NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/34.1073 NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_08_Petr Bezruč TÉMA SADY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PETR BEZRUČ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou P. Bezruče…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0360BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0460BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Anarchističtí buřiči charakteristika.
VY_32_INOVACE_ČJPS20660BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.18 II
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
¨-4-.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_03_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
František Ladislav Čelakovský
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj02/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Christian Morgenstern Šibeniční písně
Petr Bezruč Český jazyk 7. ročník ZŠ
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE - Verlaine, rimbaud…
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Generace tzv. buřičů 2 8. ročník Generace tzv. buřičů Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové.
Spisovatelé dětské literatury
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Generace tzv. buřičů 8. ročník.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Konstantin Biebl životopis, sbírky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Petr Bezruč Název sady: Český jazyk 9.ročník Číslo projektu:
Balada. lyrickoepická báseň s ponurým dějem a tragickým koncem děj se točí kolem viny a následného trestu vystupují v ní nadpřirozené síly a bytosti.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_273_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Petr Bezruč NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková organizace.
ANTONÍN SOVA - DÍLO. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_04_Antonín.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.4 Petr Bezruč Název sady: Český jazyk 9. třída Číslo projektu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Lucie Imrová NÁZEV:VY_12_INOVACE_01B_02_Petr Bezruč: Slezské písně TEMA:Česká.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Novalis. Název školy:Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Jan Neruda - dílo.
Petr Bezruč: Slezské písně
Petr Bezruč vlastním jménem Vladimír Vašek
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Viktor Dyk - dílo Obr. 1.
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Literatura vlády Karla IV.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_03 Prokletí básníci
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
A. Sova – Květy intimních nálad
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Pohlavní soustava muže
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jan Skácel životopis, básnické.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ivan Blatný, Jan Zahradníček životopis,
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_08_Petr Bezruč TÉMA SADY : Literatura 19. a 20. století ROČNÍK : septima DATUM VZNIKU: prosinec 2013 AUTOR : Mgr. Kateřina Benešová

Anotace Výukový materiál je určen k výkladu o Petru Bezručovi a práci s jeho texty. Studenti mají mít na danou hodinu přečtenu Maryčku Magdónovu, pracuje se tedy se znalostí celého textu a jeho interpretací. V textech jsou vyhledávány básnické prostředky. Materiál je doplněn o audio ukázku.

Životopis 1867 – 1958 Vlastním jménem Vladimír Vašek (syn slezského buditele Antonína Vaška – gymnaziální profesor, odpůrce Rukopisů) Studia v Praze – setkává se s TGM, V. Mrštíkem, a dalšími Poštovní úředník ve Frýdku Místku a v Brně Spjat se Slezskem – sociální a národnostní poměry v beskydském kraji (téma většiny jeho básní) Během 1. sv. v. byl krátce vězněn – pokládali ho z autora protirakouské básně (hrozil mu trest smrti za velezradu) Plicní choroba Melancholický, apatický, uzavřený, nevázaný způsob života Obr. 1

Tvorba Autor jediné básnické sbírky – „Slezské písně“, která původně vyšla v Herbenově Času jako Slezské číslo Měsíc poté vychází knižně v nákladu 3000 výtisků V kontextu české literatury se jedná o ojedinělou poezii – k anarchistickým buřičům je řazen poněkud uměle, čerpá ze symbolismu a České moderny Národní a sociální tematika, ale i milostné básně Obr. 2

Maryčka Magdonova Cos to za ženicha vybrala sobě? Bodák má k rameni, na čapce peří, drsné má čelo, ty jdeš s ním do Frydku, půjdeš s ním, Maryčko Magdonova? Cos to za nevěstu? Schýlená hlava, fěrtoch máš na očích, do něho tekou hořké a ohnivé krůpěje s lící, co je ti, Maryčko Magdonova? Frydečtí grosbyrgři, dámy ze Frydku jízlivou budou se smáti ti řečí, se synky uzří tě Hochfelder žid. Jak je ti, Maryčko Magdonova? V mrazivé chýši, tam ptáčata zbyla, kdo se jich ujme a kdo jim dá chleba? Nedbá pán bídných. Co znělo ti v srdci po cestě, Maryčko Magdonova? 1)Zasaďte ukázku do kontextu celé básně. Osiřelá Maryčka se chtěla postarat o sourozence, kradla dřevo, byla udána, dráb ji vedl do Frydku, po cestě spáchala sebevraždu 2)Doložte v textu sociální tematiku. Bída Magdonovy rodiny x frydečtí grosbyrgři (bohatí měšťané), dámy 3)Vyhledejte 3 různé básnické prostředky. 4)Vyhledejte nářeční slova. metafora Řeč. otázka refrén dialekt

Pomník Maryčky Magdonové, Staré Hamry Obr. 3 AUDIOUKÁZKA: Jaromír Nohavica - Maryčka Magdonova

Slezské písně Tematické rozdělení básní: 1. Národnostní – Němci, Poláci, Židé, Češi – národnostní útlak – Kantor Halfar 2. Sociální – bída, velké sociální rozdíly, tvrdá práce – Ostrava, Maryčka Magdonova 3. Intimní – láska, smutek, zklamání – Labutinka, Červený květ Častá autostylizace básníka – staví se do pozice slezského barda, jeho osoba je neustále přítomna, burcuje a provokuje, vyzývá k činu Dialekt, knižní výrazy

Červený květ Za temným oknem, v květníku sivém, hrubý a špičatý mračil se kaktus. Jednoho jitra červený z lodyhy vyrazil kalich, červený květ. Byl u nás básník, co jiné měl oči, co měl rád vonné a nádherné růže. Distichem zvučným pochválil růži a odsoudil pyšně ten rudý květ. Jsou duše drsné, co samy šly žitím, hroty a ostny je zalily vrchem. Co měly v srdci? Kvetly-li jednou a kvetly-li v noci, hleď, rudým květem… 1)Co je obsahem textu? Osamocenost básníka Drsný kaktus (básník) Vzácnost květu – 1 b. sbírka 2)Co symbolizuje červená barva? Barva revoluce a vzpoury 3)Jakým druhem verše je báseň psána? Volný verš 4)Vyhledejte básnické figury. anafora Řeč. otázka epizeuxis apoziopeze

Citace 1. Obr. 1: NEZNÁMÝ AUTOR. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2. Obr. 2: NEZNÁMÝ AUTOR. knihy.abz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3. Obr. 3: NEZNÁMÝ AUTOR. preshranicnispoluprace.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: hamry/pamatky-a-zajimavosti/ 4. BEZRUČ, Petr. Maryčka Magdonova [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: pisne.html 5. BEZRUČ, Petr. Červený květ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 6. KARPATSKÝ, Dušan. Labyrint literatury. Praha: Albatros, 2008, ISBN