Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
K novověké filosofii 16.–17. století
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Stručné dějiny sociologie
Anotace: Výklad zaměřený na vývoj filozofických směrů
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
John Stuart Mill (1806 – 1873).
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADY SOCIOLOGIE Co je sociologie Předmět sociologie
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Simona Belanová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.01/Be.
Metody výstavby vědeckých teorií Podklady k přednášce Prof. PhDr. František Ochrana,DrSc. CESES FSV KU
REALISMUS CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk. SPOLEČENSKO-HISTORICKÁ SITUACE rrrrozmach a dokončování průmyslové revoluce, hospodářský vzestup rrrrozvoj.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky se středověkým filozofickým.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Úvod do učiva občanské výchovy
Husserlova teorie přirozeného světa
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
Filosofie úvod do problému....
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
Historická sociologie ve svých počátcích. Zrod „vědeckého“ zkoumání společnosti se nedá přesně časově zařadit - můžeme se například ptát, kdy se poprvé.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Husserlova teorie přirozeného světa Maryna Zheleznyak.
Vznik sociologie Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Filosofie křesťanského středověku
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
ČS. SOCIOLOGIE Protosociologické období Konrád Waldhauser Jan Milíč z Kroměříže - čeština Tomáš Štítný ze Štítného – čeština –Knížky šestery.
August Comte Émile Durkheim Max Weber
Úvod do psychologie
Pojetí sociálněvědního výzkumu
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Přednáška K čemu je právní filosofie
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Postavení pedagogiky mezi vědami
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Název politologie je složen z následujících slov:
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Úvod k evolučnímu přístupu Vladan Hodulák. Dominantní paradigmata Společenské vědy mají dlouhodobě problém s uchopením prvku změny ve společenském vývoji.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Filozofie mezi renesancí a osvícenstvím Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky, o.p.s. Zuzana Landlová, 3.A
„Barokní filosofie“ Racionalismus.
INDICKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
FILOsOFIE A VĚDA.
Pedagogické disciplíny
Pozitivismus Mgr. Vladimír Velešík.
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
Auguste Comte (1798 – 1857) Francie v době A. Comta (7 různých politických režimů) Otázky stability v nové (moderní) společnosti Vliv osvíceneckých myšlenek,
K novověké filosofii 16.–17. století
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Úvod do psychologie II. přednáška
Pozitivismus.
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Základní filozofické otázky
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost

Pozitivismus? Filosofický směr odmítající spekulace. Filosofický směr, který řeší spekulativní otázky. Vychází z domněnek. Vychází z ověřitelných faktů – z pozitivního. Je v souladu s ontologií a metafyzikou. Není v souladu s ontologií a metafyzikou. Popírá vše, co fakta překračuje. Nehledá podstatu. 19. století pozitivní = skutečné, smysluplné, užitečné, jednoznačné k definování reakce na neschopnost spekulativní filosofie řešit otázky

Principy 1) konstatovat fakta 2) uspořádat je podle zákonů 3) podle poznaných zákonitostí předvídat budoucí jevy a podle nich se řídit F. Bacon – vědění -> předvídání fakta přijímáme a řešíme vztahy X podstata – nedůlež.

Auguste Comte (1798 – 1857) katolická rodina -> ztracení víry duševní choroba podpora přátel a žáků učitel matematiky 1848 – Pozitivistická společnost, velekněz poz. náboženství Systém pozitivní filozofie Kurz pozitivní filozofie Pojednání o sociologii Pozitivistický katechismus

Hlavní myšlenky - Comte pozitivní: to, co je, fakta a vztahy mezi jevy negativní: věci pod otázkou „proč?“ metoda: pozorování Poznání světa

Zákon tří stadií (Comte) 1 teologické (primitivní) 2 metafyzické (abstraktní) 3 vědecké (pozitivní)

Soustava věd (Comte) nejsložitější, např. sociologie konkrétní obecné problém: roztříštění věd -> snaha vytvořit oblast – všeobecné zásady

Anglie a pozitivismus předchůdce: Jeremy Bentham (1748 – 1832) - filosofie – užitečná -> utilitarismus John Stuart Mill -psychologický základ pozitivismu -klasifikace: psychologie nejvýše, X Comte -metoda: indukce -rozdělení věd: přírodní a duchovní -etika: snaha sladit požadavky jedince a společnosti -dílo: O svobodě, Poddanství žen

Herbert Spencer - evoluce vývoje ducha - evoluce vývoje společnosti: teorie organicismu

Kritika pozitivismu K. MarxLenin Edmund Husserl

Současné směry logický pozitivismus filosofie vědy právní pozitivismus

Zdroje Pozitivismus Dostupné z: