VÚPSV, v.v.i., Karlovo nám. 1, 128 00 Praha 2, tel.: +420 211 152 711, Zkušenosti s pracovní imigrací v České republice Jiří Vyhlídal VÚPSV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
10. Slovenská demografická konferencia
Advertisements

Cizinci na trhu práce v České republice Vlasta Turková, Jan Pavel květen 2007.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Prostorový pohyb obyvatelstva
Zajištění bezpečnostní situace České republiky v souvislosti s propouštěním zahraničních pracovníků v důsledku hospodářské krize Ivan Langer ministr vnitra.
Organizace sociální správy
Studijní obor: Sociální činnost
PRÁVO NA RODINNÝ ŽIVOT VS. MIGRAČNÍ KONTROLA Aktuální trendy slučování rodin v České republice v kontextu Evropské unie Dr. Alice Szczepaniková, University.
Imigranti na trzích práce v EU
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Mezinárodní migrace v kontextu České republiky: vývoj a perspektivy
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Září 2011.
METODIKA PROJEKTU Postavení a význam cestovního ruchu v České republice Přínosy cestovního ruchu pro Českou republiku sledované období červen.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , ZÁŘÍ 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
Inovace filologických studijních oborů v souladu s potřebami na trhu práce Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červenec 2011.
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Srpen 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Červenec 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
Význam odvětví cestovního ruchu pro české hospodářství
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
- bezprostřední souvislost se změnami po roce 1989, - rok 1992
CIZINCI NA TRHU PRÁCE V ČR
Trh práce a politika zaměstnanosti
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
Zpráva o činnosti odboru cizinecké policie 2015.
Postavení mužů a žen na trhu práce 10. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavební výrobě a bytové výstavbě Tisková konference Stavebnictví.
STÁTY A JEJICH VLAJKY II.. ? ? ALBÁNIE Oficiální název: Albánská republika Hlavní město: Tirana Měna: Albánský lek Obyvatelstvo: 3,6 miliónu.
Gender Pay Gap a jeho determinanty s využitím dat EU-SILC 2005 PhDr. Martina Mysíková IES FSV UK ČSÚ.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Cizinci v Jihomoravském kraji Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Lenka Herčíková,
Nelegální zaměstnávání cizinců
Tisková konference ČMKOS
Dobrovolné návraty a zajištění bezpečnostní situace ČR
Počet cizinců a zaměstnaných cizinců na území MS kraje
PŘÍLOHA Č. 4 – PROFIL OSOB ŽIJÍCÍCH V DOTÁZANÝCH RODINÁCH
Sčítání lidu, domů a bytů výsledky 2001
Podpora žáků - mluvčích cizích jazyků z pohledu MŠMT
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Zajištění bezpečnostní situace České republiky
( )
OSVČ – zdravotní pojištění 2017
Aktuální situace na trhu práce v Kraji Vysočina
Úřad práce ČR a povolování práce zaměstnancům ze zahraničí
Mabistrát hlavního města Prahy
Tisková konference ČMKOS
Národnostní menšiny, migrace
Žadatelé o udělení mezinárodní ochrany a nelegální práce
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
ODBOR AZYLOVÉ A MIGRAČNÍ POLITIKY
Transkript prezentace:

VÚPSV, v.v.i., Karlovo nám. 1, Praha 2, tel.: , Zkušenosti s pracovní imigrací v České republice Jiří Vyhlídal VÚPSV Brno Bratislava,

 Pozitivní a negativní efekty legální pracovní imigrace poměřovány ve vztahu k veřejným rozpočtům (okamžité vs. dlouhodobé efekty)  Obecně platí, že přispěvateli do veřejných rozpočtů jsou spíše vzdělanější imigranti  Jen z malé části jde v současnosti v ČR o řízenou pracovní imigraci  Koncentrace imigrace - Praha, Plzeň, Mladá Boleslav, Pardubice, Brno  nedostatečná integrace imigrantů

CIZINCI A PRACUJÍCÍ CIZINCI V ČESKÉ REPUBLICE

Podíl cizinců na obyvatelstvu (k , Eurostat)

Zaměstnaní cizinci v ČR (k , ČSÚ, ÚP ČR) Cizinci celkemPracující cizinci v tom: evidovaní na úřadech práce s platným živnostenským oprávněním Členské státy EU/EHP z toho nejčastěji: Slovensko Polsko Bulharsko Rumunsko Německo Třetí země z toho nejčastěji: Ukrajina Vietnam Ruská federace Moldavská republika Mongolsko

Zaměstnanost cizinců v ČR podle postavení v zaměstnání (1997 – 2014)

Projekt „Výběr kvalifikovaných zahraničních pracovníků“  Projekt spuštěn v roce 2003 pro občany Bulharska, Chorvatska a Kazachstánu  V roce 2006 projekt otevřen pro občany Ukrajiny  Předpokládal se příchod 300 imigrantů ročně  Mezi lety 2003 a 2010 prostřednictvím programu přišlo osob  Významný benefit  zrychlené získání trvalého pobytu (za 2,5 roku)

FUNKCE PRACOVNÍ MIGRACE

Stabilní a fluktuující poptávka

Zaměstnanost cizinců v ČR 2004 – 2011 (k )

Projekt dobrovolných návratů (2009) Součást Národního protikrizového plánu vlády ČR  uhrazení nákladů spojených s návratem do země původu  poskytnutí finančního příspěvku ve výši 500 € (děti 250€) Do konce roku 2009 program navrátil do země původu osob Náklady na program: 60,2 mil. Kč (2,27 mil €) V průběhu 1. pololetí skončila platnost pracovních povolení

ROZDÍLY V PŘÍJMECH DOMÁCÍCH A ZAHRANIČNÍCH ZAMĚSTNANCŮ

Hrubý měsíční plat dle státního občanství v roce 2014 Státní občanství Hrubý měsíční platDiferenciace hrubého měsíčního platu MediánPrůměr1. decil1. kvartil3. kvartil9. decil Kč/měs Česko Slovensko Ukrajina Polsko Rusko Bulharsko

Hrubá měsíční mzda dle státního občanství v roce 2014 Státní občanství Hrubá měsíční mzdaDiferenciace hrubé měsíční mzdy MediánPrůměr1. decil1. kvartil3. kvartil9. decil Kč/měs Česko Slovensko Ukrajina Polsko Rumunsko Bulharsko

PRACOVNÍ MIGRACE A KONCEPT NÁHRADOVÉ MIGRACE

Modely náhradové migrace celkového počtu obyvatel RokKumulované saldo náhradové migrace (v tisících) Celkový počet obyvatel k (v tisících)

Modely náhradové migrace celkového počtu obyvatel RokKumulované saldo náhradové migrace (v tisících) Celkový počet obyvatel k (v tisících)

Modely náhradové migrace celkového počtu obyvatel průměrného věku v populaci (39,8 roku) RokKumulované saldo náhradové migrace (v tisících) Celkový počet obyvatel k (v tisících)

Modely náhradové migrace celkového počtu obyvatel průměrného věku v populaci (39,8 roku) RokKumulované saldo náhradové migrace (v tisících) Celkový počet obyvatel k (v tisících)

Modely náhradové migrace celkového počtu obyvatel průměrného věku v populaci (39,8 roku) konstantního podílu osob v produktivním věku (P20–59/Ptotal) RokKumulované saldo náhradové migrace (v tisících) Celkový počet obyvatel k (v tisících)

Modely náhradové migrace celkového počtu obyvatel průměrného věku v populaci (39,8 roku) konstantního podílu osob v produktivním věku (P20–59/Ptotal) RokKumulované saldo náhradové migrace (v tisících) Celkový počet obyvatel k (v tisících)

DĚKUJI ZA POZORNOST!