Rozmnožování hmyzu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření Ročník3.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HMYZ s proměnou nedokonalou
Advertisements

Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hmyz Motýli.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Hmyz Digitalizace výuky Příjemce
Třída:Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi souš i voda
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.10 Anotace: Prezentace zařazuje hmyz do oblastí, odpoví na otázky, řeší úlohy. Charakterizuje hmyz s proměnou nedokonalou. Vzdělávací.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
VY_32_INOVACE_9B7 PLOŠTĚNCI, HLÍSTI morfologie a anatomie
VÝVIN HMYZU Autor: Bronislav Šenkeřík
VY_32_INOVACE_409, 21. sada, Přírodověda
ČLENOVCI HMYZ.
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
Podkmen: Vzdušnicovci /Tracheata/
podkmen:HEXAPODA třída: Insecta - hmyz
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hmyz s proměnou nedokonalou
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Stavba těla hmyzu Učebnice str. 76/77.
Hmyz s proměnou nedokonalou
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Rozmnožování hub a žahavců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01A_19_Stonožky,mno.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Svalová soustava - protista až žahavci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů.
A-Z kvíz. genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – bezobratlí rybníka I Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 6/19.
Oběhová soustava pásnic a měkkýšů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum.
Strunatci - pokožkové deriváty Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie živočichů Datum vytvoření13.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 6 Autor: Mgr. Iveta Votápková Hmyz s proměnou nedokonalou Pětilístek: vážka
Soustava trávicí – měkkýši a kroužkovci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů.
Stavba kostry hrudního koše strunatců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů Datum.
Vývoj a stavba mozku obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření21.
Nervová soustava členovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření20.
Typy nervových soustav Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření19.
Oběhová soustava obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření17.
Typy oběhových soustav a srdcí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření1.
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01A_01_Vločkovci.
Funkce trávicí soustavy a typy trávení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Soustava krycí – od měkkýšů po členovce
Soustava kosterní prvoků až měkkýšů
než začnete prohlížet prezentaci ...
Dýchací soustava vyšších obratlovců
Typy trávicích soustav
Krycí soustava strunatců a škárové deriváty
Typy dýchacích soustav
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Nervová soustava nižších obratlovců
Lebka a končetiny obratlovců
Identifikátor školy: Šablona VY_32_INOVACE_38_Hmyz.
Rozmnožování klepítkatců a korýšů
Dýchací soustava členovců
Prezentace seznamuje žáky se dalšími řády hmyzu a jejich zástupci
Rozmnožování obojživelníků
Hormonální regulace bezobratlých
VY_32_INOVACE_39_Hmyz s proměnou nedokonalou
Obecná charakteristika třídy
Nepohlavní rozmnožování prvoků
Prezentace seznamuje žáky se stavbou těla a typy vývoje hmyzu Předmět
RISK HMYZ ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO
VY_52_INOVACE_61_ Členovci- korýši- pavoukovci-učební text
Kostra kroužkovců a členovců
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VY_52_INOVACE_03_Vnější a vnitřní parazité- učební text
Transkript prezentace:

Rozmnožování hmyzu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření Ročník3. ročník čtyřletého G a 7. ročník osmiletého G Stručný obsahPrezentace je určena k doplnění a procvičení rozmnožování hmyzu. Způsob využitíPostupně procházíme listy prezentace. Úkoly pro samostatné procvičení jsou na stranách až 12. AutorRNDr. Ilona Houšková KódVY_32_INOVACE_33_BHOU014

Vzdušnicovci - hmyz Jsou vždy gonochoristé, často s výrazným pohlavním dimorfismem. Obr. 9

Vzdušnicovci - hmyz Oplození je vnitřní. Často se setkáváme také se střídáním partenogeneze s pohlavním rozmnožováním (pakobylky, mšice). Vývin je vždy nepřímý, tzv. metamorfóza. Obr. 1

Hmyz - metamorfóza Proměna nedokonalá Popis obrázků: V – vajíčko, N - nymfa, D - dospělec Proměna dokonalá L – larva, K - kukla Obr. 2 a 3

Proměna nedokonalá Oplozené vajíčko Larva = nymfa podobná dospělci (vytváří se základy křídel, složené oči, většinou shodné ústní ústrojí s dospělcem, článkované nohy). Nymfy se postupně stále více podobají dospělcům, při posledním svlékání se u nich vyvíjejí pohlavní orgány. Imago – pohlavně dospělí jedinec. Takto se rozmnožují např. vážky, jepice, všekazi, rovnokřídlý hmyz (kobylky, sarančata), švábi a ploštice.

Proměna nedokonalá: o u švába o u ploštice: 1.křídlové pochvy 2.polokrovky 3.pachové žlázy a)- c nymfy d)dospělec Obr. 4 Obr. 5

Proměna dokonalá Oplozené vajíčko. Dospělci nepodobná larva (jednoduché oči, nemá viditelné základy křídel, často jiné ústní ústrojí). Larva několikrát se svléká a mění se na klidové stádium kuklu. Nepohyblivá kukla (nepřijímá potravu, pohyb omezen, zanikají původní tkáně a vznikají tkáně nové charakteristické pro imago). Kukla praská a objevuje se imago =dospělec. Obr. 10

Proměna dokonalá: o u můry sosnokaza o u bource morušového a)housenka b)zámotek (kokon) c)kukla vyjmutá ze zámotku d)sameček e)samička Obr. 6 Obr. 7

Proměna dokonalá Setkáváme s různými typy kukel: 11 – volná kukla chrostíka 14 – kukla krytá mumiová motýlů 12 – volná kukla tesaříka15 – kukla krytá mumiová komára 13 – kukla soudečkovitá dvoukřídlých Obr. 8

Řešte úkol Úkol: Charakterizujte proměnu nedokonalou. Řešení: Proměna nedokonalá má tyto fáze: o Oplozené vajíčko o Larva = nymfa podobná dospělci (vytváří se základy křídel, složené oči, většinou shodné ústní ústrojí s dospělcem, článkované nohy). Při posledním svlékání se u nich vyvíjejí pohlavní orgány. o Imago – pohlavně dospělí jedinec.

Řešte úkol Úkol: Charakterizujte proměnu dokonalou. Řešení: Proměna dokonalá má tyto fáze: o Oplozené vajíčko o Dospělci nepodobná larva (jednoduché oči, nemá viditelné základy křídel, často jiné ústní ústrojí). o Larva několikrát se svléká a mění se na klidové stádium kuklu. o Kukla praská a objevuje se imago =dospělec.

Řešte úkol Úkol: Popište obrázek. Řešení: a)housenka b)zámotek (kokon) c)kukla vyjmutá ze zámotku d)sameček e)samička

Informační zdroje JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007, ISBN PAPÁČEK, Miroslav; MATĚNOVI, Vlasta A Josef; SOLDÁN, Tomáš. Zoologie. Praha: Scientia, 2000, ISBN KUBIŠTOVÁ, Iva; JŮVOVÁ, Alena. Přehled zoologie. Brno: Paido, 1984, ISBN ALTMANN, Antonín; KUBÍKOVÁ, Marie, Biologický náčrtník – zoologie. Praha: SPN, SEDLÁK, Edmund. Zoologie bezobratlých. Brno: Masarykova universita, 2003, ISBN Obr. 1: KARWATH, André. [online]. [cit ]. Dostupný podle licence Creative commons na WWW:. Obr. 2, 3: převzato z PAPÁČEK, Miroslav; MATĚNOVI, Vlasta A Josef; SOLDÁN, Tomáš. Zoologie. Praha: Scientia, 2000, ISBN Obr. 4, 6, 8 : převzato z SEDLÁK, Edmund. Zoologie bezobratlých. Brno: Masarykova universita, 2003, ISBN Obr. 5, 7: převzato z JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007, ISBN Obr. 9: OPIOŁA, Jerzy. [online]. [cit ]. Dostupný podle licence Creative commons na WWW:. Obr. 10: foto autorka