08 Jaro – stěhovaví a stálí ptáci VY_32_INOVACE_08 autor:Mgr. Jana Kobylková identifikace:B3-08 třída:2. předmět:Prvouka anotace:Tento výukový materiál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROMĚNY PŘÍRODY NA JAŘE - 2. ROČNÍK
Advertisements

P T Á C I PODPORA PRO VÝUKU
Chov ptáků Pozor, přistávám! Kde jsi zase lítal?!.
Ptáci v okolí školy.
Made by David Křikava and Jakub Kanický
Dudek Chocholatý.
Prvouka – 2. ročník ZŠ Otázky ke KM na téma: „P O D Z I M „
Ptáci 3.ročník VY_32_ZAZNAM_Prv.I.3.D.04 Autor: Mgr. Anna Emingerová.
Ptáci.
zvířata Ve volné přírodě
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Živočichové našich polí PTÁCI 4. ročník
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
SAMOSTUDIUM TEST HOLUB HŘIVNÁČ KUKAČKA DIVOKÁ PĚNICE ČERNOHLAVÁ
Ptáci okraje lesa křovin otevřené krajiny.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Ptáci pole louky křoviny otevřené krajiny.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Prvouka – 2. ročník ZŠ „JARO“
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Lucie Gabryšová Michael Sekyra
Živočichové kolem rybníku
Čáp bílý (Ciconia ciconia)
P T Á C I PODPORA PRO VÝUKU
: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitými.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Základní škola a mateřská škola, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ NesoviceCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Prezentace Powerpoint 1 Předmět:Člověk a jeho svět Ročník:2. Název učiva:Ptáci stálí, tažní a domácí Prezentace určena k výkladu učiva Autor:Mgr. Veronika.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
PTÁCI Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Škývarová. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace Autor: Taťána Šťástková DUM_012/ČLOVĚK A JEHO SVĚT/STĚHOVAVÍ PTÁCI/VYDMUCHOV/ŠŤÁSTKOVÁ/2012.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Ekosystém pole Ptáci Přírodověda 4. ročník
VY_32_INOVACE_07 07 Domácí ptáci autor: Mgr. Jana Kobylková
Příroda na jaře 3 Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
LOUKA živočichové.
Ptáci stálí a stěhovaví
VY_32_Inovace_ Jaro - části rostlin Člověk a jeho svět 2.ročník
Jméno autora výukového materiálu:
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
P T Á C I PODPORA PRO VÝUKU
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_62_PRV1
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření duben 2013 Ročník
Jaro. Jaro JARO jarní rovnodennost měsíce: březen duben květen.
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_12_PODZIM TÉMA: PODZIM
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
VY_32_INOVACE_10- Vlaštovka obecná Přírodověda - 5. ročník
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Ptáci Poznávačka 7.ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Kukačka obecná Cuculus canorus.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_04_JARO TÉMA: JARO
PTÁCI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Autor: Mgr. Irena Pohořalá Název:VY_32_INOVACE_11_PTÁCI III.
PTÁCI STĚHOVAVÍ PTÁCI NA JAŘE.
TÉMA: Ptáci stěhovaví a zdomácnělí
PTÁCI OKOLÍ LIDSKÝCH SÍDLIŠŤ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
PTÁCI OTEVŘENÉ KRAJINY
Řád: Pěvci znaky: v krku – hlasové ústrojí→zpěv
Transkript prezentace:

08 Jaro – stěhovaví a stálí ptáci VY_32_INOVACE_08 autor:Mgr. Jana Kobylková identifikace:B3-08 třída:2. předmět:Prvouka anotace:Tento výukový materiál přibližuje dětem život stálých a tažných ptáků. Žáci si připomenou, kteří ptáci tráví zimu u nás a kteří odlétají, získají více informací o životě čápa bílého, vlaštovky obecné a kukačky obecné. Na závěr si získané vědomosti společně zopakují.

Ptáci na jaře Příroda na jaře je plná proměn. Nejen, že všechno krásně kvete a zelená se, ale také se začíná ozývat ptačí zpěv.

Někteří ptáci u nás přezimují, tráví zimu v naší vlasti. Říkáme jim stálí ptáci. Které ptáky jste mohli vidět v zimě u krmítka? sýkora straka hýl kos vrabec ledňáček drozd

V zimě jim lidé sypali do krmítka potravu. Škrtněte, co pro ptáky není vhodné. čokoláda oves kukuřice slunečnicová semínka žvýkačky pšenice mák proso oplatky ptačí zob řízek zmrzlina ořechy kynuté pečivo

Takhle je to správně. oves kukuřice slunečnicová semínka pšenice mák proso ptačí zob ořechy

Z teplých krajin ( z Afriky, z jižní Evropy…) se k nám vracejí ptáci, kteří museli na podzim odletět, protože by tady v zimě zahynuli hlady. Živí se totiž mouchami, červy, brouky, larvami, žábami… Říkáme jim stěhovaví nebo také tažní ptáci. Které stěhovavé ptáky znáte?

Nejdříve – již v únoru a březnu - přilétají: skřivan polní a špaček obecný. Jistě znáte pranostiku: Na Hromnice musí skřivánek vrznout i kdyby měl zmrznout. (Hromnice – 2. února) V březnu a v dubnu přilétají: čáp bílý, kachna divoká, holub doupňák a holub hřivnáč, pěnkava obecná V dubnu a v květnu se k nám vrací: jiřička obecná, vlaštovka obecná, kukačka obecná, lejsek šedý, rákosník obecný, rorýs obecný

Víte, že? Čáp bílý je nejčastěji k vidění na loukách, polích, u vody. Dožívá se 8 – 10 let. Jeho nejoblíbenější potravou jsou žáby, ryby, hmyz, larvy, hraboši, krtci… Hnízda si staví na stromech, na komínech, na sloupech, na střechách, převážně z větví a klacků. Samice snáší 2 – 4 vejce a zahřívají je střídavě oba rodiče. V ČR patří mezi ohrožené druhy.

Víte, že? Vlaštovka obecná má ocas vykrojený do vidličky, dlouhá špičatá křídla, bílé břicho. Její nejoblíbenější potravou je létající hmyz, který chytá v letu nebo na vodní hladině. Když dlouho prší, trpí vlaštovka hladem, protože vlaštovka chytá svou potravu pouze v letu a hmyz – jako mouchy, brouci a motýlci za deště nelétají. Hnízdo si staví ve tvaru misky z bláta a slin, vystlané peřím a senem. Nejoblíbenější místo pro stavbu hnízda jsou chlévy – připevňují je těsně ke stropu. Samice snáší 4 – 5 bílých vajec s červenohnědými skvrnami. Na vajíčkách sedí samička, mláďata krmí oba rodiče. Samičky takto vysedí a vychovají mláďata zpravidla 2 – 3 krát do roka.

Víte, že? Kukačka obecná žije v lesích a parcích. Sameček se ozývá známým kukáním „KUKU“ (samička vydává jiný zvuk „kvi-kvi-kvi“) Její oblíbenou potravou je hmyz - brouci, housenky, motýli. Hnízdo si nikdy nestaví, ale svá vajíčka klade do hnízd jiných ptáků (rákosníka, červenky…) a ti se o její mládě starají. Malá kukačka se většinou vylíhne jako první a snaží se ostatní vejce z hnízda vyhodit – někdy se jí to povede a pak je péče cizích rodičů věnována celá jen jí. Kukačka je ale také velmi užitečný pták – jako jediný druh u nás se živí velkými chlupatými housenkami, které okusují listy a kůru stromů a tím zachraňuje celé lesy. A protože kukaček u nás ubývá, byla vyhlášena ptákem roku 2010.

Co jsme si zapamatovali? 1.Jak se nazývají ptáci, kteří u nás přečkali zimu? 2. Označte ptáky, které jste mohli vidět v zimě u krmítka: jiřička sýkorka čáp drozd kos vrabec skřivan straka 3. Je tato potrava vhodná pro ptáky? zrní - hranolky - ořechy – buchty – mák – kukuřice - stálí ANO NE ANO NE ANO

1.Jak se nazývají ptáci, kteří u nás nepřezimují? _____________________ 2. Označte ptáky, kteří odlétají do teplých krajin: čáp, sýkorka, vlaštovka, jiřička, kos, kukačka, datel, skřivan 3. Kdo si staví hnízdo na komíně? _____________ 4. Jak loví vlaštovka potravu? ________________ 5. Kdo snáší vajíčka do cizích hnízd ? ___________ Stěhovaví nebo tažní čáp kukačka v letu

A nezapomeňte: Na jaře si ptáci staví nebo opravují hnízda, kladou do nich vajíčka a rodí se jim mláďátka. Nikdo se nesmí dotýkat ani vajíček ani malých ptáčátek! Samička už by je potom nechtěla a oni by bez její péče zahynuli!

Citace – použité ilustrace: galerie Microsoft PowerPoint