Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategie CŽU ČR a její implementace
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
LEDNICE 28. – 29. BŘEZEN 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V JIHOMORAVSKÉM KRAJI 9. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení IPn SETKÁNÍ ŘEDITELŮ STŘEDOČESKÉHO KRAJE
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
PROJEKT UNIV 3 Podpora procesů uznávání Jana Bydžovská Tematická konference projektu UNIV 3 OLOMOUC 18. –
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Monitoring dalšího vzdělávání
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Mgr. Jana Brabcová jednatelka Grafia, s.r.o. Konference KONCEPCE DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, 13. června 2012.
Jezerka 22. – 23. listopad 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V PARDUBICKÉM KRAJI 13. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Organizační struktura
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Dosavadní zkušenosti s obdobnými.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
PŘISPÍVÁME K ROZŠÍŘENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, PODPORUJEME UZNÁVÁNÍ JEHO VÝSLEDKŮ CELOSTÁTNÍ SEMINÁŘ CELOŽIVOTNÍ UČENÍ – KROMĚŘÍŽ 2010 KROMĚŘÍŽ 12.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE v Královéhradeckém kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
UNIV 2 KRAJE středních škol Karlovarský kraj Střední odborná škola logistická a SOU Karlovy Vary - Dalovice PaedDr. Vladimíra Štrynclová - ředitelka.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 3 Seminář Seč 6. října 2015.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
UPLATNITELNOST A PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ INOVATIVNÍMI METODAMI Projekty Národního ústavu pro vzdělávání Jana Bydžovská KONFERENCE SOŠ TŘINECKÝCH.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE 7. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
RNDr. Vladimír Krajčík Ph.D.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Organizační struktura
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Vítejte na třetí místní konferenci
Podpora procesů uznávání
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským sociálním fondem a rozpočtem České republiky. PROJEKT UNIV Uznávání neformálního vzdělávání a informálního učení Jana Bydžovská Helena Marinková

ČÁSTI PREZENTACE Cíle projektu Realizace projektu Výstupy projektu Pokračování projektu

PROJEKT UNIV CÍL 1: Podpořit poskytování dalšího vzdělávání SŠ a VOŠ – sítě škol v 6 krajích ČR CÍL 2: Pilotně ověřit procesy uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení (na úrovni ISCED 3C)

AKTIVITY

REALIZACE PROJEKTU Další vzdělávání: 132 projektových týmů 264 sociálních partnerů cca 306 vzdělávacích seminářů cca 132 vzdělávacích programů 8 krajů74 škol1320 PPdodavatelé Uznávání: 20 hodnoticích standardů 100 průvodců a hodnotitelů 80 klientů uznávání 20 pilotně ověřených kvalifikací v uznávání

3. rok 2. rok 1. rok Síť škol v 6 krajích Koncepce uznávání Pilotní ověření Rozvoj sítě škol Implementace uznávání do sítí škol REALIZACE PROJEKTU

ŘÍZENÍ PROJEKTU management v krajích (6) řídící jednotka MŠMT (8) management NÚOV (10) management ve školách (66 řed proj. týmů) CELKEM - CCA OSOB

ŠKOLA JAKO CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ

ŠKOLA = CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CU Počáteční vzdělávání Pedagogičtí pracovníci Materiální vybavení Sociální partneři Trh práce v regionu Další vzdělávání Poradenství základ pro ÚK i DK lektoři, průvodci, hodnotitelé požadavky HS NSK příprava DV, zapojení do uznávání vzdělávací potřeby odborné i zájmové pro různé skupiny kariérové pro dospělé

PROČ SÍŤ ŠKOL V KRAJI

KOORDINAČNÍ JEDNOTKA SÍTĚ ŠKOL SÍŤ MÍSTNÍCH CUCU MCUCU 1 MCUCU 2 MCUCU 3 MCUCU 4 … CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ KRAJE metodická podpora přípravy modulové vzdělávací nabídky metodická podpora průvodců a hodnotitelů UNIV metodická podpora poradců MC CUCU studijní informační centrum koordinace nabídky programů DV propagace a marketing programů dalšího vzdělávání práce v souladu s dlouhodobou strategií vzdělávání kraje společný regionální informační systém podpora projektové činnosti

578 osob v oblasti pedagogického projektování 518 osob v základech andragogiky 133 osob v marketingu dalšího vzdělávání 133 osob pro IS UNIV 36 osob pro kariérové poradenství pro dospělé 64 programů DV 128 posudků sociálních partnerů CÍL 1 DOSAVADNÍ VÝSTUPY PROJEKTU

ŠKOLA JAKO CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ

CÍL 2: Pilotně ověřit procesy uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení (na úrovni ISCED 3C) VÝSTUPY: 20 hodnoticích standardů 100 průvodců a hodnotitelů 80 kandidátů uznávání pilotní ověření procesů uznávání na 16 kvalifikacích UZNÁVÁNÍ VÝSLEDKŮ PŘEDCHOZÍHO UČENÍ

Kompetence jednotlivce získané mimo formální vzdělávání Potřeba získání certifikátu Místa realizující proces uznávání MCCV (školy)

Poradenství o uznávání Rozhodnutí se o zapojení se PRŮVODCE – tvorba portfolia (profesní a studijní historie, osobní portfolio kompetencí)

HODNOTITELÉ – prostudování portfolia + ověřování všech zbývajících kompetencí podle HS PRŮVODCE motivuje a doporučuje DV - k získání požadované DK - k získání další DK – možná i ÚK

PROČ UZNÁVÁNÍ REALIZACE KONCEPTU CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Ekonomický přínos pro společnost, jednotlivce a firmy; Sociální důvody – zvyšování uplatnitelnosti na trhu práce (zejména pro rizikové skupiny), snižování sociální inkluze; Navíc v ČR: účast na dalším vzdělávání výrazně zvyšuje šance na další účast v dalším vzdělávání výrazná bariéra = sebehodnocení = nejsem dost vzdělaný k tomu, abych se dále vzdělával, nezvládl bych to

ČINNOSTI - VÝSTUPY  Posuzování hodnoticích standardů - 72 posudků;  Příprava návrhů hodnoticích standardů – 20 HS (52Š);  Vzdělávání průvodců a hodnotitelů – 188 osob, 22 kvalifikací;  Pilotní ověřování procesů uznávání – 102 kandidátů, 13 škol, 8 ÚK (22 DK) ;

JAK DÁL….

UNIV 2 – SYSTÉMOVÉ PROJEKTY Navazují na projekty UNIV a NSK Naplňují evropský koncept celoživotního učení Orientují se i na vzdělávání starší populace (50+) Jsou šancí pro zachování zanikajících učebních oborů Podporují využití škol v době dočasného poklesu DP Vyšší počet vzdělávacích příležitostí pro dospělé

CÍL = změna školy z instituce poskytující počáteční vzdělávání na místo realizace konceptu celoživotního učení = Š jako vzdělávací instituce otevřená všem generacím a respektující jejich vzdělávací potřeby Změna pojetí a systému práce školy Rozšíření a zkvalitnění nabídky dalšího vzdělávání Informační podpora DV Mediální kampaň na podporu DV PROJEKT UNIV 2 KRAJE

 Zapojení škol: 390 v ČR, 30 v každém kraji  Centra sítě škol: 13  Vzdělávací programy DV:  Informační systém DV  Zapojení sociálních partnerů do DV VÝSTUPY PROJEKTU

Pilotní ověřování procesů uznávání ISCED 3C a ISCED 3A Systematické vzdělávání pro průvodce a hodnotitele Vytvoření center uznávání a celoživotního učení v každém kraji Zapojení sociálních partnerů do procesů uznávání Vytvoření kontaktních center celoživotního kariérového poradenství pro dospělé Mediální kampaně na podporu uznávání a řemeslných oborů PROJEKT UNIV 2 SYSTÉM Příprava programů DV podle HS NSK

 Zapojení škol: 420 v ČR, 30 v každém kraji  Centra sítě škol: 14  Vzdělávací programy DV: 500 ve vazbě na NSK  Informační systém uznávání  Zapojení sociálních partnerů do procesů uznávání VÝSTUPY PROJEKTU

Děkuji za pozornost