YOUR LOGO C# Entity Framework. YOUR LOGO  Entity framework nám poskytuje: -Vytváří objektový model na základě databázového schématu -Mapuje tabulky,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Advertisements

Základy jazyka SQL Jan Tichava
CXPath Dotazování nad heterogenními XML zdroji s pomocí konceptuálního schéma Jan Vávra, 21. dubna 2004
Ing. Jan Mittner MySQL Workbench 2. Základy práce s databází 3. Subversion 2.
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Aplikační a programové vybavení
Ing. Monika Šimková. Máme-li data reprezentovat v databázi, jak vybereme jejich strukturu na konceptuální úrovni? Konceptuální modelování analyzuje požadavky.
Databáze.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Ing. Jan Mittner Rozšíření modelu 2. Vazba 1:n 3. Vazba m:n 2.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
PROGRAMOVACÍ JAZYKY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Možnosti implementace temporálních Databází v Caché Lukáš Rychnovský
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
A4B33DS & X33MIS Zdeněk Kouba
Úvod do databází Databáze.
Databáze Jiří Kalousek.
1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán. S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny.
Databázové systémy II Přednáška č. 8 – Pohledy (Views)
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
vedoucí oddělení IT, Digis, spol. s r. o.
DATOVÉ MODELY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Databázové systémy přednáška+cvičení
Databázové systémy M. Kučerová.
Seminář C cvičení STL, Trolltech Ing. Jan Mikulka.
Modelovací jazyk UML. Jazyk UML je víceúčelový modelovací jazyk, který byl vyvinut speciálně pro účely softwarového inženýrství. Obsahuje formalizovaný.
BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Tomáš Janda
Relační databáze.
Konceptuální návrh databáze
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Definice, druhy, chyby, abstrakce
Principals, Securables, Schema Vít Ochozka. Entity databáze - zdroje Securables –Entity databáze (zdroje), ke kterým SQL reguluje přístup podle práv –Hierachie.
Architektury a techniky DS Cvičení č. 9 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Aplikační role Vít Ochozka. K čemu nám slouží Omezit přístup k databázi AKORD jen prostřednictvím konkrétní aplikace Jiné aplikace – MS excel, MS access,
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Konceptuální návrh databáze
Ing. Jan Mittner Zend_Feed 2. XmlWriter 3. SimpleXml 4. sitemap 2.
Databázové modelování
ADO.NET – Objekt DataSet (offline scenář) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Teorie zpracování dat DATABÁZOVÁ TECHNOLOGIE.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Infrastruktura pro dotazování nad sémantickými daty Jiří Dokulil, Jakub Yaghob, Filip Zavoral Katedra softwarového inženýrství, MFF UK Praha
Aplikační a programové vybavení
Databázové systémy Přednáška č. 5 Datové typy a Fyzická organizace dat.
Databázové systémy Datové modely.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
DATABÁZE.
Databáze MS ACCESS 2010.
Úvod do databází zkrácená verze.
Objektově relační mapování - ORM. Obsah Co je to ORM Využití ORM Dědičnost –jednoduchý příklad –metody jak dědičnost popsat pomocí relační databáze Vztahy.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
YOUR LOGO C# ADO.NET. YOUR LOGO Úvod – ADO.NET  ADO.NET zajišťuje přístup k databázím  2 koncepčně jedinečné styly -Připojeně -Odpojeně přechodné (offline)
Petr Puš SW Architekt Unicorn a.s. Microsoft C# MVP.
VÝVOJ PODNIKOVÝCH APLIKACÍ NA PLATFORMĚ JAVA - CVIČENÍ Zbyněk Šlajchrt Část 5.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Databázové systémy Roman Danel Institut ekonomiky a systémů řízení 2016.
Dobývání znalostí z databází znalosti
Databázová aplikace 1 Aplikace soubory se sekvenčním přístupem
Informatika pro ekonomy přednáška 8
DÁTOVÉ MODELOVANIE analýza a návrh informácií v systéme – oblasť modelovania a projektovania IS dôraz na logické entity a logické závislosti medzi týmito.
Analýza velkých dat strukturovaně či nestrukturovaně?
Databázové systémy UIN010
Databázové systémy a SQL
Transkript prezentace:

YOUR LOGO C# Entity Framework

YOUR LOGO  Entity framework nám poskytuje: -Vytváří objektový model na základě databázového schématu -Mapuje tabulky, pohledy, uložené procedury, funkce jako.NET objekty -Vytváří databázové schéma na zákadě objektového modelu -Pomocí objektově orientovaného API se dotazuje na data -CRUD – create, retrieve, update, delete Entity Framework jako ORM

YOUR LOGO EDM  Entity Data Model (EDM) jako základ EF  EDM se skládá ze tří separátních modelů -Konceptuální -Logický (mapovací) -Datový

YOUR LOGO Architektura Entity Frameworku

YOUR LOGO EF – způsoby použití  Ef nabízí několik možných přístupů k návrhu -Database - First -Model – First -Code – only -First - code  Základní prvky -Entity type – reprezentuje typ dat (zpravidla mapována na DB tabulku) -Entity Set - Kontejner pro entity -Entity jako instance Entity type -Entity jsou „grupovány“ do Entity Set -ObjectContext – třída zajišťující přístup do DB, „drží“ Entity Set

YOUR LOGO EF - entity  Vlastnosti entit -Skalární – fyzicky obsaženy v entitě -Komplexní – umožňuje přidat dodatečnou strukturu do entity -Navigační – ukazatel na relační entitu  Relace mezi entitami (asociace) -Každá entita, podílející se na asociace se označuje End -Každá End má -Roli -Násobnost -Navigační vlastnost

YOUR LOGO EF -.edmx soubor  Součástí Visual Studia je Entity Framework data designer and code generátor -Mapování je uloženo v.edmx souborech (Entity Data Model XML) -.edmx soubor je XML soubor reprezentující CSDL, MSL a SSDL model -.Designer.cs soubor obsahuje C# třídy entit a třídu ObjectContext  ObjectContext je automaticky vygenerován :  ObjectContext poskytuje: -Metody pro přístup k entitám a tvorbě entit -Schopnost manipulace s databázovými daty prostřednictvím tříd entit (čtení, modifikace, mazání, přidávání)