ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA Mgr. Petra Toboříková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Advertisements

Písmo.
Textový procesor (MS Word)
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
ZIHB – DTP dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Textový editor.
Textový editor. Styl odstavce pojmenování množiny vlastností odstavce výhody: velmi lehce, rychle a stejně formátujeme základní druhy odstavců a vytváříme.
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Školení MS Word 2007 pro začátečníky RNDr. Milan Zmátlo MěÚ Třebíč, říjen 2011 Vzdělávání v eGON centru Třebíč Tento.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – tabulkový procesor Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS EXCEL 2010 – úvod do programu Co se všechno naučíme???
SAZBA Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
RŮZNOST KANCELÁŘSKÝCH BALÍKŮ je řada za sebou následujících snímků (slidů) předváděných na PREZENTACE monitoru počítače plátně prostřednictvím dataprojektoru.
Tabulátory (20). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_18-01 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorŠárka.
Jednoduchá HTML stránka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastTvorba WWW stránky v HTML Datum vytvoření2013.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky Co se všechno naučíme???
Inf Písmo v počítači. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
 IDENTIFIKUJÍ PŘÍJEMCE ZÁSILKY – ADRESÁTA  IDENTIFIKUJÍ ODESÍLATELE – AUTORA DOKUMENTU, PÍSEMNOSTI.
HTML (I) (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Členění dokumentu Členění dokumentu na menší části Usnadňuje orientaci
HTML a CSS Rostislav Miarka.
Typografická a estetická pravidla
Paragrafované znění I 9. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
CSS (4).
Tvorba jednoduché tabulky - rozvrh
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Word – textový editor.
Číslo v digitálním archivu školy
© 2005 Pavel Hartman ZŠ Česká Lípa, 28. října 2733.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP CZ.1.07
Název: Word pokračování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_04
Výzkum přírodních geochemických a remediačních procesů a jejich využití pro sanace po těžbě nerostů GEOCHEM Kontrolní den ‘04 GEOCHEM – KD 2004.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Formátování textu Logické členění textu
Hranice slov a vět Ondřej Tichý.
Souřadný systém nezměníte tím, že VYBERETE jiný
Formátování dokumentu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-18
Zásady kompozice stránky a dokumentu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
NÁZEV POSTERU Jméno a příjmení autora včetně titulů
Informační a komunikační technologie
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ Typografická pravidla
Informatická školení F1 Office Pro Plus
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Typografická a estetická pravidla
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Word Základy Wordu. Word Základy Wordu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Wordu Ověřeno.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Typografie IUVENTAS, s. r. o.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Nadpis prezentace – písmo „Calibri“ varianta Bold, velikost 28bodů, zarovnání na střed Jméno Autora Citát vázající se k projektu, není povinný. Písmo „Calibri“,
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA Mgr. Petra Toboříková

VLASTNOSTI PÍSMA (FONT) Patkové ( Times New Roman, Antiqua ) Bezpatkové ( Arial, Tahoma ) Proporcionální ( Verdana ) Neproporcionální ( Courier )

VLASTNOSTI PÍSMA (FONT) Řez písma – normal, kurzíva, tučné, podtržené, přeškrtnuté Velikost písma v bodech Barva textu K APITÁLKY /verzálky Horní a dolní index

Vlastnosti odstavce Zarovnání: – vlevo – vpravo – na střed – do bloku Odsazení prvního řádku - ne tabulátor, ne mezery Odsazení celého odstavce Mezery před a za odstavcem

Volba písma v textu Maximálně dvoubarevný text Odstavce v jedné velikosti – rozlišovat jen řezem písma Jednotná velikost a font pro různé typy nadpisů Jednotnost vzhledu v celém dokumentu Preferovat – patkové písmo u dokumentů k tisku – bezpatkové písmo u dokumentů k prezentaci na monitoru (plátně apod.)

Zvýrazňování textu Kurzívou nebo tučně Lepší je nepoužívat podtržené nebo prostrkané písmo (rozšířené mezery) V odstavci nepoužívat raději jiný druh písma Nikdy nepoužívat podtržené velké písmo

Pravidla pro odstavce Kontrola osamocených řádků – na konci stránky (vdova) – na začátku stránky (sirotek) Svázat řádky (ponechat odstavce vcelku) Svázat s následujícím (nadpis a odstavec dohromady) V nadpisech nedělit slova

DĚLENÍ SLOV Nevkládat dělící znaménko ručně, ale nechat to na editoru (Nástroje/Jazyk/Dělení slov) Dělením slov nesmí vzniknout slovo nežádoucího významu (kni-hovna, sex-ta) Děleným slovem by nemělo končit několik řádků po sobě Děleným slovem by neměla končit stránka

Předložky a spojky na koncích řádek Na konci řádků nesmí zůstat jednopísmenné předložky a spojky Tvrdá mezera (ruční přechod na další řádek) SHIFT+CTRL+MEZERNÍK Datum, čísla a jednotky spolu musí zůstat na stejném řádku

Psaní znaků Uvozovky – píší se těsně u slova Palec – rovné " Pomlčka – je delší než spojovník (kód 0150) Závorky – neoddělují se od textu mezerou Procenta – odděluji se nezlomitelnou mezerou – výjimka: 10% = desetiprocentní

Psaní znaků Jednotky míry – oddělují se tvrdou mezerou Datum – píše se s mezerami Telefonní čísla – se píšou ve dvojicích nebo trojicích Tečka – nepíše se za nadpisy – pokud věta končí zkratkou, dvě tečky se za sebou nepíšou Interpunkční znaménka – píšeme hned za slovem, následuje mezera

KONEC