Konkrétní případy nutričně- epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Advertisements

Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Toxické účinky nízkých dávek
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Měření frekvence nemocí v populaci.
Hodnocení zdravotních rizik škodlivin v ostravském ovzduší
Biopotraviny ve školním stravování
Alimentární intoxikace
Staphylococcus aureus
Listerióza a nutriční toxikologie
Hodnocení expozice.
Ing.Miroslava Rýparová
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
3. SEMINÁŘ měření frekvence nemocí v populaci.
Analýza nákladové efektivity: panitumumab+mFOLFOX6 vs
Hodnocení zdravotních rizik úvod Pro bakalářské studium VZ Milena Černá.
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i.
Hodnocení zdravotních rizik
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Výživa I..
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Epidemiologie, dědičné riziko, možnosti genetického testování a prevence MUDr. Marie Navrátilová, PhD. Oddělení epidemiologie a genetiky nádorů, Masarykův.
Nová role sestry - sestra kontroly infekcí Bc. Kapounová Gabriela Nemocnice Na Homolce.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Listerióza, ČR, 2006/2007 průběžné pracovní materiály poslední revize: živá neuzavřená data.
„ The association of infectious agents and schizophrenia“ DANIELA KRAUSE, JUDITH MATZ, ELIF WEIDENGER, JENNY WAGNER, AGNES WILDENAUER, MICHAEL OBERMEIER,
BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Připravované změny v očkovacím kalendáři v České republice MUDr.Michael Vít, PhD.
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
Konkrétní případy nutričně-epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Simulace podnikových procesů
Epidemiologie infekčních nemocí - epidemiologie speciální
CHŘIPKA.
DOPAD plošného HPV očkování v České populaci
Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. Česká diabetologická společnost
Výživa v OVZ Zákon č. 96/2004 Sb., § 9, odst. 3: Za výkon povolání zdravotního laboranta se považuje laboratorní činnost v rámci diagnostické péče a vyšetřování.
- váhy jednotlivých studií
Epidemiologicky rizikové potraviny
Rutinní zdravotnická statistika
SYLABUS K PŘEDMĚTU GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE
SYLABUS K PŘEDMĚTU GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ
Alimentární intoxikace
Státní ústav pro kontrolu léčiv
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Riziková místa (nejen) ve společném stravování aneb malé kompendium bezpečné výživy člověka Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 6. prosince 2017, 13,30- 15,00 hod. Seminární místnost,
Epidemiologicky rizikové potraviny
Hodnocení zdravotních rizik
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Konkrétní případy nutričně-epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Transkript prezentace:

Konkrétní případy nutričně- epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.

Quantitative Microbial Risk Assesment (QMRA) Identifikace nebezpečí: identifikace patogenních agens na základě klinických, laboratorních, epidemiologických poznatků. Charakterizace nebezpečí (vztah dávka – účinek) ◦ Kazuistiky a série kazuistik (klinické případy), studie případů a kontrol (epidemie) ◦ Epidemiologická surveillance (deskriptivní studie): výskyt nemocí v populaci, výskyt patogenů v potravinách, popř. infekční dávka Odhad expozice: ◦ Bodový odhad: spotřební koš potravin, expoziční scénáře („what-if“) ◦ Modelování („dobrý výsledek vzniká jen díky dobré kombinaci osvědčených dílů – viz stavba domu“):  Lineární funkce: jedna expozice = jeden následek  Exponenciální funkce: jedna expozice = více následků (následný interhumánní přenos v rodině, sdílení potravin…)  Logistická funkce: s velikostí dávky roste následek, ale extrémní dávka již následek nevyvolá (vyčerpání vnímavosti populace, senzorické změny potraviny a odmítání konzumace) Charakterizace rizika: ◦ odhad pravděpodobnosti nepříznivého zdravotního účinku, vč. odhadu velikosti nejistot.

Základy modelování Proč model? ◦ Předpověď chování systému ◦ Porozumění ◦ Trénink Typy modelů ◦ Mentální ◦ Fyzické ◦ Matematické  Binomická funkce: jaká je pravděpodobnost, že onemocní 1 člověk z 10-ti, když pravděpodobnost vzniku nákazy je 10 %? Právě 0,39. ◦ Výpočetní Postup ◦ Formulace problému ◦ Návrh a verifikace modelu ◦ Simulace  „co se stane, když…“

Binomická funkce B(10; 0,1)

Nemocní a zemřeli v souvislosti konzumace potravin v USA (Mead et al., 1999) Cíl: ◦ Kvantifikace dopadu alimentárních nákaz na zdravotní stav populace Metodika: ◦ Národní surveillance systém Výsledky: ◦ 76 mil. nemocných, 325 tis. hospitalizovaných, 5 tis. úmrtí ročně (odhad) ◦ 75 % alimentárních nákaz připadá na 3 hlavní patogeny (Salmonella, Listeria, Toxoplasma) PatogenPřípadů celkem (odhad) Hlášených případů Poměr hospitalizovaných Smrtnost SporadickéEpidemické Salmonella non-typhoid ,2210,0078 Campylobacter spp ,1020,0010 Listeria monocytogenes ,9220,2000 Toxoplasma gondii

Epidemiologie sporadických případů salmonelóz u dětí do 1 roku (Jones TF et al., 2006) Hodnoty odds ratio pro rizikové faktory v 5-ti denní anamnéze před vznikem onemocění u dětí do 1 roku. Studie případů a kontrol z národního surveillance systému USA. ◦ Kontakt s ostatními infikovanými dětmi4,4 (95 % CI: 1,8 – 10,7) ◦ Cestovatelská anamnéza8,9 (95 % CI: 2,6 – 30,9) ◦ Kontakt s hospodářskými zvířaty2,1 (95 % CI: 0,5 – 9,3) ◦ Kojení0,5 (95 % CI: 0,3 – 0,6) ◦ Konzumace náhradní kojenecké výživy2,0 (95 % CI: 1,4 – 2,8) ◦ Konzumace vajec „na měkko“2,7 (95 % CI: 0,9 – 7,6) ◦ Konzumace mas1,7 (95 % CI: 1,1 – 2,7) ◦ Konzumace drůbežího masa3,2 (95 % CI: 2,1 – 5,1)

The European Union Summary report on Trends and Source of Zoonozes, Zoonotic agents and Foodborne outbreaks in EFSA Journal 2011; 9(3); doi: /j.efsa