Záchrana Eura a Budoucnost EU Ingolf Pernice Leona Adamčíková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Advertisements

OSN OSN= organizace spojených národů
Evropa na rozcestí Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Svět po 1. sv. válce.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Mezinárodní integrace
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Evropská unie.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
PETR MACH Budoucí vývoj evropské měny Může měnová unie fungovat bez fiskálních pravidel?
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Historické milníky evropského práva
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
1 Mezinárodní ekonomická integrace - BS VSFS – kombinované studium Konzultace 1.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
1 Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce VŠFS –kombinované magisterské studium
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium SF a FK ( )
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )
Regionální politika RP ČR.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Fáze ekonomické integrace
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Koordinace hospodářských politik v EU BIVŠ. Hospodářské politiky v EU SPOLEČNÉ – např.: měnová, zemědělská, obchodní, dopravní KOORDINOVANÉ – např.: fiskální,
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Občanem Evropské unie.
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
První republika – Zajistit hranice republiky
Společné a koordinované politiky EU
Fáze ekonomické integrace
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Evropská ekonomika: společně jsme silnější
Transkript prezentace:

Záchrana Eura a Budoucnost EU Ingolf Pernice Leona Adamčíková

Od Integrace k Desintegraci ? Co spojuje Němce a ŘekyVýznam a pochybení procesu integrace EUSoučasné vypořádávání se s krizí euraMožné řešení - reforma EU

Co Spojuje Němce a Řeky Navzájem ? Humanismus, řecká mytologie a básnictví Filosofie a věda Právní myšlení a politická filosofie Přátelství napříč Evropou Společný projekt – společné chyby při budování evropské HMU (společná měna není doprovázena odpovědnou společnou fiskální politikou) Spiros Simitis

Význam a pochybení procesu integrace EU Význam Nedostatky, pochybení Mír, svoboda, lidské blahoVnitřní trh – 4 svobody Schopnost ovlivňovat dění za hranicemi státu Nové cíle – ochrana ŽP, EU jako aktér MV Nedostatečná koordinace hospodářských politik (Nezávazná) pravidla rozpočtové politiky Nevymahatelné sankce

Pochybení při Vytváření HMU Přijetí Řecka do eurozóny Nedisciplinovaná finanční politika Řecka Vedlejší efekty autonomních politických rozhodnutí v systému vzájemné závislosti a otevřenosti (= vnitřní trh) př. Německé autonomní reformy v oblasti pracovního trhu po zavedení eura Nedostatečné sankce – Německo i Francie porušovaly Pakt stability a růstu

Současné vypořádávání se s krizí eura Mezivládní dohody – fiskální pakt, ESM Evropský Parlament Národní Parlamenty Nedostatečné kompetence EU

Řešení – Reforma EU 1. Částečná komunitarizace hospodářské a fiskální politiky 2. Vytvoření vlastní fiskální politiky EU – zavedení EU daní Podpora ekonomicky slabších regionů Zajištění evropských půjček 3. Meziparlamentární dialog Příslušné výbory národních parlamentů a EP Představitelé národních parlamentů (ti reprezentují shodné stanovisko jako vládní představitel v Radě EU)

Q & A