ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Řešení ochrany obyvatelstva při povodních Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost jednotek požární ochrany při povodních
Advertisements

jmenuji se dráček HASÍK
Ochrana člověka za mimořádných situací
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Jednotky požární ochrany
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Evakuace obyvatelstva
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_06 Název materiálu:Evakuace Tematická oblast:Tělesná výchova – 1. ročník Anotace:V posledním desetiletí.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Integrovaná střední škola,Slaný
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Ochrana před přirozenými a zvláštními povodněmi
HZS kraje Vysočina Varování a vyrozumění
Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka
Organizační členění ÚO
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
13.1 Krizové stavy, varovný signál, evakuace, ukrytí
Ochrana za vzniku mimořádné události
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Mimořádné události – co dělat!
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍ
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI 7. ročník
2) Povodně Mimořádné události Živelní pohromy. Vznik povodní Povodně vznikají následkem zvýšení říční nebo mořské hladiny působením atmosférických poruch.
Protipovodňová ochrana a její organizace
Krizové řízení Seminář.
CHOVÁNÍ V MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍCH
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ochrana obyvatel za mimořádných událostí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Ochrana obyvatelstva při mimořádných událostech a ochrana před povodněmi Přednášející: mjr. Ing. Petr Zeman vedoucí oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva.
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH Magistrát města Olomouce Odbor ochrany.
Ochrana před povodněmi a povodňové orgány obcí Krajský úřad kraje Vysočina odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství oddělení vodního hospodářství.
Opatření ochrany obyvatelstva Ochrana obyvatelstva Varování / vyrozumění Signály Ukrytí Evakuace Nouzové přežití PVČ.
Krizová krevní politika ČR. V České republice je problematika zajištění dodávek transfuzních přípravků řešena ve spolupráci resortů zdravotnictví a obrany.
T 11 Ústavní základy zajišťování bezpečnosti České republiky Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Roční zpráva o stavu požární ochrany Kraje Vysočina za rok 2014.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Řešení mimořádných událostí Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového řízení 1 Školení starostů obcí.
Připravenost orgánů krizového řízení na území Jč kraje k řešení MU/KS Ing. Stanislav MRVKA.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ III EVAKUACE ZÁSADY OPUŠTĚNÍ BYTU EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO IMPROVIZOVANÉ ÚKRYTY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo11 Označení materiálu evo11_tisnove_linky.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0505_evakuace Téma: Evakuace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Povodňová ochrana Ing. Eva Valterová odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství tajemník krajské povodňové komise KRAJSKÝ ÚŘAD.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Městský úřad Nový Bydžov Povodně Oddělení krizového řízení.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
Přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může způsobit.
ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)
OCHRANA PŘED POVODNĚMI § 63 ZÁKONA 254/2001 Sb.. Ochrana před povodněmi jsou opatření k předcházení a zamezení škod při povodních na životech a majetku.
Havarijní plán kraje.
Základní pravidla chování
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ II
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ V.
Anotace Objasnit žákům, co je mimořádná událost a jak funguje integrovaný záchranný systém. Vysvětlit, co je evakuace, jak se při jejím vyhlášení chovat.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ X
Evakuace obyvatel Autor: Bc. Balonová Soňa.
Transkript prezentace:

ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Řešení ochrany obyvatelstva při povodních Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )

Hlavní činností při vzniku zvláštní povodně je okamžitá, rychlá a úplná evakuace obyvatelstva a zvířat z území ohroženého zvláštní povodní. Hlavní činnost při vzniku zvláštní povodně

Evakuace se při přirozených a zvláštních povodních zahajuje na základě rozhodnutí územně příslušných povodňových orgánů, v případě vyhlášení stavu nebezpečí nebo nouzového stavu na povodní ohroženém území na základě rozhodnutí územně příslušného krizového orgánu. Evakuace se provádí podle zpracovaných povodňových nebo havarijních plánů. Zahájení evakuace

Při plánování evakuace je třeba respektovat rozdílné působení dvou základních typů povodňového ohrožení a vycházet z podkladů příslušných povodňových plánů územního celku, krizových a havarijních plánů obcí s rozšířenou působností a kraje. Plánování evakuace

Při ohrožení přirozenými povodněmi se evakuace provádí z prostorů ohrožených záplavami na základě rozhodnutí územně příslušného povodňového orgánu v závislosti na vyhodnocení aktuální povodňové situace a s ohledem na průběh a dobu příchodu záplavové vlny. Při ohrožení zvláštní povodní, při dosažení kritických hodnot sledovaných jevů a pokud hrozí bezprostřední havárie vodního díla doprovázená nebezpečím vzniku povodňové vlny, se provádí okamžitá evakuace ihned po varování obyvatelstva. Evakuace se plánuje s důrazem na rychlost a komplexnost s ohledem na dobu příchodu čela povodňové vlny Provádění evakuace

Evakuační zavazadlo se připravuje pro případ opuštění bytu v důsledku ohrožení přirozenou povodní značného rozsahu a pro opuštění bytu v důsledku ohrožení života vznikem zvláštní povodně. Jako evakuační zavazadlo poslouží např. kufr, batoh nebo cestovní taška. Zavazadlo označte svým jménem a adresou Evakuační zavazadlo

 základní trvanlivé potraviny, nejlépe v konzervách, dobře zabalený chléb a pitná voda – vše na 2 – 3 dny,  předměty denní potřeby, jídelní miska, příbor,  léky, které užíváte, toaletní a hygienické potřeby,  osobní doklady, peníze, pojistné smlouvy a cennosti,  náhradní oděv, obuv, pláštěnka, spací pytel nebo přikrývka,  přenosné rádio s rezervními bateriemi, mobil, přenosná svítilna, zápalky, nůž atd. Doporučený obsah evakuačního zavazadla

Druhý a třetí stupeň povodňové aktivity vyhlašují a odvolávají ve svém územním obvodu povodňové orgány. Podkladem je dosažení směrodatného limitu hladin nebo průtoků stanovených v povodňových plánech, zpráva předpovědní nebo hlásné povodňové služby, doporučení správce vodního toku, oznámení vlastníka vodního díla, popřípadě další skutečnosti charakterizující míru povodňového nebezpečí. O vyhlášení a odvolání je povodňový orgán povinen informovat subjekty uvedené v povodňovém plánu a vyšší povodňový orgán. Druhý a třetí stupeň povodňové aktivity

 soustavou vyrozumívacích center – technická centra pro obsluhy systémů  soustavou dálkového vyrozumění – zabezpečuje dopravu signálů a informací mezi vyrozumívacími centry,  soustavou místního vyrozumění – infrastruktura pro ovládání poplachových sirén a vyrozumění osob,  sítí poplachových sirén – zabezpečuje bezprostřední varování obyvatelstva,  vstupem Hasičského záchranného sboru ČR do sdělovacích prostředků – informování obyvatelstva prostřednictvím rozhlasu a televize  vysílání Českého rozhlasu a České televize,  regionální vysílání rozhlasových stanic,  regionální vysílání televize, kabelová televize. Systém varování a vyrozumění je tvořen

 místní rozhlas,  závodní rozhlas,  pojízdné rozhlasové vozy a megafony,  policie, hasiči,  prostřednictvím spoluobčanů (sousedů) a podobně,  mobilní krizové telefony Další způsoby informování obyvatel

Obydlí  statickou narušenost,  obyvatelnost bytu, domu,  rozvody energií (plynu, elektrické energie),  stav kanalizace a rozvodů vody. Hygienik  zlikvidujte potraviny, které byly zasaženy vodou,  zlikvidujte polní plodiny, které byly zasaženy vodou,  zlikvidujte uhynulé domácí zvířectvo, které bylo usmrceno povodní,  nahlaste hygienikovi výskyt úhynu cizích domácích a divokých zvířat. Po povodni

Humanitární pomoc  finanční pomoc,  pitnou vodu, potraviny, teplé oblečení, hygienické prostředky apod.,  potřebné nářadí pro likvidaci povodňových škod,  další potřebné prostředky. Obnova vodních zdrojů  Při obnově studní a zdrojů pitné vody se řiďte pokyny odborníků a zabezpečte:  vyčištění studny a odčerpání znečištěné vody,  chemické ošetření vody ve studni,  laboratorní prověření kvality vody Po povodni

 Kontaktujte příslušné pojišťovny ohledně náhrady škod:  ohlásit pojistnou událost pojišťovně v souladu s pojistnými podmínkami,  vyhotovit soupis škod, popřípadě je zdokumentovat (fotografie, znalecký posudek, účty, svědectví)  při řešení pojistné události postupujte podle pokynů pojišťovny,  odškodnění obdržíte dle smluvních podmínek po uzavření šetření. Po povodni