Hranice. Definice: Státní hranice jsou smluvní linie v terénu, které oddělují území jednoho suverénního státu od území jiného suverénního státu nebo od.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Souřadnice v geometrickém plánu a ZPMZ
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
příklady státních hranic
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Politická geografie II
EVROPA SE PŘEDSTAVUJE Poloha:
Státy a jejich seskupení
Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K.
AMERIKA.
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
Co to je státní hranice? hranice,která vymezuje území státu
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Kypr.
Kartografie.
Obsah Asie Mapa Asie Rozdělení Asie Hranice Členitost Povrch Pohoří
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
TVORBA TÉMATICKÝCH MAP
Společenské a hospodářské prostředí
STÁTNÍ HRANICE.
Kartografie a topografie
Evropa – poloha, povrch 5. ročník
PORTUGALSKO.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 7, 8  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 55 sekund opisování 
ASIE PŘÍRODNÍ PODMÍNKY.
AMERIKA poloha, rozloha, členění
Ze začátku doporučuji pracovat ve skupině nebo dvojicích
MALTA Repubblika ta‘ Malta
EVROPSKÁ UNIE NEJVĚTŠÍ politická a HOSPODÁŘSKÁ INTEGRACE
Jižní Afrika.
Made in China Lubomír Bureš
Státy a jejich hranice Stát = základní politická a mocenská jednotka
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
POLITICKÁ MAPA SOUČASNÉHO SVĚTA
Závěrečné opakování Geografie obyvatelstva a sídel.
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
 Vysvětli pojem stání hranice.stání hranice  Každý stát má svůj charakteristický tvar území, lemovaný státní hranicí. Jak vlastně tyto hranice vznikly?hranice.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_04_Česká republika – vodstvo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ – Státy a jejich hranice Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Vnitrozemské státy Problematika států bez přístupu k moři.
Šablona. Anotace : výkladová prezentace věnující se Kanadě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
Klepněte pro vložení textu ASIE. Eurasie Jedna velká pevnina = Eurasie Proč se dělí na Evropu a Asii? Hranice mezi Evropou a Asií: Ural – Kaspické moře.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Trigonometrie v praxi, aneb Obrázek přejat z: outdoors.com.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_Z6-002 Předmět ZEMĚPIS 6.ROČNÍK.
Jižní Afrika. I. Přírodní podmínky 1.Nejvyšší pohoří na jihu Afriky (5 + 4). 2.Střed kontinentu na jihu Afriky vyplňuje poušť (8). 3.Při pobřeží Atlantiku.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Stát Definice, funkce, typy.
Geografická kartografie
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Světadíly
Geopolitika Státy a závislá území 1.
Evropa – poloha, rozloha, členitost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Terénní práce Vylišení porostního detailu
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Hydrosféra – vodní obal země.
VY_52_INOVACE_06_02_Evropa (poloha, členitost, rozloha)
Škola:. Základní škola Kladruby
Transkript prezentace:

Hranice

Definice: Státní hranice jsou smluvní linie v terénu, které oddělují území jednoho suverénního státu od území jiného suverénního státu nebo od území, které nepodléhá suverenitě žádného státu Jde o místa přímého kontaktu specifických právních řádů jednotlivých států, které mohou být vzájemně konfliktní

Starověk a středověk: neexistovaly hraniční linie, ale (po)hraniční pásy (terranullius) Hraniční pásy byly zpravidla vylidněné a často měly i obrannou funkci Široké byly v neproduktivních oblastech, zužovaly se se vzrůstající hustotou zalidnění

Od 15. století do roku 1870 bylo zakázáno osidlování 50–90 km širokého pásu oddělujícího Čínu a Koreu

1659 tzv. pyrenejská smlouva – první oficiální liniová hranice Pozůstatky v současnosti: „hranice“na Arabském poloostrově, demilitarizovaná hraniční pásma, neutrální hraniční zóny a v podstatě i nárazníkové státy „strach“ států z neobydlených nebo nepřístupných příhraničních pásů

…probíhá ve 4 fázích Alokace Delimitace Demarkace Administrace

Politické rozhodnutí o příslušnosti určitého území Popis průběhu nové hranice na základě význačných bodů, přírodních, společenských a historických útvarů Alokace hranic má zpravidla podobu písemné smlouvy

Určení přesného průběhu hranic na mapách velkých měřítek Většinou spojeno s terénním šetřením, ověřováním majetkových poměrů, dopravní dostupnosti apod.

Vyznačení hranic v terénu tak, aby byl jejich průběh snadno identifikovatelný

Údržba a pravidelná obnova hraničních znaků Sledování přirozených změn hranice Regulace hraničních vodních toků

Nesplavné řeky: hranice vede ve středu toku Splavné toky: hranice vede středem plavební oblasti toku Problém – ostrov Talpatti

jezera: hranice vede po ekvidistantě Problém: Kaspické moře pohoří: hranice vede po rozvodnici

Hraniční znaky Hraniční ploty* Hraniční valy* hraniční zdi*

Tradiční, ale značně kritizované a metodologicky sporné je dělení hranic na: Přírodní hranice Umělé hranice

Vázány na překážku v terénu: Pohoří Řeka Bažina Poušť Mořské pobřeží do poloviny 20. století jednoznačná tendence preferovat přírodní hranice Limitem použití principu byla znalost terénu Negativa: Nikdy nemají zcela liniový charakter Problém umělých úprav

Jednoduché, často ale nepřirozeně kříží průběh liniových fyzickogeografických prvků obtížná obrana Problém loxodoroma X ortodroma

Etnické Historické Astronomické hranice Geometrické hranice