Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák Objem a povrch válce – použití v praxi Kolik litrů nafty je v plném sudu?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/13 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Advertisements

Popis válce: Válec má dvě podstavy. Podstava má tvar kruhu. Válec je rotační těleso. Válec vznikne rotací obdélníku kolem jedné své strany.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák PYTHAGOROVA VĚTA – použití v praxi Zkrátíme si cestu a o kolik? Dosáhne.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Miluše Džuberová Hranoly Jaký je objem stanu? Kolik materiálu se spotřebuje na sloup?
Hustota látky Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkŠestý - prima Stručný.
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co sem nepatří?
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
Výpočet hustoty látky Hustotu látky můžeme vypočítat, známe-li hmotnost a objem tělesa, které je z dané látky zhotoveno. Vzorec pro výpočet hustoty je:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Téma : Určení látek - prakticky Z jaké je to látky???
Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika Autor: Mgr. Martina Durinová KONSTRUKCE ČTVERCE OBDÉLNÍKU.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
 NÁZEV: VY_42_INOVACE_13  AUTOR: Petr Kubec  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Matematika a její aplikace  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Matematika.
Jehlan Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_22_M9_jehlan.
Autor: Mgr. Radek Martinák Válec – popis, povrch, objem Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika.
Autor: Mgr. Radek Martinák Kužel – popis, praktické využití Kuželové vrtáky Kornout do školy Kornout na zmrzlinu Kužely na silnici Ještěd Elektronické.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák Převody jednotek délky, obsahu a objemu Kolik litrů je 32,9 m 3 ? Kolik.
Autor: Mgr. Radek Martinák Jehlan – popis, povrch, objem Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Objem válce TEMA: Matematika 8.ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tělesa –Válec Číslo.
 NÁZEV: VY_42_INOVACE_06  AUTOR: Petr Kubec  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Matematika a její aplikace  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Matematika.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sčítání a odčítání mnohočlenů jednočlen 3x 2 4y5z 3 4x 2 y + -5x 3 x.
Rotační válec Síť, povrch, objem
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Objem a povrch kvádru a krychle
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Matematika VIII. Rotační válec Creation by IP&RK.
Koule – popis, praktické úlohy
Desetinná čísla v geometrii - obvod geometrických útvarů
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
25.1 Druhy a vlastnosti rovnoběžníků II. OBSAH a OBVOD
Obsah geometrických útvarů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Matematika Koule.
1. Křížovka Věci, která má tvar, rozměr, říkáme
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Matematika Komolý rotační kužel
Množiny bodů dané vlastnosti
Hustota-výpočet objemu
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
OBJEM JEHLANU VY_42_INOVACE_ 30_02.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_
Přímá tělesa v úlohách z praxe
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Hustota-výpočet objemu
I.A Výpočet hmotnosti z hustoty
Výpočet hmotnosti tělesa
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Jednotky délky VY_32_Inovace_16 TK-1 Mgr
Tělesa –Pravidelný šestiboký hranol
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Rotační válec Síť, povrch, objem
Užití Pythagorovy věty
Užití mocnin a odmocnin ve slovních úlohách II.
Vlastnosti látek − hustota
POMĚR VE SLOVNÍCH ÚLOHÁCH
Autor: Mgr. Monika Kysilková
I.A Výpočet hmotnosti z hustoty
14.1 Objem krychle a kvádru Zdroje:
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák Objem a povrch válce – použití v praxi Kolik litrů nafty je v plném sudu? Kolik kg váží kmen smrku? Kolik plechovek barvy je třeba na natření sloupků na plot? 5 m 2 m 3 m 2,8 m 30cm 10cm

Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Co už víme o výpočtech u válce? výška válce je také : délka potrubí, hloubka studny,… jednotky veličin musí být stejná : mm, dm, m, … podstava válce je kruh válec má objem a povrch obsah pláště =. r. v  obvod kruhu = 2.. r  Objem V = obsah podstavy x výška Povrch S = obsah dvou podstav + obsah pláště „plášť“ válce je obdélník obsah kruhu =. r 2  .

Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Postup řešení praktických úloh na výpočet objemu a povrchu válce 1. Náčrtek, vyznačení veličin a jejich hodnot, úprava jednotek veličin 2. Určení typu výpočtu : objem nebo povrch, výběr vzorce 3. Úvaha : počítáme v úloze celý objem, celý povrch? 4. Výpočet s použitím vzorce ( úplný, případně upravený ) 5. Úvaha o správnosti výsledku ( může to tak být? ) 6. Odpověď na otázku!

Odlitek tvaru válce je vysoký 3 m a má průměr 10 cm. Kolik kg váží, je-li z oceli a kolik plechovek barvy je třeba na jeho nátěr. ( 1 plechovka je na 0,5 m 2 plochy). d = 10 cm, tedy r = 5 cm = 0,05 m! Hmotnost látek: m = V.  v = 3 m  hustota látek – tabulky! Odlitek je plný = počítáme celý objem válce Nátěr odlitku = počítáme celý povrch válce Příprava k výpočtu  kg/m 3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika

Výpočet objemu a hmotnosti celého válce Objem V = obsah podstavy x výška V = 3,14 x 0,05 2 x 3 v = 3 md = 10 cm, tedy r = 5 cm = 0,05 m! Hmotnost látek: m = V.  V = 0,02355 m 3 m = 0, m = 184,8675 kg  kg/m 3 Odlitek váží 184,8675 kg. Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika

Výpočet povrchu celého válce d = 10 cm, tedy r = 5 cm = 0,05 m! v = 3 m Povrch S = obsah dvou podstav + obsah pláště S = 2 x (3,14 x 0,05 2 ) + 2 x 3,14 x 0,05 x 3 S = 0,9577 m 2 Budou potřeba 2 plechovky barvy. ( 1 plechovka je na 0,5 m 2 plochy). Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika

geometric = ??? basic = základní volume = objem A cylinder is one of the most basic curvilinear geometric shapes. the surface = povrch shapes = tvary, útvary circular cylinder = rotační válec curvilinear = křivočarý Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika

Uveze přívěsný vozík s nosností 500 kg, náklad 30 smrkových špalků o průměru 50 cm a vysokých 30 cm? Balkon podepírají čtyři sloupy tvaru válce, které jsou vysoké 4 m a mají průměr 1 m. Jak velikou plochu sloupů lze natřít barvou? Vypočítej, nezapomeň na náčrtek. Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika