HOMO SAPIENS. Homo sapiens ( člověk rozumný) žil ve středním paleolitu před 250 000-40 000 let př.n.l. na území Evropy, Afriky a Asie. K tomuto druhu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Advertisements

P ŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Vývoj lidoopů a člověka A – giboni (více druhů) B – orangutan C – gorila D – šimpanz učenlivý E – šimpanz bonobo F – člověk Oddělení vývojových linií 1.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Člověk dnešního typu  Šablona: III/2  Číslo: 67  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se.
Vývoj člověka Australopiték,Člověk zručný, Člověk vzpřímený, Člověk rozumný ; člověk neandrtálský, Člověk dnešního typu.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
E KOLOGIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_19_Ekologie Téma: Člověk a příroda Číslo.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Občanský zákoník – fyzické osoby Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám -
nejdelší historická etapa archeologie= jediný zdroj informací období vzniku a vývoje člověka, společnosti a kultury.
Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Lásko má ! Mám pro tebe růži. Hybaj já chci mamut a!
Člověk neandertálský a jeho pomůcky. Člověk neandertálský Neandertáleci žili odloučeně v Evropě,kde řádili kruté zimy. Po stovky let však tento světadíl.
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
Pravěk Vývoj člověka.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Člověk a vývoj civilizace
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Předchůdci člověka VY_32_INOVACE_15
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_5/14_ČLOVĚK A PŘÍRODA
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_18
Přírodopis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Vznik a vývoj člověka.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Nejbližší předkové člověka Autor: Kamil Bujárek,
Delfín Skákavý Vypracoval: Martin Polášek
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Daň z příjmů právnických osob
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Savci jsou vývojově velmi pokročilá třída obratlovců a v současné době osidlují téměř celý svět. Jejich hlavním spojovacím znakem je výživa mláďat produktem.
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Pravěk - Doba kamenná Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
K SOCIALIZACI – VLČÍ DĚTI
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
PRVNÍ LIDÉ – 6 .třída.
Evropa poloha Jan Dušek.
ENEOLIT.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
VY_32_INOVACE_5/15_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Základní škola, Hradec Králové
PRO ZÁJEMCE O FOTOGRAFOVÁNÍ
DĚJEPIS = HISTORIE. DĚJEPIS = HISTORIE HISTORIE je věda, která se zabývá vývojem lidské společnosti (= dějinami) od vzniku člověka až po současnost.
MŠ,ZŠ,SŠ pro sluchově postižené Valašské Meziříčí
Původ a Vývoj člověka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi z oblasti původu.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
VY_52_INOVACE_52_ Vývoj člověka – učební text
ČLOVĚK ROZUMNÝ Člověk vyspělý ( Homo sapiens sapiens)
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
STAROVĚKÉ ŘECKO.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Transkript prezentace:

HOMO SAPIENS

Homo sapiens ( člověk rozumný) žil ve středním paleolitu před let př.n.l. na území Evropy, Afriky a Asie. K tomuto druhu patří i dnešní lidé. Rozděluje se na 2 druhy:

Homo sapiens steinheimensis je pojmenován podle místa nálezu - Steinheim v Německu. Starší předchůdce neandertálského člověka žil před lety, měl méně primitivních znaků než neandertálec, mozkovna asi 1200cm3.

Homo sapiens neanderthalensis žil asi lety. Nebyl zcela vzpřímený, jeho výška byla asi 160cm, měl mohutný chrup a nadočnicové oblouky, sražené čelo, postrádal bradu, mozkovna naopak mohla mít kapacitu v rozmezí od 1400 do 1700cm3, což je více než u soudobého člověka. Pozůstatky tohoto typu člověka byly objeveny v údolí Neandertal u Düsseldorfu.Evropské jeskyně obývali až do doby před asi lety.

Všechny druhy rodu Homo používaly nástroje, jazyk a poměrně vyspělou kulturu. Z anatomických znaků je zásadní především zvětšení objemu mozku, čelo od očí stoupá vzhůru, lebka se zakulacuje, dochází k určité redukci zubů, zkracování rukou a naopak prodlužování nohou. Člověk je všežravec. Modernějším druhům člověka, včetně jediného současně žijícího člověka moudrého je vlastní užívání oděvů jednak pro ochranu před klimatickými a jinými mechanickými a tepelnými účinky okolního prostředí a jednak jako součást společenského chování a jeho znaků a určení role ve společnosti.

Homo sapiens sapiens současný člověk, který se fyzicky již téměř neliší od nás. První lidé tohoto typu (označováni jako předvěcí - typ fosilis) žili přibližně v rozmezí mezi lety př. n. l. Za první příslušníky dnešního člověka se považují první zemědělci, opustivší kočovný způsob života.

Člověk jako druh se množí stále a množí se rád. Kromě svých nejbližších příbuzných šimpanzů je také jediným známým druhem pářícím se i bez potřeby produkce potomstva. Samice je březí zpravidla devět měsíců. Po této době vrhá jedno, někdy i více mláďat, jež jsou podle oblasti výskytu závislá na matce osmnáct a někdy i více let.