Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3655, Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_12_INOVACE_s1_24.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Božena Němcová.
Advertisements

Vytvořila: Kristýna Kořínková
Božena Němcová - život o datu a místu narození se dosud vedou spory
Číslo materiálu: Škola: VY_32_INOVACE_11 ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa:Autor:Název: Vrchlického 630/5, Děčín Bc. Eva Doležalová.
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Božena Němcová ( 1820 – 1862) Tvůrce původní české povídky
Povídka, hlavní postavy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Božena Němcová Ladislava Helerová
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_03.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ9_16 Sada DUMČeský jazyk 9 Předmět Český jazyk 9. ročník Název materiálu Božena Němcová Anotace Materiál.
Božena Němcová Babička Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Božena Němcová (1820 – 1862).
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Božena Němcová Český realismus.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
B ožena N ěmcová 8. ročník B ožena N ěmcová Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_28.
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.5 B. Němcová Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Božena Němcová. O Vídeň – Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce.
Sběratelé lidových pohádek u nás
Božena Němcová VY_32_INOVACE_279_B. Němcová (7.roč.) Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov šablona III/2.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_š04_s01_01.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_š12_s01_01.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
BOŽENA NĚMCOVÁ 1820 – 1862 VY_32_INOVACE_38 Život narozena ve Vídni, zemřela v Praze dívčím jménem: Barbora Panklová dohady o skutečném původu – snad.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Božena Němcová Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník: 6. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Boženě.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_04_01_07.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Božena Němcová Povídky. Počátky realismu u nás
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ BOŽENA NĚMCOVÁ Mgr. Michal Oblouk
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Božena Němcová - pohádky VY_32_INOVACE_ _B. Němcová (pohádky) Mgr
AUTOR:Světlana Havránková
Božena Němcová Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Předložky.
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_42_Božena Němcová
Čtení s porozuměním - básničky Vybírání vhodné ilustrace k textu.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Božena Němcová (1820 – 1862).
Božena Němcová Divá Bára
Božena Němcová Narodila se ve Vídni.
Spisovatelé a ilustrátoři
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy
Transkript prezentace:

Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_12_INOVACE_s1_24 Předmět Český jazyk Téma (název prezentace) Chvilky se spisovateli 1 – B. Němcová Autor Mgr. Světlana Kopecká Metodický popis (anotace) Český jazyk a literatura, podpora čtenářské gramotnosti. Pro 3. – 5. ročník ZŠ – ale dá se využít pro zpestření výuky i ve vyšších ročnících. Žáci postupným doplňováním písmen hádají jména českých spisovatelů, fakta a zajímavosti spojené s jejich dílem nebo životem. Prezentace doplněna videoukázkami a poslechovými bloky, virtuální prohlídkou. Doporučuji na blok dvou vyučovacích hodin.

Popis hry Žáci se rozdělí do dvou družstev a zvolí si kapitána, který bude mluvčím družstva. Vyberou si oranžovou nebo zelenou barvu. Na začátku si kapitáni mohou střihnout nebo hodit kostkou o to, které družstvo začne hádat písmena. Děti ve družstvu spolupracují a vzájemně si radí při určování dalšího postupu – písmena. Správně uhodnutá písmena se objevují v mřížce. Pokud neuhodnou, hraje další družstvo. Pokud uhodnou celé jméno nebo potřebná slova a odpověď je správná, kliknou na barvu své hvězdičky a jsou jim přiděleny body, které si zapíší. Pokud se v odhadu spletou a unáhlí, dál již nehádají a prostor dostává družstvo protivníků. Na konci hry se body sečtou a porovnají. Popis prezentace Str. 3, 4, 5 - hra – doplňování písmen Str. 6 – videoukázka – klikněte na obrázek – 3 minuty Str. - 7, 8- hra – doplňování písmen Str. 9 – Babiččino údolí on-line – kliknout na obrázek Str hra – doplňování písmen Str. 11 – 13 - o díle Divá Bára Str. - 14, 15, 16, 17, 18, 19 - hra – doplňování písmen Str. 20 – zvuková ukázka – začátek z knihy Babička – kliknout na obrázek – ukázka je dlouhá přes 20! minut – použila jsem samostatně Str. 21 – použité zdroje

A A B B Č Č C C E E D D F F H H J J I I K K L L M M N N P P O O Ř Ř R R Š Š S S T T U U Y Y V V Z Z Ž Ž Spisovatelka průkopnice, působící v dobách národního obrození. Hlavní postava jejího románu se jmenovala Barunka. Božena Němcová EBOŽNACNÁĚMO V Q Q G G

A A B B Č Č C C E E D D G G F F H H J J I I K K M M N N P P O O Ř Ř R R Š Š S S T T U U Y Y V V Z Z Ž Ž Božena Němcová byl spisovatelčin pseudonym. Pseudonym´= krycí jméno, umělecká značka Jak se jmenovala vlastním jménem? Božena Němcová byl spisovatelčin pseudonym. Pseudonym´= krycí jméno, umělecká značka Jak se jmenovala vlastním jménem? Barbora Panklová Q Q OARBRAKPVAN L O BÁ L L

Spisovatelčino nejznámější dílo – úplný název i s podtitulem. Babička - obrazy z venkovského života IBABČK AOBRZ Y A K V ENOV S KÉ HO OŽIVT A A A B B C C E E F F H H J J I I K K L L M M N N P P O O Ř Ř R R Š Š S S T T U U Y Y V V Z Z Ž Ž Q Q Č Č D D G G

Podívej se na video a zapamatuj si co nejvíce. (Klikni na obrázek) Podívej se na video a zapamatuj si co nejvíce. (Klikni na obrázek)

A A B B Č Č C C E E D D G G F F H H J J I I K K L L M M N N P P O O Ř Ř R R Š Š S S T T U U Y Y V V Z Z Ž Ž Název místa, kde stojí sousoší babičky s vnoučaty. Ratibořice Q Q IRŘATB O EI C

A A B B Č Č C C E E D D G G F F H H J J I I K K L L M M N N P P O O Ř Ř R R Š Š S S T T U U Y Y V V Z Z Ž Ž Ratibořickému údolí se také říká……..., tam bydlela babička se svými vnoučaty na starém bělidle. Babiččino údolí Q Q IBIABČ Č N O LÚDOÍ

Podívej se do Babiččina údolí (Klikni na obrázek) Podívej se do Babiččina údolí (Klikni na obrázek) Ovládání virtuálního prohlížení Stiskem tlačítka myši a jejím tahem uvnitř obrázku měníte úhel pohledu. Shift - přiblížení, Ctrl - oddálení.

A A B B Č Č C C E E D D G G F F H H J J I I K K L L M M N N P P O O Ř Ř R R Š Š S S T T U U Y Y V V Z Z Ž Ž Další známé dílo Boženy Němcové Divá Bára Q Q ÁDIVABÁR

Příběh venkovské dívky, které její okolí přezdívalo „Divá Bára“. Němcová v ní ukazuje, že dobrota srdce a ryzí povaha člověka nesouvisí ani s jeho vzhledem, ani se společenským postavením. Pověrčiví sousedé prohlásili, že dům navštívila polednice. Od té doby maminka byla nemocná a po několika letech zemřela. Pastýř Báru vychovával sám. Divá Bára Bára žila se svým otcem, který byl obecním pastýřem. Když byla Bára ještě maličká (v kolébce), maminka se něčeho velmi polekala a zůstala v mdlobách ležet na zemi.

Když se Elška vrátila z Prahy, svěřila se Báře, že se v Praze zamilovala do mladého lékaře. Elščina teta, panna Pepinka, našla ale Elšce jiného ženicha – správce sousedního panství. Bára se rozhodla, že Elšce pomůže.. Odmalička byla Bára jiná než ostatní děvčata. Nebála se bouřky, uměla plavat a měla obrovskou sílu, byla opálená od sluníčka i ošlehaná od větru, ráda chodila bosa. Lidé si o ní začali povídat, že ji podstrčila do kolébky divá žena, začali se jí vyhýbat. Jedinými přáteli Báry byli Elška z fary (nejdůvěrnější kamarádka; jejich přátelství vydrželo až do dospělosti, přestože Elška byla tři roky v Praze), kostelníkův Josífek (kterého bránila před silnějšími kluky) a pes Lišaj.

Bára věděla, že se správce v noci bojí, a tak se převlékla za strašidlo a u hřbitova jej vyděsila. Její přestrojení však bylo odhaleno a Báře byl uložen krutý trest – musela přespat na hřbitově v márnici. Ráno ke hřbitovu přišel myslivec a dozvěděl se, co se Báře stalo. Myslivec se Báře přiznal, že ji miluje, a požádal ji o ruku. Bára se tak ze hřbitova vrátila šťastná, se svým budoucím mužem. Potrestaná, jak si lidé přáli, rozhodně nebyla, spíše naopak.

A A B B Č Č C C E E D D G G F F H H J J I I K K L L M M N N P P O O Ř Ř R R Š Š S S T T U U Y Y V V Z Z Ž Ž Q Q HBKÁCO R ĚPIOVS T ONÍÁRD N Y A Národní báchorky a pověsti Božena Němcová sepsala také několik sbírek pohádek. Jak se jmenují její sbírky ? Božena Němcová sepsala také několik sbírek pohádek. Jak se jmenují její sbírky ?

Božena Němcová sepsala také několik sbírek pohádek. Jak se jmenují její sbírky? Božena Němcová sepsala také několik sbírek pohádek. Jak se jmenují její sbírky? Slovenské pohádky a pověsti ÁPYOHD K ĚPIOVS T VSSLOE N A K É A A B B Č Č C C E E D D G G F F H H J J I I K K L L M M N N P P O O Ř Ř R R T T U U Y Y V V Z Z Ž Ž Q Q Š Š S S

A A B B Č Č C C E E D D G G F F H H J J I I K K L L M M N N P P O O Ř Ř R R Š Š S S T T U U Y Y V V Z Z Ž Ž Hádej názvy pohádek, které jsou ve sbírkách Boženy Němcové. Podle některých byly napsány filmové scénáře. Hádej názvy pohádek, které jsou ve sbírkách Boženy Němcové. Podle některých byly napsány filmové scénáře. Čertův švagr Q Q TČERŮV GŠ V AR

A A B B Č Č C C E E D D G G F F H H J J I I K K L L M M N N P P O O Ř Ř R R Š Š S S T T U U Y Y V V Z Z Ž Ž Podle pohádky Neohrožený Mikeš byla natočena pohádka… O statečném kováři Q Q ÁKOVŘITSNTAE Č M É O

A A B B Č Č C C E E D D G G F F H H J J I I K K L L M M N N P P O O Ř Ř R R Š Š S S T T U U Y Y V V Z Z Ž Ž S pohádkami Boženy Němcové jste se shledávali již jako velmi malé děti. Rozhodně si pamatujete pohádku O perníkové chaloupce Q Q O NPOERÍ K É V LCPHAO U E C

A A B B Č Č C C E E D D G G F F H H J J I I K K L L M M N N P P O O R R Š Š S S T T U U Y Y V V Z Z Ž Ž Podle pohádky Šternberk byla zfilmována pohádka Q Q NPRICE L ZŽAS O U I T ZNU JAK SI Odměna klikni Odměna klikni Jak si zasloužit princeznu Ř Ř

Poslechni si začátek knihy Babička (Klikni na obrázek) Poslechni si začátek knihy Babička (Klikni na obrázek)

Použité zdroje: Str. 3 - UNBEKANNT. www. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ?uselang=cs Str. 4 - AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ck.jpg Str. 7 - KOZUCH. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _souso%C5%A1%C3%AD_Babi%C4%8Dky.jpg Str. 8 – KOZUCH. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Star%C3%A9_B%C4%9Blidlo.jpg Str SCHEIINER, Artuš. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: r_-_%C4%8Cert%C5%AFv_%C5%A1vagr.jpg Str SCHEIINER, Artuš. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: r_-_Neohro%C5%BEen%C3%BD_Mike%C5%A1.jpg Str SCHEINER, Artuš. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: r_-_%C5%A0ternberk.jpg Str RICHTER, Ludvig. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: oad.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3d/1903_Ludwig_Richter.jpg?uselang =cs.org/wikipedia/commons/9/9b/Artu%C5%A1_Scheiner_- _%C4%8Cert%C5%AFv_%C5%A1vagr.jpg Str. 5, 6, 9, 10, 13, 14, 20, Str. 11, 12, 13 – text čerpán z