP ČR, koordinace tvorby Národní strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj) Tvorba a realizace národních projektů ESF Mezinárodní spolupráce a účast v projektech

NÁRODNÍ PROJEKTY Realizace a doplnění národní vzdělávací politiky V rámci opatření 3.1 Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů Financování 75 % ESF a 25 % státní rozpočet  Zaměření pozornosti na konkrétní aktuální úkol  Celostátní realizace (krajská pracoviště NIDV)  Bezplatné vzdělávání Výhody:

NIDV realizuje tyto národní projekty: Koordinátor – podpora kurikulární reformy (56 miliónů) Brána jazyků – jazykové vzdělávání (70 miliónů) Úspěšný ředitel – vzdělávání managementu škol (48 miliónů) NÁRODNÍ PROJEKTY

BRÁNA JAZYKŮ Kvalifikovaní učitelé bez odborné způsobilosti k výuce cizích jazyků, kteří příslušný cizí jazyk učí nebo budou učit (160 hodin jazyk, 40 hodin metodika) Kvalifikovaní učitelé s odbornou způsobilostí k výuce cizích jazyků (30 hodin metodika) Ostatní pedagogičtí a odborní pracovníci ve školství (150 hodin jazyka) Podpořeno: 5500 osob Délka trvání: 26 měsíců ( – ) Jazykové a metodické vzdělávání

ÚSPĚŠNÝ ŘEDITEL Základní příprava studium pro ředitele škol a školských zařízení (144 hodin) Profesionalizační příprava studium pro vedoucí pedagogické pracovníky (350 hodin) Funkční průběžné další vzdělávání vedoucích pracovníků škol a školských zařízení se zřetelem na kurikulární změny státní vzdělávací politiky (130 hodin) Podpořeno: 4500 osob Délka trvání: 33 měsíců ( – ) Vzdělávání školského managementu

KOORDINÁTOR Metodická pomoc s tvorbou vlastního školního vzdělávacího programu pro ZV Semináře pro koordinátory tvorby ŠVP v rozsahu 6 dnů (48 hodin) Akce na zakázku pro pedagogický sbor jedné školy (48 hodin) Pomoc školám (odborné konzultace, výtisk RVP ZV, Manuál pro tvorbu ŠVP ZV) Podpořeno: 5172 osob Délka trvání: 24 měsíců ( – )

KOORDINÁTOR Změny v národním projektu Koordinátor Navýšení Akcí na zakázku Setkání školitelů a koordinátorů v krajích

KOORDINÁTOR Zájem škol o tematické okruhy Akcí na zakázku 200 školCelkový počet 66 školVytváření postojů a hodnot u žáků 62 školAutoevaluace školy a hodnocení žáka 38 školPrůřezová témata 18 školIndividualizace vzdělávacího procesu 13 školNeví 3 školySpolupráce se sociálním partnery

KOORDINÁTOR Co národní projekt školám (koordinátorům) nabízí? Nabízí dlouhodobou a bezplatnou pomoc s tvorbou ŠVP Bezplatně připraví kompetentní učitele – certifikované koordinátory tvorby ŠVP Škola se naučí týmové spolupráci Připraví školám vzdělání v ŠVP na míru a pro celý sbor Nabízí školám metodické materiály a poradenství Pomůže od obav z neznámého a z pocitu ohrožení Projekt pomůže od stereotypů, škola bude mít možnost zamezit vyhoření učitelů

KOORDINÁTOR Názory koordinátorů tvorby ŠVP na školskou reformu „Změna ve společnosti musela přinést změnu ve vzdělávání.“ „Smysl RVP-ŠVP vidím v odbourání nepotřebného učiva, škola se stane více otevřenou a bude držet krok s dobou, musí se nutně změnit práce učitele.“ „Změny myšlení učitelů – od encyklopedismu k činnostním aktivitám.“ „Změna ve školství přinese možnost uplatnění profesních zájmů jednotlivých kolegů.“ „Podporovat samostatnost, zodpovědnost, toleranci, sebehodnocení.“ „Dobrá škola zůstane dobrou a špatnou školu dokument nezmění.“

KOORDINÁTOR Co školy nejvíce zajímá? Dlouhodobá podpora koordinátorů a škol při tvorbě ŠVP (vzdělávání) Propagace reformy a informování veřejnosti Financování změny (mzdové a materiální náklady) Návaznost na praxi SŠ (přijímačky) Postavení koordinátora ve škole (ohodnocení a časové možnosti)

KOORDINÁTOR Ohlasy koordinátorů tvorby ŠVP na projekt? „Škoda, že to nebylo dřív (stihneme to všechno?)“ „Budeme se setkávat i po semináři?“ „Jsem ráda, že se otevřeně diskutuje, je třeba více informovat o ŠVP.“ „Očekávané problémy jsou společné. Nejsem sama.“ „Chceme proškolit i další lidi ze sboru nebo celý sbor.“ „Spadl z nás strach a obavy.“ „Proč nemůžeme dostat "kuchařku" (návod)?“ „Proč se školíme v sobotu a v neděli?“ „Asi bychom si všichni měli uvědomit, že nejsme dokonalí, že existuje více cest, které vedou k cíli, a že není špatné znát cestu někoho jiného.“

KOORDINÁTOR Realizační tým národního projektu 13 regionálních manažerů 3 manažeři řídícího výboru Lektorský tým Partner projektu – VÚP v Praze Gestorský odbor MŠMT – odbor 22

KOORDINÁTOR A na závěr několik statistických údajů ke dni Počet Seminářů pro koordinátory 133 Počet proškolených koordinátorů 2832 Počet proškolených škol 49

DĚKUJEME ZA POZORNOST Mgr. Lucie HolackáMgr. Tereza Škachová Projekt KoordinátorSekce mezinárodní spolupráce a projektů Pracoviště PlzeňPracoviště Praha NIDV Učňovská 100/ Praha 9 - Jarov