PÍSMO Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Knižní písmo se vyvíjí od doby vynálezu knihtisku
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Počítačová grafika Nám umožňuje:
Zásady Pro 3. ročník KISS 1. část
Základní pravidla pro psaní textů
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Zpracování textů počítačem
Písmo.
Tvorba textových dokumentů
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia Bohumil Bareš.
Základní typografická pravidla
INFORMATIKA 8 Zásady pro úpravy textů III2 – I8- 14.
Textový procesor (MS Word)
Korekturní značky 1. - úvod
Formátování textuMgr. Karel Fischer1 Formátování textu Změny písma Typ písma je sada znaků abecedy specifická svým tvarem. Elektronickou formou typu písma.
Formátováním textu se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného textu,
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Setkání koordinátorů ICT Brno 23. ledna Úvod  Konečně!! Norma respektuje použití knižního písma, nepodporuje primárně strojopis  Příprava trvala.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
INFORMATIKA 7 Číslování stránek III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
 Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ OTEVŘENA  Název materiálu: Textový editor WordPad - základní práce (4. a 5. ročník)  Autor: Mgr: Hana HOLAJNOVÁ  Anotace:
Použití ozdobného písma (fontu)
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
INFORMATIKA 7 Velikost a styl písma III2 - I7- 15.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
INFORMATIKA 7 Fonty písma
ZIHB – DTP dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
INFORMATIKA 7 Formátování odstavce III2 - I7- 03.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
INFORMATIKA 9 MS Excel II. III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
ZÁKLADY TYPOGRAFIE.
CSS – selektor class.tx { color: black; /* nastaví černou barvu písma */ } Selektor class (třída) použijeme pokud chceme určité vlastnosti definovat pro.
INFORMATIKA 7 Jak má vypadat textový dokument III2 - I7- 16.
Textový editor.
Textový editor. Styl odstavce pojmenování množiny vlastností odstavce výhody: velmi lehce, rychle a stejně formátujeme základní druhy odstavců a vytváříme.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
Typografie a zpracování textů
Tvorba textových dokumentů
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
wordart wordart wordart wordart wordart wordart
Corel PHOTO-PAINT Úloha 3 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Corel DRAW Úloha 1 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
SAZBA Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Book Creator Co se všechno naučíme??? Jak vytvořit elektronickou.
Corel DRAW Úloha 3 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.
Corel DRAW Úloha 4 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Corel PHOTO-PAINT Úloha 2 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Typografie – úvod, písma Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Školní písmo Comenia Script Edita Godlewská. Obsah prezentace Co je Comenia Script Autorka písma Charakteristika písma Testování písma Řezy písem Ukázky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_047.ICT.13 Vektorová a rastrová grafika.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Grafické programy - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
PÍSMO Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Základní editace textu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
CorelDRAW Úloha 4 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
WORD Písmo – vzhled, velikost, typ
Transkript prezentace:

PÍSMO Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97

Fonty Rodina písma Řez písma Typy písma Druhy písma Písmová osnova PÍSMO Základní pojmy

FONTY Soubory písma, v počítači v digitalizované podobě, se nazývají písmové fonty. Font je kompletní sada písmen, včetně interpunkčních a diakritických znamének, čísel a dalších znaků jednoho typu písma a jednoho řezu. Digitální fonty jsou dvojího druhu: Bitmapové fonty Vektorové fonty

BITMAPOVÉ FONTY Kresba znaku je přesně definována pomocí tisknoucích nebo netisknoucích bodů. Každé písmeno musí být vytvořeno ve všech stupních.Bitmapový font tedy obsahuje jeden řez jednoho typu a stupně písma.

VEKTOROVÉ FONTY Tvar písma těchto fontů je dán matematickým popisem obrysu, je tedy zapotřebí pouze jedna sada pro každý řez, potřebná velikost je volitelná, jako i další efekty (rotace, výplně, naklápění, stínování apod.)

RODINA PÍSMA je skupina řezů odvozených z jednoho typu písma Obsahuje většinou čtyři řezy (základní, kurzíva, polotučné, tučné) Některé rodiny velké množství řezů Jiné typy písma řezy netvoří

ŘEZ PÍSMA je kresebná varianta základního typu písma Je společný pro písma jedné rodiny Tato písma mají stejné kresebné vlastnosti: Výšku verzálek Délku horních a dolních dotahů Stejnou střední výšku

PÍSMOVÁ RODINA, ŘEZY PÍSMA Písmová rodina může nabízet množství řezů písma i kurzívy : Slabé Základní Polotučné Tučné Velmi tučné

TYPY PÍSMA Verzálky jsou velká písmena abecedy (majuskule), (hůlkové p.) Minusky jsou malá písmena abecedy (minuskule) 1236 Linie písmové osnovy určují i kresbu číslic, které jsou taktéž dělitelné na dva typy: Verzálové (vysoké) Minuskové (skákavé) písmo Arial, valikost 60, Písmo Adobe Hebrew, velikost60

Kapitálkami nazýváme řez, u kterého znaky odpovídají verzálkám, ale jsou zmenšeny na střední výšku písma Rozeznáváme pravé a nepravé kapitálky Nepravé vzniknou umělým zmenšením verzálek v sázecím programu Vyznačování malými kapitálkami má smysl jen tehdy, použijeme-li kapitálkový řez, ne zmenšené verzálky. KAPITÁLKY

DRUHY PÍSMA SERIFOVÉ PÍSMO BEZSERIFOVÉ PÍSMO PSANÉ PÍSMO TECHNICKÉ PÍSMO ZDOBENÉ PÍSMO PÍSMO PSACÍHO STROJE Gramond Arial Courier Brush Script Cordia Vivaldi U všech příkladů je použita jednotná velikost 32

PÍSMOVÁ OSNOVA

Nejběžnějším písmem používaným v sazbě knih, časopisů, na internetu apod. je základní písmo, jehož znaky jsou vzpřímené (někdy též stojaté písmo, obyčejné, normální). Je to písmo středního duktu; z jeho kresby se odvozují vyznačovací písma. internetu ZÁKLADNÍ PÍSMO

Vyznačovací řez se liší od základního svou kresbou. Kresba je však ze základního řezu odvozena. Vyznačovací řez se používá k zvýraznění důležitých slov nebo celých částí textu. Vyznačovacím řezem je kurzíva, polotučné písmo, tučné, velmi tučné, tučná kurzíva a kapitálky. VYZNAČOVACÍ ŘEZ

Kurzíva je řez s mírným sklonem. Je nejčastěji používaným řezem používaným v sazbě pro vyznačování. Pro svou horší čitelnost není vhodný pro sazbu delšího textu. Pravá kurzíva je speciálně navržený řez písma. Počítačová sazba však umožňuje i naklonění písma, které kurzívu neobsahuje. Tato nepravá kurzíva se však od pravé výrazně liší a hlavně deformuje tvar písma. KURZÍVA

Doporučené adresy: Použitá literatura: Vladimír Beran, Typografický manuál, Vydalo nakladatelství MANUÁL Náchod, Weyrova 12

Kontrolní otázky a úkoly Jak vznikne nepravá kurzíva? Porovnej řezy písma. Co je vyznačovací řez, na co se užívá a jaký typ písma pro něj volíme? Vyber z nabídky písem jednotlivé druhy a popiš vhodnost jejich užití pro různé druhy tiskovin.