Peněžnictví v ČSR 1918 - 1939. Místa organizací „Sdružení“ do roku 1939.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

Nabídka Klubu českých turistů na roky 2008 a 2009 EUROBEDS.
Kroky k založení ERZ v kostce. Organizační příprava  informovat svůj odborový svaz o úmyslu založit evropskou radu zaměstnanců;  zjistit, zda podnik.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada.
Platební karty Podstata Embosované a čipové karty Debetní karty
Bankovní poplatky Téma „Finanční trh“
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
1 Sdružení řemesel a malých podniků ve stavebnictví (CAPEB) FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍHO DIALOGU Leden 2008 Seminář o sociálním dialogu 15. únor 2008 (na projektu.
1 Kapacita sociálního dialogu v ČR Bariéry výkonnosti.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Mzdové výpočty II. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Pracovní vztahy.
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Představení kandidáta na místopředsedu OS
 banka byla založena v lednu roku 1990  tehdy se jednalo o státní peněžní ústav, který byl 5. března 1992 transformován na akciovou společnost  v červenci.
Hypoteční úvěr Stavební spoření
Zaměstnanecký benefit
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Jak na nové členy ? Sekce pro práci s členskou základnou Martin Vacek
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Pharma Factoring Factoring České spořitelny, a.s.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Sportovní klub Case study EKOS P10. Typologie sportovních klubů Dle velikosti (počtu členů) –Univerzální organizace (Sokol, Orel,..) –Velké – nad 300.
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1278Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Roční zúčtování daně Jméno autora: Ing. Zdeňka.
ODMĚŇOVÁNÍ PRACOVNÍKŮ
P OBÍDKOVÉ SLOŽKY, PŘÍPLATKY. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1268Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pobídkové složky,
CELKOVÉ FINANČNÍ PROSTŘEDKY ČINÍ v pokladně a na účtu k ,68 KČ.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_LID_20 Odměňování zaměstnanců. Obsah Odměňování pracovníků Mzda Mzdová soustava Formy a složky mzdy Druhy základní mzdy Pobídkové složky.
90 let sociálního pojištění v České republice 25 let existence České správy sociálního zabezpečení ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ JUDr. Simona Urbánková,
Odborový svaz pracovníků peněžnictví a pojišťovnictví historie a současnost.
Peněžnictví v ČR – rozdělení ČSFR Zásadní význam mělo jednání I. řádného sjezdu OS v březnu 1993, který schválil nové organizační uspořádáni.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 4 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: březen 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
#KonecLevnePrace. 1. Jaká je aktuální situace ve mzdách? 2. Co nám říká ekonomika? 3. Jaký požadujeme růst mezd pro rok 2017? 4. Naše další požadavky?
Dotace, půjčky a řízení likvidity. Dotace Projev přerozdělovacích procesů - uvnitř veřejného sektoru, -směřující k jiným subjektům – NNO, ziskový sektor.
STAŇ SE ČLENEM! STAŇ SE ČLENEM ODBORŮ To určitě! Mnoho dobrých důvodů proč se stát členem odborů.. Protože Tvoje práva jsou naše práce Přesčas y zadarm.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
17. ŘVH FAČR Praha, Struktura použití členských příspěvků.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Výroční zpráva Občanského sdružení Konipaska za rok 2014
Zaměstnanecký benefit
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Finanční zdroje obchodní korporace
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Zhodnocení období 2005 – 2008 v oblasti školství a sportu
Sociální práce TEĎ a TADY II
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
akce platí od do Jaké jsou podmínky pro získání odhadu zdarma?
HYPOTÉKY Odesílání obchodů na zpracování před konce roku 2015
Benefity.
Garantovaná úroková sazba 1,99 % p.a. na 5 i 8 let!
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Transkript prezentace:

Peněžnictví v ČSR

Místa organizací „Sdružení“ do roku 1939

"Sdružení peněžního úřednictva" po vzniku Československa Počty členů : r členů r.1919 – členů Stávka za vyšší platy a lepší postavení úřednictva 1919 Po pětidenní vítězné stávce v roce 1919 prudce vzrostla členská základna až na členů !!!

Stávka v roce 1919

Sruktura „Sdružení peněžního úřednictva“ „Sdružení Peněžního úřednictva“ Ústřední výbor Zájmová skupina bankovní výbor předsednictvo Členská schůze Zájmová skupina pojišťovací výbor předsednictvo Členská schůze Zájmová skupina záloženská výbor předsednictvo Členská schůze Zájmová skupina spořitelní výbor předsednictvo Členská schůze Užší předsednictvoŠirší předsednictvo

Zajímavosti z činnosti „Sdružení“ 1908 vydává „Sdružení“ AGITAČNÍ brožuru, která obsahuje problematiku, působení a poslání „Sdružení“ 1908 činí příspěvek člena 5,- K /měsíc 1910 – podařilo se prosadit 3 členy „Sdružení“ do správní rady Penzijního ústavu českoslovanského peněžnictví. Dochází tak k oficiálnímu uznání „Sdružení“ jako rovnocenného partnera

Meziválečné období ve „Sdružení“ 1919 – 1920 vítězná stávka za vyšší platy a postavení uřednictva 1921 – probíhá zápas o moderní služební řád 1921 – proběhla 5 týdenní stávka, která skončila neúspěchem. Na podporách bylo vyplaceno více jak 3 mil Kč a klesá členská základna Po dalších 3 letech vyjednávání dovedlo „Sdružení“ vyjednávání do zdárného konce a „Služební řád“ byl přijat „Sdružení“ se dostává na předstávkovou úroveň jak v počtu členů, tak v oblasti financí – jsou vyjednány Vyšší kolektivní smlouvy se Svazem čs. bank, Svazem čs. pojišťoven, Svazem čs.spořitelen a Jednotou záložen. V této době je organizace velmi silná a je organizováno 60% – 80% zaměstnanců – 1936 dosahuje výše účtů částky 7 mil Kč okupace Československa – násilné sloučení „odborů“

Výňatek z dosažených výhod obsažených ve „Vyšší kolektivní smlouvě“ „Sdružení“1925 K sazbám uvedeným v předchozí stupnici byly dojednány další příplatky: Příbytečné ve výši 30% - 40% Remunerace ve výši 20% (zahrnovala plat včetně příbytečného) Byla hrazena práce přesčas Byly poskytovány tzv. příplatky drahotní – úředník 300,-Kč - manželka 200,- Kč - 1až 4 děti 200,-Kč za každé Možnost další mimořádné finanční výpomoci ze strany zaměstnavatele

Výňatek ze Stanov „Sdružení“1924 Výhody členů „Sdružení“: Využívat výhod vyplývajících z kolektivních smluv Dostává zdarma časopis „Peněžní obzor“ V případě nezaměstnanosti má nárok na podporu v nezaměstnanosti Má možnost získat podporu z podpůrného fondu v tíživých situacích Nárok na bezplatnou právní poradu a ochranu Zprostředkování práce v okamžiku nezaměstnanosti Na čl. průkaz získat slevy při nákupech ve vybraných obchodech Na členský průkaz získat slevu při nákupu poukazu do lázní U Stavovského podniku Moravská záložna možnost výhodného úvěru Prostřednictvím sekretariátu „Sdružení“ mohou získat „Poštovní knížku“na kterou mohou zakoupit levněji uhlí, zboží, a v případě předplatného stravování v hostincích 20% slevu na oběd Možnost účasti na vzdělávacích a kulturních akcích

Významní starostové „Sdružení“ František Hinz od roku 1921 zastával funkci místostarosty „Sdružení“ V roce 1921 byl předsedou stávkového výboru V letech 1921 – 1924 měl velkou zásluhu na vyjednání a přijetí „Služebního řádu“. V následujících letech se významě podílí na uzavření „Vyšších kolektivních smluv“, uzavřené mezi „Svazem Čsl. Bank, Čsl. pojišťoven, Čsl. Spořitelen a Jednotou záloženna str. jedné a „Sdružením na str. druhé, které přináší úředníkům bank a pojišťoven významné zlepšení, zejména ekonomických podmínek. V této době je organizováno až 80% peněžních úředníků ! V roce 1928 – 1934 se stává druhým význam předsedou „Sdružení“ _________________________________________________________________

„Svazový“ tisk peněžních a pojišťovacích zaměstnanců – 1939 „ Obzor peněžního úřednictva“ „Zprávy záloženské“ „Zájmy zaměstnanců pojišťoven“ „Zprávy spolku úředníků spořitelen“ „Zájmy peněžních a kancelářských zřízenců“ 1940 – 1941 „Snahy peněžních a pojišťovacích zaměstnanců“ 1941 – 1944 „ Peněžní a pojišťovací zaměstnanec“ ** **( tento časopis byl vydáván a redigován protektorátním úřadem centrálně, bez skutečné účasti odborů)