Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_08_Časová pásma Číslo projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
Autor: Mgr. Helena Nováková
Časová pásma.
Autor: Mgr. Helena Nováková
Určování času na Zemi Rozdíly času na Zemi odpovídají rozdílům zeměpisných délek daných míst – tj. 1° zeměpisné délky = rozdíl v čase 4 minuty – 1 hodina.
Časová pásma, datová hranice, smluvený čas
Čas na Zemi Jan Dušek.
Autor: Mgr. Helena Nováková
Kartografie a topografie
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ STŘEDNÍ EVROPA NĚMECKO 8. třída.
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova VY_52_INOVACE_162_časová pásma Vytvořil: Jana Slaboňová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova.
MÍSTNÍ ČAS, PÁSMOVÝ ČAS Jan Dušek.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: 17.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2PRV2,3_26.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Americké regiony- U.S.A Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPISNÉ SOUŘADNICE 1 ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ – Státy a jejich hranice Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Časová pásma.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ – Pevniny a oceány Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Čas na Zemi Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_06_Čas na Zemi Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Poloha, členitost Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_26_10_Z9_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Co je a co není město? Základní škola Libina,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa-Poloha a členitost Evropy Název sady: Zeměpis 7. ročník.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_02_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: ČESKO SE PŘEDSTAVUJE Základní škola Libina, příspěvková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ opakování učiva 6. ročníku Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín  Materiál slouží jako výkladová prezentace k tématu „Konstrukční typy PC“, je vhodný.
Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Autor.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_35.
Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Autor.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS NA ZEMI ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
USA AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_16_Z7_Skála
Kanada AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_17_Z7_Skála
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_06_20 Lesy světa
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 6
Západní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
JIŽNÍ ASIE AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_16_Z7_Skála
Název školy: Základní škola T. G
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola T. G
Průmyslové oblasti AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
Těžební průmysl AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Najdete na Skupina A – obr. č. 1 Najdete na
Střední Amerika AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_06_ZEMĚPIS
Amerika – Vodstvo AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Jak lidé využívají přírodu
Domov, obec, stát, světadíl
Název školy: Základní škola T. G
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Česko - Doprava AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Velká Británie AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Ochrana krajiny a přírody ČR
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Evropa – obyvatelstvo AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Lidé na Zemi AUTOR: Mgr. Aleš Skála
4. a II Čas a datum.
Evropská unie AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Najdete na Skupina A – obr. č. 1 Najdete na
Najdete na Skupina A – obr. č. 1 Najdete na
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola T. G
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_08_Časová pásma Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Anotace: 6. třída, zeměpis, prezentace je určena jako vizuální podpora k učivu časová pásma.

Č ASOVÁ PÁSMA

Každé místo na Zemi má svůj místní čas. Na různých místech je různý čas. To znamená, že i na různých polednících je různý čas Při rozdílu 15° se mění čas o hodinu

Podívejte se na mapu světa. Co znázorňují barvy na této mapě? Najděte polohu ČR. Ukažte na mapě místa, která mají stejný čas jako naše země. Obr. 1

Velká Británie (Londýn) 0°- Základní poledník 12 hodin Západoevropského času Česká republika 15°vzd Jak se změní čas, máme-li rozdíl 15°?

Správně Čas se změní o 1 hodinu. !!! Bude ale v ČR hodin 11 nebo 13 hodin? !!!

Jak se tedy mění čas? Směrem na Vpřičítáme Směrem na Z odčítáme Obr hodina +2 hodiny -1 hodina

Jak se tedy změní čas? Velká Británie (Londýn) 0°- Základní poledník 12 hodin Západoevropského času Česká republika 15°vzd = hodin

Úkoly : 1) Na nultém poledníku mají 8 hodin. Kolik hodin mají na 30°vzd? 2) V Londýně mají 18 hodin. Kolik hodin mají v Dháce, která leží na 90°vzd?

Úkoly : 3) V Londýně mají 12hodin. Kolik hodin mají v Bogotě, která leží na 75°zzd? 4) V České republice máme 10hodin. Kolik hodin mají v Los Angeles, které leží na 120°zzd?

Každé místo na Zemi má svůj místní čas. Místní čas v naší obci je nyní …….. Nultý poledník prochází Hvězdárnou Greenwich v Londýně a čas na Nultém poledníku se označuje jako čas Západoevropský nebo SVĚTOVÝ. Česká republika se nachází v pásmu Středoevropského času

P OUŽITÉ ZDROJE Červený, Pavel a spol.: Zeměpis 6 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Fraus, Plzeň, 2.vyd ISBN Obr. 1 TimeZonesBoy. [online] [cit ]. File:DEC31 World Time Zones.png. Dostupné z WWW: Obr. 2 [online] [cit ]. File:Time zones of Europe-L.png. Dostupné z WWW: