ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_16 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0938 Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Advertisements

Přehled indických náboženství
Jakub Lindner C3A Móhandás Karamčand Gándhí Velký duch, Otec národa. Byl jeden z největších politických a duchovních vůdců Indie a indického.
KASTY.
Móhandás Karamčand Gándhí
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Předmět OBČANSKÝ A SPOLEČENSKOVĚDNÍ ZÁKLAD Ročník a obor 3. ROČNÍK ZDRAVOTNICKÝ ASISTENT, 4.ROČNÍK K OPAKOVÁNÍ Kód sady OSVZ/ZA/03+04/01 Kód DUM OSVZ/ZA/03+04/01.
STAROVĚKÁ INDIE.
Světová náboženství.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_Dj Indie-prezentace
STAROVĚKÁ INDIE.
HINDUISMUS.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Východní náboženství Petr Machala.
Světová náboženství.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Hinduismus Daniela Roreitnerová.
VY_32_INOVACE_3D.6.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
INDIE.
Starověká Indie.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Hinduismus Lukáš Rozsypal.
Starověká Indie 6. ročník
Náboženství v Indii I. Název školy
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Starověká Indie Petr Machala.
RELIGIONISTIKA představení oboru Religionistika jako věda, náboženství jako její předmět, studijní literatura.
Oficiální název: भारत गणराज्य (Bhārat Ganarājya)
Kultura starověké Indie
Studijní literatura k religionistice. Základní pramen Ivan O. Štampach: Přehled religionistiky, Praha: Portál, 2008 Základní studijní text Stručné představení.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.
Č íslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Ozna č ení materiálu VY_32_INOVACE_mix2_zsv03 Soubor zsv03_indická filosofie_III.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
 Vznikl v Indii – přibližně v 5. stol. Př. n. l., jedná se tedy o nejstarší, dosud existující náboženství.  třetí nejrozšířenější náboženství na světě,
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_18 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
Světová náboženství. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_HINDUISMUS_13 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
INDICKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
INDICKÁ FILOSOFIE I. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_mix2_zsv01
náboženství indického kontinentu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.11_Staroveka_Indie Datum:
VY_32_INOVACE_D6.14   Autor: Mgr. Nováková Jana
Náboženství a fanatismus
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_28DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
INDIE VE STAROVĚKU s. 137.
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
Přehled indických náboženství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Kultura a vzdělanost ve starověké Indii
Přehled indických náboženství
INDIE.
Indie Uč. str
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_16 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava

základní charakteristika indické národní náboženství, od př. n. l. asi věřících (85% žije v Indii) polyteismus (má monoteistické i ateistické verze) „hindu“ = Ind rekordně mnoho posvátných textů, nejstarší = védy v hinduismu koření mnoho jiných náboženství, kultů a sekt (Buddhismus, Sikhismus, Džinismus, Hare Kršna, Osho)

filosofie BRAHMA = „duše světa“, vševědoucí vibrace, je přítomno ve všem jsoucím, které stvořilo ze sebe ÁTMAN = individuální duše, duše člověka, je nesmrtelná, znovu a znovu se inkarnuje do nových a nových těl REINKARNACE = koloběh znovuzrození (putování duše) řídí se karmickým zákonem, znamená duchovní neúspěch v jádru člověka je átman, v jádru átmanu je brahma, mají společný princip, když se znovu spojí, člověk dosáhne „nebe“ (mókša) a skoncuje s cyklem znovuzrození KARMA = individuální morální „účet“, součet všech dobrých a špatných skutků, čistota karmy určuje kvalitu další inkarnace

polyteismus napočítáno až bohů a bohyň většina nemá žádné uctívače, někteří se ovšem těší veliké oblibě Z trojice: BRAHMA (stvořitel), VIŠNU (udržovatel), ŠIVA (ničitel) bůh Višnu občas sestoupí na zem v podobě avatara, až sestoupí podesáté, nastane konec světa (zatím 9 avatarů: např. Ganéša, Kršna, Ráma) soška vybraného boha je „člen rodiny“, jejím ochráncem, umístěna v domácí svatyni

bůh Šiva, zdroj: mg.3..0j0i24l4j0i10i24j0i24l3j0i10i ac.1.7.img.NEFEIGdcZQA mg.3..0j0i24l4j0i10i24j0i24l3j0i10i ac.1.7.img.NEFEIGdcZQA

spisy ohromné množství většina je psána sánskrtem (posvátný jazyk), v písmu Dévanagarí nejstarší jsou védy (Rgvéda) MAHABHÁRATA – předlouhý epos, veršů BHAGAVADGÍTA – „Zpěv vznešeného“, nejznámější duchovní báseň, součást Mahabháraty kdo přečte všechny hinduistické texty, dosáhne nebe (Mókši)

náboženská praxe hinduismus se praktikuje v chrámu i doma (každá rodina má domácí svatyni) pronášení posvátných slabik (např. aum) zpěv manter (MANTRA – posvátný verš) kreslení mandal (MANDALA – geometrický kruhový obrazec, archetyp JÁ, duchovní artefakt ) jóga 4 cesty k vysvobození z reinkarnačního cyklu:  oddanost vůči jednomu z bohů  karmická cesta – konat výlučně dobré skutky  studium – přečíst a pochopit všechna písma (GURU – duchovní učitel)  jóga – tělesná a duševní cvičení

posvátné celá Indie je posvátná posvátné jsou hory, lesy, řeky, leckterá údolí, dokonce některé stromy a studny (mívají i své bohy) Nejposvátnější je řeka Ganga, v ideálním případě by měl hinduista zemřít poblíž, jeho tělo je spáleno na jejím břehu a popel vhozen do jejích svatých vod, rituální omytí a koupele V současnosti je znečištění posvátné řeky 250x vyšší, než dovolují tamní hygienické normy Kráva je posvátné zvíře, symbol nenásilí

Ganga, zdroj: 10l2j0l3j0i24j0i10i j ac.1.7.img.cxADShUXa7M 10l2j0l3j0i24j0i10i j ac.1.7.img.cxADShUXa7M

kastovní systém KASTY – společenské skupiny založené na profesi, která se v rodině dědí, mísení kast bývá nežádoucí v dnešní Indii není uzákoněn, ale na venkově se dodržuje bůh Brahma při stvoření světa vytvořil prvního člověka (Puruša), jenž byl později obětován bohům z jeho těla vznikly 4 varny (barvy, oddíly, dnes kasty)  bílá (z hlavy) – bráhmani (kněží)  červená (z paží) – válečníci a vládcové  žlutá (z břicha) – rolníci, řemeslníci, obchodníci  černá (z nohou) – sluhové a nádeníci dnes je v Indii tisíce kast a podkast Nedotknutelní = též „utlačovaní“, lidé z opovrhovaných kast (zapáchající profese), dnes snad lidí v chudobě a nouzi

nejslavnější hinduista GÁNDHÍ zvaný MAHÁTMÁ (Velký duch) Ind, (zastřelen atentátníkem, NC se nedožil) politický a duchovní vůdce, vedl indické hnutí za nezávislost (úspěšné, 1947 Anglie ustoupila) nenásilí (které odmítá násilí), občanská neposlušnost (protestní hladovky, diplomatická jednání, pochod k moři pro sůl) zlepšil situaci Nedotknutelných i postavení žen citáty:  „Oko za oko a svět bude slepý..“  „Udělat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.“  „Délka života závisí na vnějších věcech a nikoli na mně. Na mně jen záleží, jak prožiji čas, který mi byl určen.“

Móhandás Karamčand Gándhí, zvaný Mahátmá, zdroj: %A1ndh%C3%AD&gs_l=img.3..0l2j0i24l ac.1.7.img.5Cx6GpY3T8w %A1ndh%C3%AD&gs_l=img.3..0l2j0i24l ac.1.7.img.5Cx6GpY3T8w

zodpovězte otázky 1. Čím je východní učení přitažlivé pro současné Evropany? 2. Co je reinkarnace a karmický zákon? 3. Co znamenají pojmy: mandala, jóga, mókša, guru, véda, átman? 4. Co je indický kastovní systém? 5. Kdo byl Mahátmá Gándhí?

literatura a zdroje PARTRIDGE, CH. Lexikon světových náboženství. Praha: Slovart, WILKINSON, P. Ilustrovaný slovník náboženství. Praha: Slovart, HALÍK, T. Prolínání světů. Praha: nakladatelství Lidových novin, 2006.