O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

Lom světla (Učebnice strana 172 – 174)
Odraz světla na rovinném zrcadle
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Odraz světla. Zákon odrazu světla
Sabina Mikulecká Anna Hejlová
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_607_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Jevy na rozhraní dvou prostředí
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Digitální učební materiál
Odraz světla.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_608_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Lom světla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , červen.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
LOM A ODRAZ VLNĚNÍ.
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
GYMNÁZIUM ALOISE JIRÁSKA, LITOMYŠL, T. G. MASARYKA 590 Šablona: III/2 Číslo vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_4-089 Předmět: Fyzika, Fyzikální seminář.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
Název projektu: Škola a sport
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Rozklad světla optickým hranolem Číslo DUM: III/2/FY/2/3/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla – II.část
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Odraz světla Číslo DUM: III/2/FY/2/3/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Fyzika - optika Zákon odrazu u zrcadel a zákon lomu u čoček.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P ÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Příklady na zákon lomu Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Elektrický proud II Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla I. část
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Třída 3.B 3. hodina.
Transkript prezentace:

O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_2.FY.26 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: září Ročník: 4. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhSvětelné jevy Materiál slouží k výkladu fyzikálního jevu odraz světla a skutečností z něho vyplývajících (rozptyl světla, barva předmětů). V prezentaci je pomocí názorných obrázku vyložen zákon odrazu a jeho využití v reálném optickém přístroji (periskop). Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami a příklady. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Rozhraní optických prostředí Prochází-li paprsek světla z jednoho optického prostředí do druhého, dochází k dopadu paprsku na rozhraní těchto dvou prostředí k  kolmice dopadu – kolmice na rovinu rozhraní vztyčená v místě dopadu paprsku α  úhel dopadu – úhel mezi dopadajícím paprskem a kolmicí dopadu

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Rovina dopadu Rovina dopadu je myšlená rovina určená kolmicí dopadu a dopadajícím světelným paprskem Rovina dopadu je vždy kolmá na rozhraní v místě dopadu

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zákon odrazu Platí zákon odrazu: Velikost úhlu odrazu α ´ se rovná velikosti úhlu dopadu α, paprsek dopadajícího i odraženého světla leží v rovině dopadu.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zákon odrazu Odražený paprsek zůstává v rovině dopadu Rychlost světla se odrazem nijak nemění  celý děj probíhá v jednom prostředí

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Rozptyl světla Při odrazu světla dochází k jeho rozptýlení vlivem nerovností povrchu Míra rozptylu je určená mírou nerovnosti povrchu S menším rozptylem světlo odráží hladké materiály (zrcadla, leštěné povrchy) Velký rozptyl vykazují hrubé a strukturované materiály – např. papír

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Barva těles Barva těles je určená tím, jaké složky jsou při odrazu pohlceny a jaké se naopak dobře odráží – červené předměty pohlcují všechny složky spektra kromě červené U průhledných předmětů je jejich barva určena složkami, které jsou při průchodu světla více pohlceny

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Periskop Odrazu světla se využívá v mnoha optických zařízeních, například v periskopu Zařízení, které umožňuje pozorovateli sledovat okolí z bezpečného zákrytu Skládá se minimálně ze dvou rovnoběžných zrcadel - viz obrázek V praxi obsahuje další optické prvky (hranoly, čočky) a funguje zároveň jako dalekohled [2] [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Otázky k opakování Vysvětli pojmy: o Kolmice dopadu o Úhel dopadu o Rovina dopadu Formuluj zákon odrazu Na čem závisí barva těles? Vysvětli, proč některé povrchy dopadající světlo rozptylují Vysvětli princip jednoduchého periskopu

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Úloha k zamyšlení Na obrázku vidíš plán dvou učeben, ve kterých učí dvě paní učitelky. Jedna z nich bohužel onemocněla a tak musí učitelka z učebny 1 ohlídat i druhou učebnu. Navrhni systém zrcadel, pomocí kterého by mohla mít přehled i o dění v učebně 2 [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Příklad k zamyšlení Jaké minimální rozměry a výšku pověšení musí mít zrcadlo, aby v něm člověk viděl najednou celou svojí postavu? Pokračuj pro řešení

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Příklad k zamyšlení Nejprve nápověda: Protože odraz světla je symetrický, musí být bod odrazu pro paprsek vycházející ze špičky chodidle přesně v polovině výšky mezi chodidly a okem Obdobně pro temeno hlavy:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] HENISCH. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2] SCHIRM, Christian. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: REICHL, Jaroslav. Odraz světla [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Není-li uvedeno jinak, jsou obrazové materiály dílem autora, vytvořené v open-source sw Inkscape, případně jde o fotografie pořízené autorem materiálu