Strunatci - pokožkové deriváty Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie živočichů Datum vytvoření13.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokryv těla živočichů Marie Machová.
Advertisements

Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA KŮŽE Kůže kryje povrch lidského těla. Odděluje vnitřní prostředí organismu od vnějšího prostředí, které na kůži působí chemickými.
Ptáci.
VY_32_INOVACE_9B20 SAVCI morfologie a anatomie
Ptáci.
Obratlovci povrch těla
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
KOŽNÍ SOUSTAVA 5.ročník.
SAVCI - charakteristika
Povrch těla - kůže.
Povrch těla živočichů.
ŽIVOT JAKO LEPORELO, REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.4.00/ Kůže Autor: Mgr. Kateřina Čermáková Datum: Cílový ročník: 8.
Tělní pokryv Jana Machová.
Ptáci.
Ptáci autor: David Hainall.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Povrch lidského těla Filip Bordovský.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
SAVCI Největší rozvoj savců = TŘETIHORY (před 65 miliony let = éra savců Pronikali do všech ekosystémů Čtvrtohory = éra člověka.
SAVCI Mammalia.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_SOUSTAVA.
Rozmnožování hub a žahavců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření.
KŮŽE, PÉČE O KŮŽI VY_32_INOVACE_11_23. Kůže a její funkce v těle: = pokryv těla, největší lidský orgán (2 m 2 ), její tloušťka se pohybuje od 0,1 mm až.
Svalová soustava - protista až žahavci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů.
TĚLNÍ POKRYV OBRATLOVCŮ Přírodopis VIII.. Povrch těla  Ochrana před vnějším prostředím  Kůže:  pokožka  škára  Kožní útvary (deriváty):  šupiny.
Oběhová soustava pásnic a měkkýšů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Ptáci Obratlovci Vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová Obrázek: Klipart PowerPoint 2007.
Rozmnožování hmyzu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření Ročník3.
Soustava trávicí – měkkýši a kroužkovci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů.
Stavba kostry hrudního koše strunatců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů Datum.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_294_ŽIVÁ_PŘÍRODA_ŽIVOČICHO.
Soustava krycí - kůže Autor: Eva Klabenešová „Tato prezentace slouží pro vzdělávací účely.“
Vývoj a stavba mozku obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření21.
Nervová soustava členovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření20.
Typy nervových soustav Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření19.
Oběhová soustava obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření17.
Typy oběhových soustav a srdcí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření1.
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA Veronika straková.
Kožní soustava.
VY_52_INOVACE_24_01_význam kůže
KOŽNÍ DERIVÁTY 25. února 2013 VY_32_INOVACE_110216
Funkce trávicí soustavy a typy trávení
Soustava krycí – od měkkýšů po členovce
KOŽNÍ SOUSTAVA VY_32_INOVACE_ ledna 2014
Soustava kosterní prvoků až měkkýšů
Dýchací soustava vyšších obratlovců
Typy trávicích soustav
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Krycí soustava strunatců a škárové deriváty
Typy dýchacích soustav
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Nervová soustava nižších obratlovců
Lebka a končetiny obratlovců
Rozmnožování klepítkatců a korýšů
Dýchací soustava členovců
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Rozmnožování obojživelníků
Hormonální regulace bezobratlých
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
3 VRSTVY KŮŽE.
Nepohlavní rozmnožování prvoků
Kostra kroužkovců a členovců
SAVCI - charakteristika
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Transkript prezentace:

Strunatci - pokožkové deriváty Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie živočichů Datum vytvoření Ročník3. ročník čtyřletého G a 7. ročník osmiletého G Stručný obsahPrezentaci k rozšíření a procvičení učiva k fylogenezi krycí soustavy strunatců. Způsob využitíPostupně procházíme listy prezentace a plníme zadané úkoly. AutorRNDr. Ilona Houšková KódVY_ 32_ INOVA CE_ 32_BHOU04

Deriváty kůže Pokožkové deriváty Kožní žlázy Rohovité útvary Škárové deriváty

Kožní žlázy Ryby - svrchní vrstva pokožky s jednobuněčnými žlázkami. Obojživelníci - žlázové buňky v jednoduchých žlázách vchlípených do škáry. Kromě toho roztroušené buňky (funkce - zajištění trvale vlhkého povrchu těla), někdy žlázy jedové (ropuchy, mloci). Plazi - kožní žlázy vzácně (krokodýli - kůže hřbetu, dolní čelist - funkce není objasněna).

Kožní žlázy Ptáci - pouze mazová žláza kostrční (funkce snížení smáčivosti peří). Savci - žlázy mají značný fyziologický význam. Podle funkce se dělí na: o potní (exkrece, termoregulace), o mazové (vláčnost tělního pokryvu), o mléčné (vývin z potních, výživa mláďat), o pachové.

Řešte úkol: Úkol Vyjmenujte typy kožních žláz savců. Řešení Jsou to žlázy potní, mazové, mléčné (vývin z potních) a pachové.

Rohovité útvary Ryby - jen vzácně (např. rohovité bradavky na skřelích). Obojživelníci - rohovité hrbolky na kůži ropuch, mozoly na předních končetinách samců v době páření. Plazi - celý povrch těla rohovatí, po určité době olupování a svlékání (ještěrky postupně, hadi najednou), krokodýli a želvy - rohovité štítky a drápky na prstech. Ptáci - rohovité povlaky a šupiny na zobáku a na běhácích, jinde peří, které vzniklo přeměnou plazí šupiny.

Rohovité útvary: obrysová pera Peří vyrůstá na určitých částech těla (pernice), ostatní místa se nazývají nažiny. Pera dělíme na krycí, letky a rýdovací pera. Pernice a nažiny holuba Obr. 5

Rohovité útvary: obrysová pera o Jsou tvořena dutým brkem, do kterého přechází škára. o Brk přechází v plný osten, který se po stranách větví v paprsky s háčky a vytváří tzv. prapor. Obr. 1

Stavba pera Popis obrázku: A.Dolní část pera B.Schéma stavby praporu: 1.brk 2.osten 3.prapor 4.větve 5.paprsky Obr. 6

Řešte úkol: Úkol Zopakujte si stavbu pera ptáků. Řešení Pera jsou tvořena dutým brkem, do kterého přechází škára. Brk přechází v plný osten, po stranách větví v paprsky s háčky a vytváří tzv. prapor. Schéma stavby praporu: 1.brk, 2 osten, 3 prapor, 4 větve, 5 paprsky

Rohovité útvary: prachová pera Vyrůstají pod obrysovým peřím; tepelná izolace, opeření mláďat. o Jejich stavba: krátký stvol, větve netvoří prapor, paprsky zkrácené a bez háčků. Periodická výměna per: pelichání, obnoví se funkce škárové papily, vytlačí staré pero. Zbarvení peří: pigmenty, lom světla, kombinace obou možností.

Rohovité útvary Savci : o chlupy (podsada a pesíky), o vlasy, drápy, nehty, kopyta a rohy (kopytníci), o rohovité šupiny luskounů, o ostny (dikobraz, ježek, bodlín). Ostny ježka Obr. 2

Rohovité útvary Luskoun – rohovité šupiny Obr. 3 Bodlín - ostny Obr. 4

Řešte úkol: Úkol Vyjmenujte rohovité útvary kůže savců. Řešení Rohovitými útvary jsou: chlupy (tvořeny podsadou a pesíky),vlasy, drápy, nehty, kopyta a rohy, rohovité šupiny luskounů a ostny (např. u dikobrazů).

Informační zdroje ZICHÁČEK, Vladimír. Zoologie. Olomouc: Fin, 1995, ISBN KUBIŠTOVÁ, Iva; JŮVOVÁ, Alena. Přehled zoologie. Brno: Paido, 1984, ISBN ALTMANN, Antonín; KUBÍKOVÁ, Marie, Biologický náčrtník – zoologie. Praha: SPN, Obr. 1 : PASTORIUS. [online]. [cit ]. Dostupný podle licence CC na WWW:. Obr. 2 : HEMPEL, Jörg. [online]. [cit ]. Dostupný podle licence CC na WWW:. Obr. 3: PIEKFROSCH. [online]. [cit ]. Dostupný podle licence CC na WWW:. Obr. 4. BERNS, Wilfried. [online]. [cit ]. Dostupný podle licence CC na WWW:. Obr. 5: převzato z ALTMANN, Antonín; KUBÍKOVÁ, Marie, Biologický náčrtník – zoologie. Praha: SPN, Obr. 6: převzato z : DANĚK, Gustav. Biologie. Praha: SPN, 1966, ISBN