Teorie a metodika výchovy ÚVOD Jan Nehyba. Ukončení semináře Průběžné úkoly, které je zapotřebí vložit do odevzdáváren (často něco přečíst a napsat o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
1 Systémové pojetí hospodářské organizace (SHO) část 2. Stanislav Horný VŠE, katedra Systémové analýzy
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Úvodní setkání Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Aplikovaná psychologie
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
Pedagogika & DIDAKTIKA
Teorie a didaktika úpolů ve školní tělesné výchově
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Globální retailing v Evropě
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Základy výživy ve sportu
Seminář k učitelské praxi 2 Mgr. Libuše VODOVÁ,Ph.D Katedra biologie PdF MU.
S OCIALIZACE DO PROFESE UČITELE Školní pedagogika Podzimní semestr 2014 Petra Černochová, Anna-Marie Malíková.
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Pedagogická komunikace
Školní pedagogika Jitka Č ervenková, Martina Ukropcová Žák ve škole.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Didaktika přírodopisu 1 1. seminář
Tvorba e-learningové aplikace pro výuku obchodního práva na oborech s ekonomickým zaměřením Jindřiška Šedová a kol. Masarykova universita Ekonomicko-správní.
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
•38 let pedagogické práce
Bc. Lektorství cizích jazyků
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Vedoucí bakalářské práce: Mgr. Pavel Vyleťal Autor: Roman Lachowicz Motivace Jana Beera a jeho projekt sekundárního vzdělávání v penitenciární praxi
Sociálně-právní ochrana dětí Úvod do předmětu Ukončení: klasifikovaný zápočet Požadavky k zápočtu: 80% účast na seminářích aktivní práce na seminářích.
Logistika a Supply Chain Management Úvodní seminář.
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
Didaktika přírodopisu 1 Přednáška Úvodní informace, Didaktika přírodopisu jako věda a její historie Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU.
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Obecná didaktika ÚVOD.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Seminář ke speciální pedagogice 1
PhDr. Lenka Gajzlerová Úvodní hodina.
Speciální pedagogika (podzim 2016)
PhDr. Lenka Gajzlerová, Ph.D. SZ7BK_SP1P Speciální pedagogika 1
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Pedagogika jako vědecká disciplína
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Konstruktivismus Zora Syslová.
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Kurikulum: obsah školní edukace
Teorie a metodika výchovy
Studenti, vítejte! Jméno učitele.
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Vítejte milí žáci/studenti!
Transkript prezentace:

Teorie a metodika výchovy ÚVOD Jan Nehyba

Ukončení semináře Průběžné úkoly, které je zapotřebí vložit do odevzdáváren (často něco přečíst a napsat o tom reflexi 1 stranu: co mně na textu přišlo nejdůležitější…? Max. cca 6 úkolů za semestr) Docházka aktivní zapojení Závěrečná seminární práce Vystoupení v semináři?

Závěrečná práce Tři základní možnosti: Na cca 5 stran rozhovor s učitelem na téma: 1. část: Jak učitel může ovlivňovat výchovu dětí ve škole? S vaší reflexí odpovědí, jak jeho myšlenky vnímáte. Self report: Vyzkoušet si nějakou výchovnou techniku o které bude řeč a napsat o této zkušenosti (techniky viz seznam literatury). Návod: 1. Popsat situaci: jak to probíhalo 2. Analýza situace, kde je vidět předkládaný přístup 3. Co si z toho odnáším. Přečíst si jednu knihu se seznamu literatury a napsat recenzi na ni.

Seznam literatury pro závěrečnou práci ALDORT, Naomi. Vychováváme děti a rosteme s nimi. Vyd. 1. Praha: Práh, s. ISBN DREIKURS, Rudolf a Loren GREY. Logické dôsledky: praktická príručka ako učiť deti a dospievajúcu mládež zodpovednému správaniu. 1. vyd. Nové Zámky: Psychprof, spol. s.r.o., 1997, 171 s. ISBN DREIKURS, Rudolf a Vicki SOLTZ. Deti ako výzva. 2. vyd. Bratislava: Adlerovská psychoterapeutická spoločnosť, 2012, 293 s. ISBN FURMAN, Ben. Nikdy není pozdě na šťastné dětství - Jak překonat minulost. Vyd. 1. Praha: Portál, 120 s. ISBN: GORDON, Thomas. Výchova bez poražených: řešení konfliktů mezi rodiči a dětmi. Vyd. 1. Praha: Malvern, s. ISBN GORDON, Thomas. Škola bez poražených: řešení konfliktů mezi rodiči a dětmi. Praha: Malvern, ISBN: CHUA, Amy. Bojová pieseň tigrej matky. Bratislava: Premedia, ISBN: KOPŘIVA, Pavel et al. Respektovat a být respektován. 3. vyd. Kroměříž: Spirála, s. ISBN ROGGE, Jan-Uwe. Děti potřebují hranice. Překlad Alžběta Sirovátková. Vyd. 5. Praha: Portál, s. Rádci pro rodiče a vychovatele. ISBN ROSENBERG, Marshall B. Nenásilná komunikace: řeč života. Vyd. 1. Praha: Portál, s. ISBN SIEGEL, Daniel J. a BRYSON, Tina Payne. Klidná výchova k disciplíně. Překlad Eva Klimentová. 1. vyd. V Praze: Triton, s. ISBN

Co nás čeká? 24.9.Úvodní hodina 1.10.Samostudium (četba a odevzdání reflexe) 8.10.Výchova bez poražených (T. Gordon) 15.10Škola bez poražených (T. Gordon) 22.10Respektovat a být respektován (P. Kopřiva) 29.10Nenásilná komunikace ve výchově (M. Rosenberg) 5.11.Bojová pieseň tigrej matky (A. Chua) Logické důsledky vs. umělé důsledky (R. Dreikurs) 19.11Samostudium (četba a odevzdání reflexe) 26.11Klidná výchova (D. Siegel) 3.12Šikana a jiné neduhy… Teorie solení? 17.12Psychoterapeutická inspirace pro výchovu Hodně sebezkušenosti Trochu čtení Diskuze

Co je v ISu: Teorie a metodika výchovy ve studiu učitelství; Koncepce globální výchovy; Normativní a situační pojetí výchovy; Kázeň a ukázněnost jako společenské a pedagogické jevy; Klima školní třídy; Agresivita a šikana jako výchovné problémy; Vliv rodinného prostředí na výchovu dítěte; Výchovné činnosti třídního učitele; Pojetí a prostředky alternativní výchovy; Zdravá škola; Hra jako výchovný prostředek; Dítě ve sféře vlivů společenského prostředí.

Ukončení přednášek Teorie a metodika výchovy: Test 50% otázek z přednášek a 50% otázek z semináře (pojmy, které se tam objevují) Test 50% z přednášek (materiály k učení na test – interaktivní osnovy): dmet=685440;zuv=726444;qurl=%2Fel%2F1441%2Fpodzim2012%2FSZ 7BP_TEV1%2Findex.qwarp dmet=685440;zuv=726444;qurl=%2Fel%2F1441%2Fpodzim2012%2FSZ 7BP_TEV1%2Findex.qwarp

SZ2BP_TEV2/02 Čt 11:10--11:55 učebna 30 – 19 osob SZ2BP_TEV2/26 Čt 12:05--12:50 učebna 38 – 9 osob SZ2BP_TEV2/25 Čt 13:00--13:45 učebna 39 – 17 osob

Povinná literatura k přednáškám Interaktivní osnovy: redmet=685440;zuv=726444;qurl=%2Fel%2F1441%2Fpodzim2012%2 FSZ7BP_TEV1%2Findex.qwarp redmet=685440;zuv=726444;qurl=%2Fel%2F1441%2Fpodzim2012%2 FSZ7BP_TEV1%2Findex.qwarp STŘELEC, Stanislav. (ed.) Studie z teorie a metodiky výchovy I. Brno: Katedra pedagogiky PdF MU, MSD, s. Studijní literatura. ISBN STŘELEC, Stanislav. (ed.) Studie z teorie a metodiky výchovy II. Brno: Masarykova univerzita,MSD, s. Studijní literatura. ISBN