Trnková Alžběta Jelínková Gabriela.  * 9. 6. 1948, Minden – 21. 12. 1948, New York  Židovský původ  Zajem se o botaniku, zoologii, geografii, astronomii.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do studia dějepisu
Advertisements

Metodologie historického výzkumu volného času
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Úvod do sociální a kulturní antropologie
Etnická antropologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Rasismus.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Analytická psychologie
Média a masová kultura Trojí pojetí kultury: antropologické, sémiotické, každodenní Zdroj masové kultury: masová společnost nebo masová média? Masová společnost:
Struktura a obory sociologie VY_32_INOVACE_ZSV3r0102 Mgr. Jaroslav Knesl.
Emile Durkheim (1858 – 1917). Život E.D. Narozen v židovské rodině s rabínskou tradicí Krátce katolicmus, později agnostik Celoživotní zájem o náboženství.
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
- zabývají se studiem živých soustav
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
• ETNIKUM • SPOLEČENSKÁ SKUPINA • NÁROD
O ZAKLADATELÍCH AMERICKÉ SOCIOLOGIE Lester F.WARD ( ) patřil k nejstarší generaci zakladatelů americké sociologie. Jeho dílo bylo polemikou s názory.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Strukturalismus a jeho pohled na dějiny KARKOŠ, C4B.
Základní principy geografického výzkumu
Filosofická antropologie, K. Lorenz - 8 smrtelných hříchů
Dějiny psychologie Strukturalismus.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sociologie ?.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Vztahy geografie k ostatním vědám
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Dějiny tělesné výchovy a sportu. Přednášející Mgr. Ladislav Černý kancelář č. 204 sportovní hala UJEP konzultační hodiny:úterý.
• ETNIKUM • SPOLEČENSKÁ SKUPINA • NÁROD
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí.
Pedagogika jako vědecká disciplína
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
I. Úvod do předmětu 1a. Historie a dějepisectví, historické prameny, metody historické práce.
LEWIS HENRY MORGAN ( ).
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Socializace Kejřová.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Dějiny tělesné výchovy a sportu
Dějiny psychologie Strukturalismus.
Sociální psychologie.
Úvod do psychologie II. přednáška
Základy demografie Přednáška 1.
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Rasy, národy a náboženství
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Trnková Alžběta Jelínková Gabriela

 * , Minden – , New York  Židovský původ  Zajem se o botaniku, zoologii, geografii, astronomii a historii kultury  Studium na univerzitách v Heildlbergu, Bonnu a Kielu  1883 – expedice do Baffinovy země – zkoumal zde eskymáckou kulturu  Působení v Královském etnografickém muzeu v Berlíně, přednášení na zdejší univerzitě

 1886 – odchod do USA → výzkum indiánských kmenů  Organizátorská a pedagogická činnost  Založil časopis Scienece (1887)  Jeden ze zakladatelů Americké antropologické společnosti  Modernizace časopisu American Anthropologist

 Správce antropologických sbírek v Americkém muzeu přírodní historie  1889 – vedoucí Katedry antropologie na Kolumbijské univerzitě

 Průkopník moderní antropologie  „otec americké antropologie“  Přispěl k rozvoji jednotlivých antropologických subdisciplín  Antropologie = komplexní věda, zabývající se integrálním studiem vztahů rasy, jazyka a kultury

 Zahrnuje poznatky z : Fyziologie a anatomie Etnografie a etnologie Archeologie a prehistorie Lingvistiky Psychologie a sociologie  Antropologii rozděluje na 1. Fyzickou antropologii 2. Kulturní antropologii

 Popírá existenci vyšších a nižších ras  Antropologický výzkum židovských přistěhovalců do USA → bezprostřední a pružné přizpůsobení lidského organismu změnám vnějšího přírodního a sociálního prostředí → popření teorie neměnnosti biologických rasových dispozic

= historická věda zkoumající dějiny lidské společnosti 1. Lingvistická antropologie 2. Archeologie Lingvistická antropologie  Základ výzkumu - znalost jazyka dané kultury  Jazyk = prvořadé svědectví o charakteru dané kultury

 Společenské jevy nelze redukovat na uzavřený systém zákonů, který by šel aplikovat na všechny kultury  Kulturní antropologii nelze brát jako exaktní vědu

 Studie kulturní změny = kontakt různých kultur, šíření kulturních prvků z jednoho společenství do druhého  V dějinách lidstva je rozhodující migrace a difuze  Nutné zkoumat jednotlivé zvyky a obyčej dané kultury v souvislosti s jejich geografickým šířením mei sousedními kulturami

 Na utváření osobnosti má vliv daná kultura a společnost, nikokli biologické předpoklady  Teorie kultury nelze založit na filosofických či logických spekulacích  Je nutný dlouhodobý terénní výzkum  Použití přísných empirických metod založených na procesu indukce

 Sociální organizace a tajná společenství Indiánů Kwakiutl (The Social Organization and Secret Societies of the Kwakiutl Indians) (1897)  Vědomí archaického člověka (The Mind of Primitive Man) (1911)  Tsimšinská mytologie (Tsimshian Mythology) (1916)  Primitivní umění (Primitive art) (1927)  Antropologie a moderní život (Antropology and Modern life) (1928)

 Franz Boas vychoval celou řadu významných antropologů  Clark Wissler  Alfred Luis Kroeber  Robert Harry Lowie  Ruth Benedictová  Margaret Meadová

 Soukup, Václav (2004): Dějiny antropologie. Praha: Karolinum. ISBN  Kokaisl P.(2007): Základy antropologie. Skriptum PEF CZU, Praha. Internetové zdroje:  3%A9s  ku.php?id=americky_difusionismus_f.boas&s[] =franz&s[]=boas