Švédsko Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum10.1.2013 NázevVY_32_INOVACE_07_Z8_Švédsko TémaŠvédsko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠVÉDSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
Advertisements

Severní Evropa.
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Švédsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Norsko.
Severní Evropa I Mgr. Petr Králík.
Š V É D S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 14
ŠVÉDSKO Vlajka Znak.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními, společenskými a hospodářskými.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
FINSKO ISLAND.
Skandinávie Finsko – Helsinky Švédsko – Stockholm Norsko – Oslo
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
SEVERNÍ EVROPA.
Švédsko Nela Kresanová 8.A
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Š v é d s k o Konungariket Sverige
ŠVÉDSKO TEREZA SŮVOVÁ.
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Norsko a Švédsko Z_120_Evropa_Norsko a Švédsko
Švédsko.
Evropa – Státy Skandinávie
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
Poznej Evropu – Švédsko
obrázek je licencován za podmínek public domain
Severní Evropa Švédsko
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_96.
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Švédsko.
Švédsko.
PETRA horňáková PREZENTACE PRO 9. TŘÍDU ZÁKLADNÍ ŠKOLY ZEMĚPIS
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius
Dánsko.
Německo.
Švédsko Vít Kolaja.
Finsko (Severní Evropa)
EVROPA – ÚVOD, REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDEZDE. Severní Evropa Norsko, Švédsko - Skandinávský poloostrov Finsko Island - ostrov Dánsko - Jutský poloostrov a ostrovy.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Švédsko (EUPŠD9),
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy1 Ověření ve výuce: Třída:
ŠVÉDSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Stockholm rozloha: km 2 počet obyvatel: jazyk: švédština náboženství: křesťanství HDI=0,885 (velmi.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
Švédsko -Švédsko, které si od počátku dvacátého století zachovává neutralitu, patří k nejvyspělejším státům Evropy -Je hlavním producentem železa a oceli,
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_300 _Švédsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Švédsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Švédsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/16_Severní Evropa Téma: Státy severní Evropy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Pobaltské státy Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_15_Z8_Pobaltské.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
SEVERNÍ EVROPA.
SEVERNÍ EVROPA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NORSKO SE ROZKLÁDÁ NA POLOOSTROVĚ
Švédsko Open Presentation.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Poznej Evropu – Švédsko
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
ŠVÉDSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Gary.
FINSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Malta Učivo 8. ročníku Název školy
Transkript prezentace:

Švédsko Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_07_Z8_Švédsko TémaŠvédsko Anotace: Materiál je připraven jako materiál pro sdílení ve školní síti pro samostudium nebo pro prezentaci na projektoru.

ŠVÉDSKO ● Hl.město - Stockholm ● počet obyvatel ve Stockholmu je (r.2004) ● v celém Švédsku je přes 9 mil.(r.2009) ● rozloha je km² ● státní zřízení je konstituční monarchie ● jazyk je švédština, mluví s ním okolo 10,5 mil. lidí ● švédská měna se nazývá krona (cca 2,70 Kč)

VLAJKA & ZNAK Kříž představuje křesťanství. Žlutá barva na vlajce Švédska údajně představuje velkorysost. Modrá barva na vlajce reprezentuje pravdu, věrnost a spravedlnost. (Vznikla r. 1521) Štít je obtočen řetězem řádu Serafínů a korunovaný královskou korunou. Štítonoši jsou dva zlatí, korunovaní a nazpět hledící lvi.

HISTORIE ( století) Vikingové (Varjagové) Dobyli Kyjev,Novgorod Dostali se až do Turecka a setkali se s Araby Vikingové (Varjagové) Dobyli Kyjev,Novgorod Dostali se až do Turecka a setkali se s Araby století 11.století Na trůně se střídají 2 rody (Severkoreci a Erikoci) Na trůně se střídají 2 rody (Severkoreci a Erikoci) 12.století Folkongci r.1397 Vznikla v Kalmoru Kalmarská unie(unie sjednotila Švédsko, Norsko a Dánsko pod jednoho panovníka Engelbrekta Vznikla v Kalmoru Kalmarská unie(unie sjednotila Švédsko, Norsko a Dánsko pod jednoho panovníka Engelbrekta r.1477 Byla založena nejstarší univerzita v Uppsale Byla založena nejstarší univerzita v Uppsale r.1523 Král GustavI.Vasa vytvořil samostatný švédský stát Král GustavI.Vasa vytvořil samostatný švédský stát r.1632 padl Gustav Adolf Dynastie Vásovců vládla do roku 1659 Dynastie Vásovců vládla do roku 1659

HISTORIE ( století ) r.1659 Vládl Karel XII. r.1704 Bitva u Narvy (tak začíná velká severní válka, která končí Nastadským mírem z roku 1721 Švédsko ztrácí pobaltská území i své velmocenské postavení na úkor Ruska Bitva u Narvy (tak začíná velká severní válka, která končí Nastadským mírem z roku 1721 Švédsko ztrácí pobaltská území i své velmocenské postavení na úkor Ruska r.1806 Napoleonské války = ztráta Finska Napoleonské války = ztráta Finska r.1809 Jean-Baptiste-Bernadott (rod Bernadotte vládne ve švédsku dosud) Jean-Baptiste-Bernadott (rod Bernadotte vládne ve švédsku dosud) r.1884 Norsko se oddělilo od Kalmarské unie Norsko se oddělilo od Kalmarské unie r.1995 Švédsko vstoupile do EU V současnosti ve Švédsku vládne král Karel XVI. Gustav, následnicí trůnu je princezna Victoria Švédská V současnosti ve Švédsku vládne král Karel XVI. Gustav, následnicí trůnu je princezna Victoria Švédská

OBYVATELSTVO ŠVÉDSKA ● Počet obyvatelstva – 2006 činí ● nejlidnatější země severní Evropy ● K překročení devíti milionů v roce 2004 pomohl zemi především velký nárůst přistěhovalců ● Obyvatelstvo je nerovnoměrně rozmístěno, ve městech žije 83 % populace ● Velká většina obyvatelstva jsou Švédové ● Největší menšiny tvoří Finové a Laponci ● Kolem 6 % obyvatel jsou cizinci většinou z evropských zemí.

HISTORIE MĚNY VE ŠVÉDSKU ● Švédská koruna (Švédsky krona, množné číslo kronor) je zákonným platidlem skandinávského státu Švédsko ● ISO 4217 kód měny je SEK ● Jedna setina koruny se nazývá öre ● Mezi lety 1873 a 1914 byla mezi Švédskem (které bylo v unii s Norskem) a Dánskem (jehož součástí byl Island) Skandinávská měnová unie ● V tomto období se ve všech zmíněných státech platilo jednotnou měnou – korunou ● Po rozpadu unie začal každý stát používat vlastní nezávislé měny odvozené od zaniklé společné

POVRCH ŠVÉDSKA ● Švédsko se nachází na Skandinávském poloostrově v severní Evropě ● Leží západně od Baltského moře a Botnického zálivu ● V západní části odděluje Švédsko od Norska Skandinávské pohoří ● Švédsko se dělí na tři hlavní oblasti ● Norrland – zabírá na severu asi tři pětiny země ● Svealand – má zvlněné hřebeny ledovcového původu a většinu z více než 90 tisíc švédských jezer ● Götaland na jihu zahrnuje kamenité vrchoviny Smålandu a bohaté roviny Skåne ● Asi 15 % území Švédska leží za Severním polárním kruhem ● Jižní část země je převážně zemědělská, směrem na sever se zvyšuje podíl lesů ● Největšími ostrovy jsou Gotland a Öland ● Největší jezera jsou Vänern a Vättern.

VODSTVO Švédsko leží západně od Baltského moře a Botnického zálivu k nejdelším řekám ve Švédsku patří Torne älv (522 km), Dalälven (520 km), Klarälven (500 km) většina řek směřuje od severu na jihovýchod k Botnickému zálivu největší jezero Švédska Vänern, pak Vättern a Mälaren moře je pro Švédsko velmi důležité protože prakticky veškerý švédský obchod je spojen s námořní dopravou(důležité přístavy jsou Stockholm, Goteborg a Malmo) Švédsko leží západně od Baltského moře a Botnického zálivu k nejdelším řekám ve Švédsku patří Torne älv (522 km), Dalälven (520 km), Klarälven (500 km) většina řek směřuje od severu na jihovýchod k Botnickému zálivu největší jezero Švédska Vänern, pak Vättern a Mälaren moře je pro Švédsko velmi důležité protože prakticky veškerý švédský obchod je spojen s námořní dopravou(důležité přístavy jsou Stockholm, Goteborg a Malmo) POHOŘÍ skandinávské pohoří => Kebnekaise nejvyšší hora ve Švédsku(2103m)

PRŮMYSL Strojírenský a těžební průmysl průmyslová střediska a firmy: ABB Electrolux Husqvarna H&M IKEA – nábytkářská firma zaměřující se na prodej a výrobu levného nábytku) Koenigsegg – automobilka Oriflame – kosmetická společnost SAAB – výrobce letadel a zbraní sídlící ve Švédsku Saab Automobile – automobilka Scania – výrobce nákladních automobilů autobusů Volvo – výrobce nákladních automobilů, autobusů atd... Průmysl – těžba železná ruda Měď Olovo Zinek Wolfram Zlato Stříbro Pyrit Průmysl - energetika (podíl elektráren) tepelné 5,53 % jaderné 45,42 % vodní 47,24 % ostatní 1,81 % Strojírenský a těžební průmysl průmyslová střediska a firmy: ABB Electrolux Husqvarna H&M IKEA – nábytkářská firma zaměřující se na prodej a výrobu levného nábytku) Koenigsegg – automobilka Oriflame – kosmetická společnost SAAB – výrobce letadel a zbraní sídlící ve Švédsku Saab Automobile – automobilka Scania – výrobce nákladních automobilů autobusů Volvo – výrobce nákladních automobilů, autobusů atd... Průmysl – těžba železná ruda Měď Olovo Zinek Wolfram Zlato Stříbro Pyrit Průmysl - energetika (podíl elektráren) tepelné 5,53 % jaderné 45,42 % vodní 47,24 % ostatní 1,81 %

ZEMĚDĚLSTVÍ -lesní hospodářství a těžba dřeva -hospodářsky je využíváno 45% rozlohy země, tj asi 2/3 lesních ploch -orná půda tvoří méně než 7% země -produkce zahrnuje vedle stavebního dříví a dřevní hmoty pro výrobu celulózy a papíru také pryskyřice, terpentýn, barviva a umělé hmoty -chov skotů a vepřů - rybolov stačí pokrýt domácí spotřebu, ale větší hospodářský efekt nemá, loví se zejména sledi, makrely a tresky -lesní hospodářství a těžba dřeva -hospodářsky je využíváno 45% rozlohy země, tj asi 2/3 lesních ploch -orná půda tvoří méně než 7% země -produkce zahrnuje vedle stavebního dříví a dřevní hmoty pro výrobu celulózy a papíru také pryskyřice, terpentýn, barviva a umělé hmoty -chov skotů a vepřů - rybolov stačí pokrýt domácí spotřebu, ale větší hospodářský efekt nemá, loví se zejména sledi, makrely a tresky

VÝZNAMNÍ LIDÉ ŠVÉDSKA Alfred Nobel – Nobelova cena ABBA - byla švédská popová skupina založená ve Stockholmu v roce 1970 −je to jedna z nejúspěšnějších kapel v historii populární hudby. −Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad Carolina Evelyn Klüftová −2004 vyhrála letní olympijské hry v Athénách −3x mistryně světa v atletice z let 2003, 2005 a 2007 −2003 a 2006 se stala vítězkou ankety Atlet Evropy Alfred Nobel – Nobelova cena ABBA - byla švédská popová skupina založená ve Stockholmu v roce 1970 −je to jedna z nejúspěšnějších kapel v historii populární hudby. −Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad Carolina Evelyn Klüftová −2004 vyhrála letní olympijské hry v Athénách −3x mistryně světa v atletice z let 2003, 2005 a 2007 −2003 a 2006 se stala vítězkou ankety Atlet Evropy

Citace Švédská vlajka: Švédský znak: Národní park Stora Sjöfallet: Malmö přístav: Kebnekaise: Scania R500: Národní park Tresticklan: national-park-entry.jpg?uselang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tresticklan- national-park-entry.jpg?uselang=cs Alfred Nobel: ABBA: Carolina Clüft: