{ Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3459 Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Vlastivěda 5 Vypracovala: Lucie Holanová, ZŠ a MŠ Višňová
Itálie.
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Maďarsko Prezentace.
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_16.
Východní Evropa – Ukrajina
Polsko Eliška Pokorná.
Polská republika Vlastivěda – 5. ročník
Spolková republika Německo Vlastivěda – 5. ročník
Státy střední Evropy Opakování.
Sousední státy ČR Slovensko Polsko Rakousko Německo.
Střední Evropa.
Rakousko skládá se z 9 spolkových zemí
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
REGIONY EVROPY STŘEDNÍ EVROPA.
Německo Aneta Bohdálková.
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
SLOVENSKO U: s. 58 – 61 Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha ISBN
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Slovenská republika 5. ročník
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Německo.
STŘEDNÍ EVROPA.
Ročníková práce Dostálová Kateřina 3.a.
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_009_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
{ Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_23_Hranice, sousední.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
A jeho krásy.  Polsko je stát ležící ve střední Evropě.  Hraničí s: Německem  Českem  Slovenskem  Ukrajinou  Běloruskem  Litvou  Ruskem  Ze severu.
POLSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_05_Polsko Téma: Vlastivěda - Evropa Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
{ Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko VY_32_INOVACE_17_ZEMĚPIS_střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko Dětský domov, Základní škola, Střední.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-17 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Sousední státy ČR Vlastivěda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Jihočeský kraj Tereza Lérová Martina Závodná. Symboly kraje:  Vlajka  Znak.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_280_Slovinsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS Název: STŘEDNÍ EVROPA II Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Maďarsko, Polsko, Slovensko
NĚMECKO
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
VY_52_INOVACE_20_02_státy střední Evropy
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Čtěte pozorně, ať vám nic neunikne!
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Střední Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_17 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Střední Evropa.
Spolková republika Německo
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika
Transkript prezentace:

{ Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa 7.1. Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a jeho svět Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_359 Ročník: 5. Sada: Vlastivěda Druh: Prezentace Autor: Mgr. Andrea Hamplová Název: Střední Evropa Anotace: Žáci se seznámí se státy ležící v střední Evropě-jejími hlavními městy, vlajkami, jazyky, polohou, hospodářstvím, státním zřízením Datum vytvoření: Datum ověření:

Sousedí se severní, západní, jižní a východní Evropou Vyhledávané turistické cíle Ekonomickou velmocí je Německo

Německo Polsko Slovensko Maďarsko Rakousko Švýcarsko Česká republika

Berlín Rudá radnice v Berlíně

Německo je Německo je nejlidnatější zemí Evropské unie Německo patří k hlavním ekonomickým tahounům evropského kontinentu jedno z nejvýznamnějších světových velmocí je největším vývozcem na světě Německo je na světové špičce v automobilovém, elektrotechnickém, strojírenském a chemickém průmyslu. Hlavní město: Berlín Počet obyvatel: Jazyk: němčina Státní zřízení: republika Hlava státu: Joachim Gauck Měna: Euro

Hamburský přístav Brandenburská brána Drážďany

Varšava – centrum města

Polsko je osmý nejlidnatější stát Evropy ze severu má Polsko přístup k Baltskému moři Polsko je členskou zemí Evropské unie Polsko je průmyslově-zemědělský stát s významnou těžbou nerostných surovin hlavní průmyslové odvětví jsou těžební průmysl, strojírenství (osobní auta, autobusy, lodě), hutnictví, chemický, elektrotechnický, textilní a potravinářský průmysl v zemědělství převažuje rostlinná produkce nad živočišnou. Hlavní město: Varšava Počet obyvatel: Jazyk: polština Státní zřízení: republika Prezident: Bronisław Komorowski Bronisław Komorowski Měna: Euro

Štětín Krakov Koncentrační tábor Osvětim Solný důl Wieliczka

Slovensko je vnitrozemský stát na východě sousedí s Ukrajinou, na jihu s Maďarskem, na jihozápadě s Rakouskem, na západě s Českem a na severu s Polskem Slovensko má rozvinutý zemědělský průmysl Slovensko je převážně hornatá země cenným bohatstvím přírody jsou četné minerální prameny chladné i teplé prameny umožnily vznik desítek lázeňských míst, z nichž si některá získala evropskou pověst např. Piešťany, Trenčínské Teplice Nejteplejší prameny vyvěrají v Piešťanech a mají teplotu až 70° C Průmysl: hutnictví železa, zbrojní průmysl Neznámějším, nejvyšším a nejnavštěvovanějším pohořím Slovenska jsou Vysoké Tatry Hlavní město: Bratislava Počet obyvatel: Jazyk: slovenština Státní zřízení: republika Prezident: Ivan Gašparovič Měna: Euro

Vlkolínec - rezervace lidové architektury je zapsána v UNESCO jako kulturní dědictví Bratislava Tatry

Tokajské víno Budapešť Typická maďarská zelenina

Maďarsko Maďarsko je mnoha lidmi vnímáno jako země lázní, vína a ostrých jídel Asi nejtypičtějším znakem je jazyk. Maďarština patří k ugrofinským jazykům Maďarsko je převážně rovinatá nebo mírně zvlněná země Maďarsko je velmi navštěvovanou zemí turisté mají z velké části zamířeno k Balatonu a do hlavního města Budapeště lázeňství má v Maďarsku bohatou historii díky četným termálním pramenům Hlavní město: Budapešť Počet obyvatel: Jazyk: maďarština Státní zřízení: republika Prezident: János Áder Měna: Forint

Debrecen Budapešť

Rakousko Rakousko rakouské hospodářství tvoří převážně průmysl a zemědělství významným zdrojem příjmů je i turistika Kulinářské speciality Wiener Schnitzel a Apfelstrudel se proslavily do takové míry, že jejich názvy není nutno překládat Rakousko má bohaté kulturní dědictví. významné místo v něm má skladatel Wolfgang Amadeus Mozart Hlavní město: Vídeň Počet obyvatel: Jazyk: němčina Státní zřízení: republika Prezident: Heinz Fischer Měna: Euro

Schonbrunn Vídeň Belveder

Švýcarsko je malý, vnitrozemní stát, který se nachází ve střední Evropě Švýcarští občané odmítli vstup do Evropské Unie a jsou, společně s Lichtenštejnskem, jediným státem, který nepatří k členům této organizace Švýcarsko v průběhu rozvoje změnilo z převážně zemědělsky orientovaného státu ve stát s rozvinutým průmyslem např.: hodinářství, přesné a jemné strojírenství, přístrojová technika, chemický průmysl, potravinářský průmysl, farmaceutický průmysl, lékařské přístroje a vybavení nejznámější oblastí služeb ve Švýcarku je bankovnictví Hlavní město: Bern Počet obyvatel: Jazyk: němčina Státní zřízení: republika Měna: Švýcarský frank

Lugano je nejjižněji položené velké město Švýcarska Matterhorn - je unikátně osamocená a především nebývale symetrická. Navíc je skvěle špičatá! Brusel – náměstí Grand Place

Česká republika Ke klíčovým nerostným surovinám těženým v Česku patří černé a hnědé uhlí, dál kaolín, jíl, grafit, vápenec mezi hlavní odvětví v Česku patří průmysl chemický, strojírenský, hutnický a potravinářský česká kuchyně není příliš zdravá, na trávení dosti těžká Typicky česká jídla jsou např. smažený sýr, knedlíky, utopenci, olomoucké syrečky, vánoční kapr z českých nápojů vyniká pivo a kofeinová limonáda Kofola je další českou specialitou hospodářství českých zemí tradičně patří k nejrozvinutějším v Evropě Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Jazyk: čeština Státní zřízení: republika Prezident: Miloš Zeman Měna: česká koruna

Vodní nádrž Lipno Karlštejn Český Krumlov Zámek Hluboká Praha

Otázky: 1.Přiřaď vlajky ke státům: Německo Polsko Slovensko Maďarsko Rakousko Švýcarsko ČR 2. Jaký stát je ekonomickou velmocí zemí střední Evropy ? 1.Urči státy podle hlavních měst: Bratislava - Vídeň - Budapešť- Berlín - Praha - Bern – Varšava - 4.Řekni ke každé zemi jednu zajímavost nebo památku, kterou ses při výkladu dozvěděl 5.Jaká země se proslavila hodinářstvím ? 6.Ve které zemi se narodil slavný hudební skladatel W.A.Mozart ?

Citace Obrazový materiál dostupný na: Wieliczka%2C_Soln%C3%A9_doly%2C_kaple_svat%C3%A9_Kingy.JPG

_n%C3%A1rodn%C3%AD_divadlo.jpg Klipart –

Textový materiál dostupný na: