Program ESPON Seminář Evropská územní spolupráce v novém programovém období Krajský úřad Jihomoravského kraje 1. dubna 2008 Lubor Fridrich, Ústav územního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Referenční rámec pro udržitelná evropská města ____________________________________________________________________________ Seminář Urbánní rozměr regionálního.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
OP ESPON Odborný seminář k EÚS PS ESPON 2020 vs. OP ESPON 2013.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Operační program URBACT II 6. SETKÁNÍ V OBLASTI REGIONÁLNÍHO ROZVOJE PRACOVNÍKŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ 30. června 2011.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Projekt POLYCE Markéta Borovská, Útvar rozvoje hl. m. Prahy Národní informační den pro zájemce OP ESPON února 2011.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
ESPON Priorita 4 – projekt ESPONTrain
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Ministerstvo pro místní rozvoj Národní koordinátor OP ESPON 2013
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
5 programových priorit Aplikovaný výzkum územního rozvoje, konkurenceschopnosti a soudržnosti: důkazy územních trendů, perspektiv a dopadů politik Cílená.
Rozvoj inovací v EU.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Závěrečná konference projektu
PS ESPON zasedání Výboru ČR pro programy
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Operační programy nadnárodní a mezinárodní spolupráce
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Program ESPON Seminář Evropská územní spolupráce v novém programovém období Krajský úřad Jihomoravského kraje 1. dubna 2008 Lubor Fridrich, Ústav územního rozvoje Brno

Program ESPON Minulost (2000 – 2006)

ESPON očekávání Nové informace a znalosti o evropských územních trendech Stanovení teritoriálního/územního dopadu (TIA) politik EU Integrované pojetí a nástroje Prostorové scénáře (scenarios) Podpora politik (politiky na úrovni EU i na národní úrovni, obzvláště Strukturální fondy) Operativní zpracování (zejména územní indikátory a diagnózy) Síť a vědecká základna pro evropský územní výzkum

Program ESPON 2006 Program prostorového/územního rozvoje rozšiřující se Evropské unie Program spadající pod Strukturální fondy EU, Iniciativy Společenství Interreg III Prováděný 25 členskými zeměmi a Evropskou komisí společně s Norskem a Švýcarskem jako plnoprávnými partnery Rozpočet: 17,5 mil. EUR Spolufinancován všemi členskými státy 33 uplatněných výzkumných projektů (navíc informační „data“ projekty a aktivity v rámci sítě ESPONu)

ESPON 2006 – participace, organizace a tvorba sítě Monitorovací výbor – EU plus Norsko, Švýcarsko a EK Síť ECP (národních kontaktních míst) zahrnující 22 zemí, partnerů ESPON Transnárodní projektové skupiny s více než 225 partnery V rámci nadnárodních projektových skupin spolupracuje více než 130 různých evropských institucí a orgánů Semináře ESPON celkově s více než 1000 účastníky Množství setkání ECPs, seminářů organizovaných vedoucími partnery a koordinačních schůzek

ESPON vedoucích partnerů a jejich projektoví partneři Vedoucí partner Projektový partner

ESPON 2006 – organizační struktura

ESPON Priority Priorita 1: Tematické studie o významném územním/prostorovém rozvoji Priorita 2: Studie politických dopadů Priorita 3: Koordinující studie napříč tématy Priorita 4: Výzkumné informace a tvorba vědecké sítě Priorita 5: Technická spolupráce

ESPON 2006 Programová priorita 1: Studie trendů Opatření 1.1: Města, polycentrický rozvoj, vztahy město – venkov Opatření 1.2: Rovnost v přístupu k infrastruktuře a znalostem Opatření 1.3: Přírodní a kulturní dědictví Opatření 1.4: Prohlubující a nové tematické studie

ESPON 2006 – témata projektů v rámci priority 1.1 Urbánní oblasti jako uzly polycentrického rozvoje Vztahy město – venkov Teritoriální trendy v souvislosti s rozšířením EU a pro prostorovou „tkáň“ Prostorové dopady demografických trendů a migrace

ESPON 2006 – témata projektů v rámci priority 1.2 Dopravní sítě, trendy a základní potřeby Telekomunikace, trendy a základní potřeby Identifikace prostorově relevantních aspektů informační společnosti

ESPON 2006 – témata projektů v rámci priority 1.3 Evidence přírodních a technologických rizik (změna klimatu) Evidence přírodního dědictví Role a prostorové dopady kulturního dědictví a identity

ESPON 2006 – témata projektů v rámci priority 1.4 Role malých a středních měst v teritoriálním/územním rozvoji Sociální rozměr teritoriálního/územního rozvoje Urbánní funkce Proveditelnost průběžné analýzy (flow analysis) Prostorové rozdělení turistiky

ESPON 2006 Programová priorita 2: Studie politických dopadů Opatření 2.1: Územní dopady sektorálních politik Opatření 2.2: Nové územní aspekty strukturálních a souvise- jících fondů Opatření 2.3: Instituce a nástroje prostorových/územních politik Opatření 2.4: Prohlubující a nové studie politických dopadů

ESPON 2006 – témata projektů v rámci priority 2.1 Teritoriální/územní dopady infrastrukturální politiky EU Teritoriální/územní dopady politiky R&D (výzkum & rozvoj) EU Teritoriální/územní dopady zemědělské politiky EU Energetické služby a sítě a teritoriální/územní dopady energetické politiky EU Teritoriální/územní dopady rybářské politiky EU

ESPON 2006 – témata projektů v rámci priority 2.2 Teritoriální/územní dopady Strukturálních fondů Teritoriální/územní dopady předvstupní pomoci (a při uplatnění závazků vyplývajících z „Community Acquis“) Strukturální fondy v urbánních oblastech

ESPON 2006 – témata projektů v rámci priority 2.3 Uplatňování ESDP (Evropských perspektiv územního plánování) v členských státech „Governance“ – proces řízení teritoriálních/územních a urbánních politik od úrovně EU po úroveň místní

ESPON 2006 – témata projektů v rámci priority 2.4 Teritoriální/územní trendy a politické dopady environmentální politiky EU Integrovaná analýza transnárodních a národních teritorií/území (Zoom)

ESPON 2006 Programová priorita 3: Koordinující studie Opatření 3.1: Integrované nástroje pro evropský územní/prostorový rozvoj Opatření 3.2: Prostorové scénáře orientace pro ESDP a poli- tiku soudržnosti Opatření 3.3: Teritoriální dimenze Lisabonského a Göteborského procesu Opatření 3.4: Prohlubující a nové studie napříč tématy

ESPON 2006 – témata projektů v rámci priority 3 Integrované nástroje prostorového/územního plánování Prostorové scénáře a orientace Teritoriální/územní rozměr Lisabonského a Göteborského procesu Evropa ve světě Ekonomické rozměry teritoriálního /územního rozvoje Mísení oblastí NUTS 2 a NUTS 3 v teritoriální/územní analýze

ESPON 2006 Programová priorita 4: Výzkumné informace a tvorba vědecké sítě Opatření 4.1: Přípravné průzkumy přístupu k datům Opatření 4.2: Informace a vědecká koordinace národních kontaktních míst Opatření 4.3: Informace a vědecká koordinace transnárodních projektových skupin

ESPON 2006 – Témata projektů v rámci priority 4 Data Navigator 1 (inventář) Data Navigator 2 (přínos a kontrola kvality) Prostorové/územní monitorování (založené na klíčových indikátorech) Transnárodní propagační a komunikační aktivity ECP (transnárodní semináře) Setkání vedoucích partnerů

Program ESPON Současnost a budoucnost (2007 – 2013)

Vyhlášení programu ESPON 2013 Evropská monitorovací síť pro územní rozvoj a soudržnost

Program ESPON 2013

Cíl programu ESPON 2013 „Podporovat rozvoj politiky ve vztahu k územní soudržnosti a harmonickému rozvoji evropského území poskytováním porovnatelných informací, důkazů, analýz a scénářů k dynamickým územním jevům. Odhalováním územního kapitálu a potenciálu pro rozvoj regionů a větších území přispívat k evropské konkurenceschopnosti, územní spolupráci a udržitelnému a vyváženému rozvoji.“

ESPON strategie programu Podporovat politiku územní soudržnosti a harmonického rozvoje evropského území Zajistit srovnatelné informace, analýzy a scénáře týkající se rámcových podmínek pro rozvoj regionů a větších územních celků Program, unikátní svým tematickým rozsahem a celoevropským zaměřením výzkumu, má následující základní strategii:

ESPON strategie programu Záměry programu: Prohloubit evropské znalosti, data a indikátory co do územní soudržnosti a rozvoje (východiskem budou mj. výsledky dosažené projekty programu ESPON 2006). Na základě poptávky od tvůrců politik prohloubit a rozšířit pokrok dosažený programem ESPON 2006 a definovat tak činnosti aplikovaného výzkumu a témata politik EU, na která je třeba se soustředit. Uživatelská orientace programu – znalostní báze programu ESPON 2006 je již nyní schopna nabídnout operativní podporu strategickým procesům v rámci větších i menších územních celků. Program ESPON 2013 bude zaměřen na poskytování analýz jako odezvy na vyjádřené potřeby.

ESPON priorit 1.Aplikovaný výzkum územního rozvoje, konkurenceschopnosti a soudržnosti (posouzení evropských územních trendů perspektiv a dopadů politik) 2.Cílená analýza založená na poptávce uživatelů (evropská perspektiva rozvoje různých typů území) 3.Vědecká základna a nástroje (územní indikátory a data, analytické nástroje a vědecká podpora) 4.Kapitalizace, vlastnictví a účast (výstavba kapacity, dialog a síťová propojení) 5.Technická pomoc (analytická podpora a komunikace)

Priorita 1 - Aplikovaný výzkum územního rozvoje, konkurenceschopnosti a soudržnosti Cíl - Nová znalostní báze evropských trendů, perspektiv a dopadů politik Hlavní typy akcí -Analýza napříč tématy a tematická analýza (definující územní potenciály a výzvy) včetně studií o územních trendech a perspektivách -Územní dopad politik EU -Systém znalostní podpory (sdružení odborníků) Očekávaný výstup -Více než 30 – 40 akcí v letech 2007–2013 -Úměrné množství cílových skupin projektů

Priorita 1 - Aplikovaný výzkum územního rozvoje, konkurenceschopnosti a soudržnosti Tematické osy - Územní rozvoj a konkurenceschopnost regionů, městských a venkovských území -Územní spolupráce -Analýza územních dopadů (TIA) politik EU Geografické pokrytí -Regiony a města 27 členských zemí a čtyř partnerských zemí -Zahrnutí kandidátských zemí EU, západního Balkánu a Turecka v závislosti na přístupu k datům -U některých projektů globálnější pokrytí (ve smyslu celosvětovém a/nebo zahrnujícím sousedící oblasti)

Priorita 1 - Aplikovaný výzkum územního rozvoje, konkurenceschopnosti a soudržnosti Výzva na předkládání návrhů projektů (leden-březen 2008) – témata vyhlášených projektů Města a městské aglomerace: jejich funkčnost a potenciály rozvoje pro evropskou konkurenceschopnost a spolupráci Příležitosti rozvoje v rozdílných typech venkovských oblastí Demografické a migrační toky ovlivňující evropské regiony a města Změna klimatu a územní dopad na regiony a místní ekonomiky Vlivy růstu cen energií na regionální konkurenceschopnost Hodnocení územních vlivů politik Systém znalostní podpory vytvářející sdružení odborníků v oblasti analýzy a výzkumu území

Priorita 2 – Cílená analýza založená na poptávce uživatelů Cíl - Využití dosavadních výsledků programu v procesech na evropské, transnárodní, národní, přeshraniční a regionální/místní úrovni Hlavní typy akcí -Integrované studie a tematická analýza -Znalostní podpora experimentálních a inovativních činností -Společné akce s jinými programy strukturálních fondů (SF) Očekávané výstupy -20–40 cílených analýz partnersky se zainteresovanými subjekty – stakeholders (orgány EU a členských států, programy SF a se skupinami regionů a měst -Silnější evropská dimenze při zvažování územního rozvoje Geografické pokrytí se bude měnit

Priorita 2 – Cílená analýza založená na poptávce uživatelů Výzva na předkládání myšlenek a témat pro cílenou analýzu založenou na poptávce uživatelů V rámci této priority mohou subjekty se vztahem k územnímu a regionálnímu rozvoji podávat návrhy na témata projektů. Vybraná témata budou vyhlášena v následné výzvě a zainteresované subjekty tak budou moci při své činnosti využívat výsledků těchto projektů.

Priorita 3 – Vědecká základna a nástroje (územní indikátory a data, analytické nástroje a vědecká podpora) Cíl - Rozvoj a průběžná aktualizace vědecké základny pro aplikovaný územní výzkum Hlavní typy akcí -Aktualizace databáze a dat programu ESPON včetně jejich ověření a zdokonalení -Územní indikátory/data a analytické nástroje -Cílené činnosti v rámci aktualizace indikátorů a map Očekávané výstupy -Aktualizovaná a rozšířená databáze ESPON Nové územní indikátory/data -2–3 zprávy o sledování území -Nové/aktualizované indikátory, mapy, mapová příslušenství, modely, metodologie atd.

Priorita 4 – Kapitalizace, vlastnictví a účast (výstavba kapacity, dialog a síťová propojení) Cíl - Podpora šíření evropského povědomí o územních strukturách, trendech, perspektivách a dopadech politik -Zapojení a integrace tvůrců politik, odborníků a vědců Hlavní typy akcí (založené na strategii kapitalizace) -Média a publikace -Územní indikátory/data a analytické nástroje -Cílené činnosti v rámci aktualizace indikátorů a map Očekávané výstupy -10–12 syntetických zpráv a publikací ESPONu -14–20 akcí s jinými organizacemi či bez nich -14 nadnárodních akcí sítě ECP

Priorita 5 – Technická pomoc (analytická podpora a komunikace) Cíl - Zajištění realizace programu ESPON 2013 a informací o potenciálních adresátech programu Hlavní typy akcí -Technická podpora: technická a finanční organizace a kontrola programu a podpůrných činností jednotlivých projektů -Analytická podpora: k obsahu projektů vztažené poradenství a analytické činnosti spojené se syntetickými zprávami a dokumenty (včetně urgentních požadavků) -Komunikační plán: Oslovení potenciálních adresátů v souvislosti s organizací programu

ESPON 2013 – rozpočet programu (mil. EUR) Celkem45,378 (z toho Evropský fond regionálního rozvoje 34,033) Priorita 1 (Aplikovaný výzkum) 19,241 Priorita 2 (Cílená analýza) 6,536 Priorita 3 (Vědecká základna) 6,148 Priorita 4 (Kapitalizace) 5,514 Priorita 5 (Technická pomoc) 7,938 Navíc příspěvek od partnerských států (Švýcarsko, Norsko, Island, Lichtenštejnsko) 1,800

ESPON 2013 – 1. výzva (21. ledna 2008) Uzávěrka vyjádření zájmu a podání návrhů proběhla 22. března 2008 (tedy předminulou sobotu) Zhodnocení návrhů a vyjádření zájmu: 8. – 11. dubna 2008 Rozhodnutí MC: 29.–30. dubna 2008 Po rozhodnutí (začátkem května) následují: Zahájení vybraných projektů Povinné semináře pro vedoucí partnery a finanční manažery o řízení jednotlivých projektů Projektová specifikace vybraných myšlenek pro cílené analýzy se zainteresovanými subjekty (stakeholders)

ESPON 2013 – činnosti v průběhu trvání programu Každoroční interval výzev, obvykle dvakrát do roka: leden-únor-březen & červenec-srpen-září Aktivity v letošním roce: Předběžné ohlášení další výzvy začátkem května 2008 Výzva na návrhy cílených analýz a ostatních akcí od července do září 2008

ESPON 2013 P ODROBNÉ INFORMACE O PROGRAMU NAJDETE NA STRUČNÉ INFORMACE V ČEŠTINĚ TAKÉ NA Děkuji vám za pozornost