Harmonizační cvičení a specifika ve vztahu k věku Dětství dospělost ženy po menopauze stáří.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv hluku na lidské zdraví
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Fyziologické aspekty PA dětí
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Pohybová aktivita u seniorů
Obratnostní schopnosti
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Klinická propedeutika
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Zdravotní účinky obtěžování hlukem v životním prostředí
Psychohygiena seniora
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
DOSPĚLOST mladší dospělost, let střední dospělost, do 45 let
Opakování - vývoj jedince
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Přednáška č. 3 Krátkodobý a dlouhodobý rehabilitační plán,stavba cvičební jednotky,metodické zásady kinezioterapie.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Péče o seniory.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Homeostáza a termoregulace
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
Sportovní trénink jako proces bio-psychosociální adaptace
Tělesné sebepojetí.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
(Presenium) Jiří Vítovec
Hana Fialová Daniela Šlapáková Tereza Zemanová
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
Dýchací systém.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Zdravotní problém lidstva
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
Vývoj orgánů Periodicita – střídání odb.pomalejšího a rychlejšího vývoje orgánů Alternace – vzájemné střídání při vývoji orgánů Akcelerace – fáze zrychlení.
1. Nervová soustava: úvod.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
MGR. VĚRA KNAPPOVÁ, PH.D. RKPF Kompenzační a kondičně- rozvíjející cvičení u seniorů.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
STÁŘÍ Morávková, Jiránková C3A. STÁŘÍ poslední etapa lidského života, vysoký věk imunitní systém oslaben → větší náchylnost k nemocem stáří rané (65 -
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky období adolescence, plné dospělosti, zralosti, středního věku a stáří.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
NA POHYB BYCHOM MĚLI PAMATOVAT I KDYŽ ZAPOMÍNÁME
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Vývojové poruchy motoriky © Tom Vespa.
Fyziologie dětí Mgr. Lukáš Cipryan.
Fyziologické aspekty PA dětí
Školení cvičitelů III. třídy VG 1. konzultace
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Vývoj jedince Autor: Mgr. Iva Hirschová
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Stres a jeho zvládání.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Bolestivé stavy pohybového aparátu
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Specifika a požadavky těchto skupin
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Harmonizační cvičení a specifika ve vztahu k věku Dětství dospělost ženy po menopauze stáří

Dětství Od narození do 15 let:  Novorozenec (0 – 28. den)  Kojenec (28. den – 12 měsíc) – psychomotorický vývoj  Batole (12. měsíc – 3 roky) – zdokonaluje se motorika a myšlení  Předškolní věk(3 – 5 rok) – rozvoj motoriky, slovní zásoby  Mladší školní věk (6 – 11 rok)- rozvoj koordinačních sch., povinnost x volný čas  Starší školní věk (12 – 15 let) – puberta, výchovné problémy  adolescence( let) – silné citové období, potřeba se osamostatnit, seberealizace

Cíl HC v období dítěte: Posílit integritu dítě a rodič, dítě a škola – schopnost zvládat první stresy zdravotní oslabení – ADHD, epilepsie Vhodné HC: Dechová, relaxační a balanční cvičení hravou formou za účelem zlepšení koncentrace pozornosti Psychomotorická cvičení Jóga pro děti – formou zvířátek, rostlin, příběhy Kresba a pohyb Poznání vlastního těla, vývoj harmonické osobnosti !!Pozor na dlouhodobé relaxace – jsou kontraindikací při ADHD a epilepsii !!

Období dospělosti (18 – 20 let) Vrchol zdraví a síly Pohyb důležitý pro udržení funkcí jednotlivých systémů HC – harmonizace osobnosti – výběr forem HC dle osobního zájmu ( většinou tai-chi, chi-kung) Od 30 let – počátek involučních procesů, období pracovní vytíženosti – zvládání stresových situací

Ženy po menopauze (cca 50 let a více) Velké hormonální změny odrážející se nejen v tělesné, ale i v psychické oblasti (porucha spánku, nadměrné pocení, návaly, deprese…) Vhodné HC – jóga, tai-chi, chi-kung, Feldenkreis, aj. za cílem celkového zklidnění, naleznutí rovnováhy, pocitu blaha Pozor! Na přítomnost involučních změn a případných onemocnění – ne polohy hlavou dolů, ne rychlé změny poloh a ne izometrické posilování

STÁŘÍ Biologické – změny v organismu (Po Ap, Nerv a smysl. funkce, kardiovaskulár. sys) Sociální – soc. role - důchod (změna ŽS), postproduktivní věk, fáze závislosti Kalendářní (chronologický) – dříve 60.věk nyní 65 – 74 mladí senioři 75 – 84 staří senioři 85 a více velmi staří nad 90 let - dlouhověkost

Stárnutí je nevratný, univerzální, druhově specifický biologický proces, který lze obtížně definovat. Postihuje s různou rychlostí prakticky všechny orgány, které ztrácejí svou funkční rezervu. Biologicky starý organismus se tak stává méně přizpůsobivý k měnícím se podmínkám vnitřního a zevního prostředí, ztrácí své adaptační schopnosti a snadno, i při mírných podnětech, dochází k dekompenzaci jak orgánové funkce, tak organismu jako celku.

Hybný systém reaguje citlivě na všechny patologické procesy v organismu, zvláště na nedostatek aktivního pohybu. Dochází k úbytku svalové hmoty, přestavbě kostní tkáně, ke změnám v měkkých tkaních kolem kloubů a k omezeni jejich fyziologického pohybového rozsahu. Vlivem biologického stárnutí svalstvo zmenšuje svůj objem, ztrácí pružnost a silu, snižuje se schopnost rychlé reakce (!!pády), snížena výdrž při fyzické aktivitě, rychlejší nástup únavy.

Tělesná výška se zmenšuje se snížením meziobratlových plotének, úbytkem svalové hmoty, snížením napětí svalů Změny na celém lokomočním aparátu (zvětšení hrudní kyfózy a lordózy bederní páteře). Dochází k úbytku mozkových buněk, ztrátě pružnosti mozkových cév, což vede k postupnému poklesu kapacity paměti,především krátkodobé a k prodlouženi doby reakce, snížení psychomotorického tempa.

Snížení funkce smyslových orgánů (zrak, sluch, čich). Po 50.roce se zvyšuje práh bolesti. Poruchy rovnováhy – riziko pádů! Změny v endokrinním systému (změny hladin hormonů). Respirační systém - dochází k poklesu vitální kapacity plic (v důsledku sníženi výkonnosti svalstva hrudníku, sníženi pružnosti plicní tkáně, deformitami pateře a hrudniku,…).

Kardiovaskulární aparát – nižší VO2 max, menší srdeční výdej a maximální tepová frekvence, pomalejší návrat tepové frekvence k výchozím hodnotám, zvýšená cévní rezistence. Častá přítomnost hypertenze Nižší schopnost koncentrovat se.

Cíl H.C. u seniorů: Stabilizace zdravotního stavu seniorů. Zastavení progrese stárnutí (ADL) Zlepšení zdatnosti a funkčního stavu seniora (manuální zručnost, síla sv. dolních končetin, flexibilita, rovnováha, vytrvalost, rychlost reakce) Zlepšení, stabilizace kognitivních schopností Postupovat dle didaktických zásad posloupnosti a přiměřenosti s ohledem na aktuální stav klienta tak, aby cvičební plán byl individuálně optimálně zaměřen, pozitivně ovlivňoval celkový stav klienta a nepřetěžoval jej!! Pozitivně motivovat!

Do cvičebních lekcí lze aplikovat prvky řady pohybových stylů od fyzioterapeutických metod přes pilates, hathajógu po tchaj-ťi čchuan, Feldenkreisovu metodu. Zařadit dechová cvičení. Nezapomínat na pitný režim!! Prevence pádů. Vhodný je dostatečně hlasitý a srozumitelný slovní doprovod, cvičeni spolu s klienty. Je třeba znat zasady poskytovani prvni pomoci.

Zařazovat relaxační cvičení - měla by vést ke zklidnění organismu. Existuje souvislost mezi psychickou tenzí, funkčním stavem autonomního nervového systému a napětím svalů. Cvičit s oporou o zeď nebo o židli. Pozor na cvičení vleže – dokáže se klient zvednout?? a na rychlé změny polohy – ortostatická hypotenze.

Vhodné využití hudebního doprovodu. Vynechávat kliky, hluboké dřepy, hluboké předklony, zádrže dechu, příliš rychlé a silově náročné pohyby. Pozor na izometrická cvičeni zejména u hypertenze. Cvičební celek by měl trvat minimálně 15–20 minut alespoň 2–3x týdně.

Zásady výběru vhodných HC 1.Respektovat involuční změny 2.Respektovat zdravotní a psychický stav seniorů 3.Respektovat věk a úroveň tělesné zdatnosti 4.Respektovat zájem o formu HC Případně zařazovat pouze některé prvky HC do pohybových intervenčních programů pro seniory (dechový, relaxační, balanční cvičení; prvky Tai-chi, aj.)

Efekt HC u seniorů: Zlepšení ukazatelů fyzické kondice (dechový objem, srdeční výdej), úprava krevního tlaku, snížení rizika ischemické choroby srdeční a srdečního selháni. Snížení úbytku kostní hmoty (zvláště u žen po menopauze). Snížení rizika pádů a zlomenin – zlepšení rovnovážných schopností. Zlepšení pohyblivosti i celkové funkčnosti kloubů, snížení bolesti kloubů – analgetický efekt endorfinů. Zlepšení kognitivních schopností (schopnosti učení, pozornosti a krátkodobé paměti).

Zlepšení kvality spánku Zrychlení metabolismu. Udržení optimální hmotnosti Stabilizace psychiky - antidepresivní účinek, rozšiřovaní spektra sociálních kontaktů. Zvýšení vitální energie