1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do tvorby internetových stránek v jazyce HTML Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Advertisements

Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Tagy neboli příkazy Olga Kasafírková Základy HTML.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tvorba webových stránek
Tvorba webových stránek
WWW stránky.
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základní struktura, metainformace
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
V čem se píší web. dokumenty
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Jak na web První krůčky Lukáš Reindl. Co je potřeba Budeme potřebovat počítač, na kterém běží alespoň nějaký jednoduchý textový editor (ve Windows Notepad.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Úvod do html kódu. Roman Hendrich
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.04/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ Textové elementy.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Veronika Hladíková. V dnešní době se dají webové stránky zhotovit mnoha způsoby, ale zdaleka ne všechny jsou ty správné. V následující prezentaci se Vám.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
Brána k poznání Dokončení první fáze – základní značky HTML.
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
Tvorba statických stránek Mgr. Lenka Švancarová. Tvorba statické stránky Volba Uložit jako XHTML Editor Vizuální Frontpage Nevizuální PSPad Poznámkový.
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Jak učit tvorbu www stránek Navarová Adéla. Proč učit tvorbu www stránek? Prezentace na internetu (Výrobky, firmy, celebrity, kluby…)
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Tvorba www stránek.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 1 HTML 5. Pracovní prostředí Vývojové prostředí NetBeans ( Webový server Apache (
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_034.ICT.34 Tvorba webových stránek – PHP technologie.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Základy tvorby www stránky v HTML kódu.
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
HTML Vojtěch novotný 9.a.
Tvorba webových stránek
Transkript prezentace:

1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.

2 5 úrovní tvorby webových stránek Čím profesionálněji, tím více podivných slov a zkratek :-) 1. Nadšenec: Používá vizuální editor či export z Wordu 2. Kutil: Učí se HTML jazyk 3. Kodér: Ovládá XHTML a CSS 4. Kodér a programátor: XHTML, CSS, JavaScript, PHP, MySQL,.NET … 5. Kodér, programátor, grafik, informační architekt, marketingový specialista (…a další)

3 Proč se učit XHTML a CSS?  XHTML je kompatibilní i do budoucnosti  Spolehlivější zobrazení ve všech prohlížečích  Rychlejší načítání stránky  Lepší umístění ve vyhledávačích  Přístupné pro všechny zařízení i uživatele  HTML je dědeček, který tady dlouho nebude

4 XHTML a CSS – k čemu je co dobré? XHTML Účel: Značkujeme význam prvků dokumentu Např.: Text “Vzhůru dolů” bude nadpisem dokumentu. CSS = kaskádové styly Účel: Definujeme vzhled dokumentu. Např.: Nadpis dokumentu bude modrý.

5 Naše první stránka – raz, dva, tři!  XHTML: Vzhůru dolů  CSS: h1 { color: blue; }  Výsledek v prohlížeči: Vzhůru dolů

6 Naše první stránka – raz, dva, tři! Takhle se stránka se zobrazí v prohlížeči Opera

7 Kde se vzalo XHTML?  Značkovací jazyk pro hypertextové dokumenty HTML je dnes již dědeček nad hrobem  Univerzální značkovací jazyk XML je jeho mladou a krásnou přítelkyní  Standardizační organizace W3C je kmotrem  V roce 2000 se narodilo XHTML, dítě, které má velkou budoucnost

8 XHTML je přísné…  Vždy musíme nejdříve deklarovat XML a typ dokumentu  Prvek musí obsahovat jmenný prostor  Uvnitř prvku musí být vnořeny prvky a

9 …x-krát přísnější než HTML  Prvky se musí zakončovat Jak párové: Vzhůru dolů Tak nepárové:  Nesmí se překrývat Špatně: Text dokumentu Správně: Text dokumentu.  Názvy prvků a atributy malými písmeny Špatně: Vzhůru dolů Správně: Vzhůru dolů  Hodnoty atributů v uvozovkách Špatně: Správně: Speciální znaky jen jako entity Místo & pište & Místo < piště <

10 Náš první XHTML dokument XML deklarace: Typ dokumentu: Jmenný prostor: Hlavička dokumentu: Název dokumentu Tělo dokumentu: Nadpis První odstavec. Tučný text. Druhý odstavec.

11 … ups! chybička se vloudila! Kde je chyba? Text dokumentu. Tučný text. Validátor – šikula na špinavou práci. Když nemůžeme najít chybu:

12 Blokové… značky, nikoliv pokuty Blok je shluk textů. Prohlížeč před ním a za ním odřádkuje. Nadpisy:,,,,, Odstavce: Seznamy:..,..,.... Oddělovač: Tabulka:.... Obrázek: Obecný blok:

13 Blokové… značky, nikoliv pokuty Příklad s blokovými značkami: Účastníci zájezdu Naše cestovní kancelář může být pyšná, že se zájezdu zúčastnili celkem 3 lidé.

14 Textové značky Popisují vlastnosti textu, prohlížeč neodřádkuje. Zvýraznění:, Odkaz na jinou stránku: Další:,,,,,...

15 Textové značky Příklad: Nejpoužívanější vyhledávač v České republice je

16 Tabulky Značky, které definují tabulky, jejich řádky, buňky, hlavičky Začátek tabulky Řádek tabulky Měsíc Buňka hlavičky tabulky Celkový obrat Konec řádku tabulky Leden Buňka tabulky Kč... Konec tabulky

17 Formuláře Značky, které definují formuláře a jednotlivé formulářové prvky Začátek tabulky <legend... Konec tabulky

18 Zakázané ovoce – značky a atributy, které se v XHTML nesmí používat Značky pro popis vzhledu … Atributy pro popis vzhledu či chování …

19 V čem psát XHTML? Na vizuální úrovni WYSIWIG editory: FrontPage, Dreamweaver, NVU Na úrovni kódu Jakýkoliv editor schopný ukládat čistý text: Poznámkový blok, PSPad

20 Jak publikovat XHTML dokument? Webové rozhraní (Sweb, Webzdarma atd.) FTP přístup (placené hostingy) FTP klienti: Filezilla, TotalCommander

21 Děkuji za pozornost