Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice 16-17. září.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dílčí báze Seriály Souborný katalog ČR České Budějovice, prosinec 2006 Danuše Vyorálková.
Advertisements

Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Seriály v Souborném katalogu ČR Olomouc, 21. září 2006 Danuše Vyorálková.
Akviziční seminář Havlíčkův Brod října 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Seriály v Souborném katalogu ČR.
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
ŠKOLENÍ MK Ústí nad Orlicí, Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami.
Zkušenosti se zpracováním elektronicky dodaných záznamů seriálů do Souborného katalogu ČR Danuše Vyorálková
Adresář o vás a pro vás Danuše Vyorálková Seč, 2006.
SERIÁLY V SOUBORNÉM KATALOGU ČR Praha, 22. února 2005 Danuše Vyorálková.
1 Jak zahájit spolupráci se SK ČR Školení AACR2 pro účastníky SK ČR NK ČR Praha – června 2009 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Akviziční seminář Havlíčkův Brod října 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Seriály v Souborném katalogu ČR.
Školení JVK České Budějovice
Souborný katalog ČR Seriály Česká Lípa Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2007 Zapojení regionálních knihoven do spolupráce se Souborným katalogem ČR Celostátní seminář Regionální.
Školení KKFB Zlín, Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
ŠKOLENÍ Katalogizace podle pravidel AACR2 / základy - knihy a seriály / s přihlédnutím k minimálnímu záznamu pro Souborný katalog ČR a k pravidlům pro.
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno 6-8. září 2005 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR možnosti spolupráce pro muzea.
Školení pro nové zaměstnance NK ČR Praha – Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Ostrava Vsetín Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno září 2005 Danuše Vyorálková.
Seminář ke koncepci SK ČR Současný stav Souborného katalogu ČR Eva Svobodová Helena Dvořáková Národní knihovna ČR.
Školení Plzeň – dubna 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR - jak zahájit spolupráci.
MVS v prostředí SK ČR možnost objednat knihu nebo kopii má pouze registrovaná knihovna možnost objednat knihu nebo kopii má pouze registrovaná knihovna.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
1 Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami Městská knihovna Náchod, 18. dubna 2007 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2005 Pardubice, 1. a 2. listopadu 2005 PhDr. Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Zapojení regionálních knihoven.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Školen - Zlín, Dílčí báze Seriály Souborný katalog ČR Danuše Vyorálková – Národní knihovna ČR.
ŠKOLENÍ SVK Plzeň Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Služby Souborného katalogu ČR.
ŠKOLENÍ VK Olomouc 20. září 2006 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami.
Spolupráce se Souborným katalogem ČR Školení AACR2 –staré tisky pro účastníky SK ČR Muzeum umění Olomouc - Arcidiecézní muzeum Kroměříž června 2012.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Souborný katalog ČR v roce 2013 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna Praha, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR.
Sekce SDRUK pro regionální funkce Centrální adresář knihoven stav aktualizace – květen 2016 NK ČR Praha PhDr. Eva Svobodová.
Seriály v SKČR, prosinec 2008 Seriály v SKČR Danuše Vyorálková.
Spolupráce se Souborným katalogem ČR Školení pro pověřené knihovny KVK Liberec Eva Svobodová Národní knihovna ČR.
Souborný katalog ČR v sobotu večer a v neděli ráno (Úspěchy? Problémy? Otázky?) Seminář pro účastníky SK ČR Praha, Městská knihovna, PhDr.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Centrální adresář knihoven informace o stavu projektu Sloučení báze Adresáře knihoven a informačních institucí v ČR (ADR) a Evidence knihoven MK ČR (EK)
1 Služby Souborného katalogu ČR Školení pro knihovny Jihočeské univerzity České Budějovice Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
37. seminář knihovníků muzeí a galerií září 2013 Eva Svobodová - Miroslava Kendeová Národní knihovna ČR.
Spolupráce se Souborným katalogem ČR Školení AACR2 pro účastníky SK ČR NTM ČR Praha – května 2011 Eva Svobodová Národní knihovna ČR.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR ŠKOLENÍ pro knihovníky v kraji Vysočina Havlíčkův Brod 18. května 2010.
Porada profesionálních knihoven Středočeského kraje Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami Praha, Krajský úřad –
Seminář pro účastníky SK ČR Praha, MKP, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2007 Rok po schválení nové.
1 Aktualizace báze ADR (Adresář knihoven a informačních institucí ČR) Národní technické muzeum v Praze Mgr. Zdenka Manoušková Národní knihovna.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
- možnosti stahování záznamů
Seriály v Souborném katalogu ČR
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami
Souborný katalog ČR v číslech (období ) Tři roky po schválení Koncepce rozvoje SK ČR do roku 2010 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna.
Souborný katalog ČR v roce 2012
Souborný katalog ČR v roce 2016
Seriály v Souborném katalogu ČR
Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Seriály v Souborném katalogu ČR
Souborný katalog ČR Seriály
Spolupráce se Souborným katalogem ČR
CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Seriály v Souborném katalogu ČR
Transkript prezentace:

Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září 2009 Eva Svobodová - Danuše Vyorálková Národní knihovna ČR

Regionální funkce, Pardubice, září 2009 Stále platí, že SK ČR je  reálný centralizovaný heterogenní souborný katalog  z principu je otevřen všem knihovnám České republiky (odborným i veřejným) bez ohledu na to, jaký knihovnický systém používají  dostupný na adresách nebo výsledek i nástroj spolupráce

Regionální funkce, Pardubice, září 2009 Již dlouho SK ČR umožňuje uživatelům  vyhledat konkrétní dokument  zjistit, která knihovna má dokument ve fondu /propojení do Adresáře knihoven/  ověřit, zda je dokument v dané knihovně právě dostupný ( propojení do lokálních katalogů z 203 přispívajících knihoven - stav červenec 2009)  vyhledat dokument jinde (JIB)  zobrazit plný text, získat abstrakt článku atd. (u seriálů)

Regionální funkce, Pardubice, září 2009 Co v SK ČR v roce 2007 nebylo  obálky (obálkový server)  propojení na Google Book Search (plné texty/ výběrově plné texty…)  obsahy (z NK, VK OL, MZK) připojeny k záznamům (stav )  možnost objednat zhotovení digitální kopie (EOD – službu poskytuje VK Olomouc a MZK Brno )  informace o existenci digitální kopie dokumentu - v ideálním případě přístup k této kopii (4290 záznamů propojeno s digitálními kopiemi vytvořenými v rámci projektu Kramerius - stav )

Regionální funkce, Pardubice, září 2009

Ukázka „evidence digitalizace“ v SK ČR: Dokument digitalizovaly dvě knihovny

Regionální funkce, Pardubice, září 2009

Již dlouho SK ČR umožňuje knihovníkům  objednávat pro uživatele dokumenty prostřednictvím MVSMVS  on-line editovat údaje v SK ČR i bázi ADR  exportovat záznamy ze SK ČR (využíváno u seriálů)  stahovat záznamy ze SK ČR protokol Z39.50 – UNIMARC a MARC  kontrolovat správnost zpracování záznamů (týká se knihoven, které dodávají záznamy do SK ČR v elektronické podobě)

Regionální funkce, Pardubice, září 2009

Statistika o odeslaných obj. MVS

Regionální funkce, Pardubice, září 2009

Statistika k MVS (stav k )  MVS v prostředí SK ČR bylo přihlášeno v roce : knihoven (1473 obj.) knihoven (3515 obj.) knihoven (3610 obj.)  prakticky službu v roce 2009 použilo 72 knihoven (z toho 29 veřejných knihoven)  požádáno bylo 105 knihoven (z toho 35 veřejných knihoven)  nejaktivnější knihovna je KVG001 – 356 obj. nejoblíbenější knihovna je OLA001 – 498 obj. Pozn. : x byl použít odkaz do lokálního katalogu některé z přispívajících knihoven

Regionální funkce, Pardubice, září 2009 Ještě trochu čísel Počet záznamů V SK ČR (123 tis seriálů) (136 tis seriálů) (147 tis seriálů) Počet knihoven (posílajících data v elektronické podobě) Celkem krajských 5 městských Celkem (+3) krajských 22 městských) Celkem krajských 91 městských) Počet knihoven (aktualizujících údaje o odběru dokumentů on- line) On-line aktualizace ADR Služba nebyla aktivována Statisticky nepodchyceno VK - 498/287 OK - 635/532

Regionální funkce, Pardubice, září 2009

Co nás trápí V SK ČR je velké množství duplicitních záznamů  Výsledky analýzy duplicit v SK ČR (vytvořeno pro školení AACR2 2009) z 472 záznamů náhodně vybraných z 21 knihoven přispívajících do SK ČR vytvořilo 298 záznamů duplicitu v SK ČR tj. 63 % 

Regionální funkce, Pardubice, září 2009

Co nového chystáme do konce roku  v bázi ADR přidání GPS a doplnění údajů o pobočkách (očekáváme spolupráci od knihoven )  v bázi SK ČR - převzetí čísla NB z báze ČNB jako jednoznačného identifikátoru dokumentu (kde není ISBN – umožní např. propojení na obálkový server atd.)

Regionální funkce, Pardubice, září 2009

Co mohou veřejné knihovny nabídnout SK ČR  záznamy dokumentů, které nejsou ve fondech jiných knihoven (např. regionální literaturu)  rychlé zpracování nové literatury  aktuální informace o odběrech seriálů  informaci o dostupnosti literatury MVS  aktuální informace pro bázi ADR  své čtenáře

Regionální funkce, Pardubice, září 2009 Co může SK ČR nabídnout veřejným knihovnám  „Zviditelnění“ (propojení záznamů do báze ADR)ADR  kontrolu formálně logických chyb a kontrolu na UNIMARC, MARC21 (při dodávání dat do SK ČR v elektronické podobě)UNIMARC MARC21  interaktivní formuláře pro aktualizaci odběru seriálů a přípis popř. odpis sigel i u monografií  Vyhledávání v cca záznamů Vyhledávání  informace o dostupnosti dokumentů a objednávku MVS (propojení s bází ADR + propojení do výpůjčního systému vlastníka dokumentu)  přebírání záznamů (  školení pro knihovny (AACR2, školení na konkrétních pracovištích ….. )

Regionální funkce, Pardubice, září 2009 Stále platí  bez vás to nejde !  stále jsme na jedné lodi

Regionální funkce, Pardubice, září 2009 Kdo se chce připojit k budování SK ČR  Najde informace na  Může se se zeptat JAK ? e—mailem : nebo zavolat na tel :  stačí dodržovat dohodnuté knihovnické standardy

Regionální funkce, Pardubice, září 2009

On-line formuláře Souborného katalogu ČR

Regionální funkce, Pardubice, září 2009 Aktualizace online  Aktualizace údajů o odběru v SKC (seriálů i ostatních druhů dokumentů) přípis odběru odpis odběru informace k bibliografickým údajům  Evidence digitalizace v SK ČR Informace o zhotovení digitální kopie URL adresa na digitální kopii  Aktualizace údajů v Adresáři ( databáze - služby ) změny údajů, potvrzení správnosti údajů

Regionální funkce, Pardubice, září 2009 Aktualizace odběru online  Internet  Vyhledaný konkrétní záznam  Sigla, heslo (proškolení)

Regionální funkce, Pardubice, září 2009 Formulář pro aktualizaci odběru

Regionální funkce, Pardubice, září 2009 Evidence digitalizace v SK ČR

Regionální funkce, Pardubice, září 2009

Aktualizace údajů v Adresáři  databáze Adresář knihoven a institucí ČR  aktualizace online internet heslo (dr. Hoch – Knihovnický institut NKČR, e-m:

Regionální funkce, Pardubice, září 2009 Formulář

Regionální funkce, Pardubice, září 2009 Potvrzení správnosti údajů  Potvrzením údajů v adresáři se změní datum aktualizace v záznamu  Správce – pravidelné výzvy

Regionální funkce, Pardubice, září 2009 Děkujeme za pozornost