1 Kurz XHTML a CSS Část 2: Popis vzhledu dokumentu za pomocí CSS - kaskádových stylů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TNPW1 Cvičení
Advertisements

Kaskádové styly (Cascading Style Sheets, CSS) slouží k formátování HTML prvků. Pomocí kaskádových stylů lze nastavit font, řez písma, velikost písma, zarovnání,
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
CSS – rámečky Mgr. Lenka Švancarová.
CSS: šířka prvku, rámečky, okraje, výplně plovoucí prvky #CSS – šířka prvku, rámečky, okraje, výplně #CSS – plovoucí prvky.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Kaskádové styly - CSS.
CSS – vlastnosti textu text-align (vodorovné zarovnání)
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
TNPW1 Cvičení
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 7 Menu Martin Adámek.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 5.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.06/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS pozicování.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
Styly CSS VýhodyDruhyZápis. Výhody CSS oddělení struktury od formátování oddělení struktury od formátování přilinkováním souboru styl.css lze formátovat.
CSS – menu vlevo Mgr. Lenka Švancarová. CSS – menu vlevo.
HTML - vložení obrázku značka pro vložení obrázku : <img>
XML, (X)HTML, DHTML, CSS Pavel Tvrdík 2008, Oktáva.
Školení MS Word 2007 pro začátečníky RNDr. Milan Zmátlo MěÚ Třebíč, říjen 2011 Vzdělávání v eGON centru Třebíč Tento.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – tabulkový procesor Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS EXCEL 2010 – úvod do programu Co se všechno naučíme???
Pořízení dat Databázové funkce Řazení Filtrování Souhrny Kontingenční tabulky Kontingenční grafy.
SAZBA Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Ing. Jiří Štěpánek.  V tomto případě je barva písma i použitý font definován jako atribut elementu font. Tento způsob znemožňuje znovupoužitelnost.
NSWI096 - INTERNET CSS – kaskádové styly Mgr. Petr Lasák.
Tabulátory (20). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_031.ICT.34 Tvorba webových stránek – úvod do CSS.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 6 Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS WORD Kliparty Co se všechno naučíme??? Vkládání klipartů.
HTML HyperText Markup Language Je to značkovací jazyk používaný na tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými odkazy. Je hlavním z.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky Co se všechno naučíme???
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA Mgr. Petra Toboříková.
CSS styly Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastTvorba WWW stránky v HTML Datum vytvoření2013 Ročník2 Stručný.
HTML (I) (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Univerzitní informační systém III., Lednice 2004 Vývoj a koncepce nového univerzitního webu Ondřej Kudlík
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
HTML a CSS Rostislav Miarka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Tvorba WEBOVÝCH stránek – tabulky
ADOBE DREAMWEAVER CS6 Formátování HTML vs. CSS
Rozvržení HTML dokumentu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
CSS (4).
Tvorba jednoduché tabulky - rozvrh
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Úvod do CSS.
Název: Word pokračování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_04
Tabulky – další možnosti
Formátování dokumentu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
PREZENTACE II. MS OFFICE PowerPoint
Tvorba webových stránek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
CSS – základné princípy
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
Tvorba webových stránek - úvod
Word Základy Wordu. Word Základy Wordu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Wordu Ověřeno.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

1 Kurz XHTML a CSS Část 2: Popis vzhledu dokumentu za pomocí CSS - kaskádových stylů

2 Co je CSS a proč je používat? Cascading style sheets = kaskádové styly. Jazyk pro definici vzhledu webových stránek. Jeden soubor se vzhledem pro všechny dokumenty Menší objem XHTML dokumentů Zrychlí váš web a zefektivní jeho správu!

3 Co například umí CSS? Když chcete změnit barvu písma a prohodit sloupce v layoutu vašeho webu: V HTML: 1 hodina V XHTML/CSS: 5 minut

4 Příklad, který už známe XHTML: Vzhůru dolů CSS: h1 { color: blue; } Výsledek v prohlížeči: Vzhůru dolů

5 Tři způsoby zapisování CSS Přímo ve značce v XHTML: Vzhůru dolů Stylopisem v XHTML: h1 { color: blue }... Vzhůru dolů V externím CSS souboru:

6 Vzhůru do praxe: definujeme barvu a pozadí V CSS souboru: h1 { background: blue; color: white; } V XHTML souboru: Vzhůru dolů

7 Fonty - měníme přednastavený font V CSS souboru: body { pro celý dokument font-family: Arial, sans-serif;bezpatkové písmo font-size: 0.8em;velikost fontu line-height: 1.4em;výška řádku }

8 Zarovnání: doleva či doprava? V CSS souboru: h1 { text-align: center; }

9 Hrajeme si s odkazy V CSS souboru: a { definice pro odkazy font-weight: bold;tučné písmo text-decoration: none;bez podtržení color: red;červená barva } a:hover { po najetí myši text-decoration: underline;se odkaz podtrhne }

10 Okraje a rámečky V CSS souboru: h1 { margin: 1em;vnější okraj padding: 1em; vnitřní okraj border: 1px solid red;rámeček }

11 Okraje a rámečky Prvek dokumentu Vnitřní okraj = padding Rámeček = border Vnější okraj = margin

12 Jednotky: čím měříme v CSS? Pixely, obrazové body padding: 20px; Em, čtverčíky, šíře malého „m“ font-size: 0.8em; Procenta: font-size: 50%;

13 Odlišení prvků dokumentu: identifikátory  Atribut „id“  V těle dokumentu jenom jednou XHTML: Copyright 2006 CSS: #paticka { color: grey }

14 Odlišení prvků dokumentu: třídy  Atribut „class“  V těle dokumentu může být vícekrát XHTML: Bla bla CSS:.cervenyText { color: red; }

15 Sdružování tříd CSS:.cervenyText { color: red; }.velkePismo { font-size: 2em; } XHTML: Vzhůru dolů

16 Sdružování tříd CSS:.velkePismo { font-size: 2em; }.velkePismo.sedaBarva { color: grey; } XHTML: Vzhůru dolů

17 Kaskádování CSS: h1 { font-size: 2em; }.sedaBarva { color: grey; } XHTML: Vzhůru dolů

18 Děkuji za pozornost